• Turkhane Logo

Hastane değil darphane

Mersin Şehir Hastanesini yapan şirket kar etsin diye bakın neler yapıldı.

16:31 02 Şubat 2017 Perşembe
Hastane değil darphane
Mersin Şehir Hastanesini yapan şirket kar etsin diye bakın neler yapıldı.

Tayyip Erdoğan tarafından yarın açılışı yapılacak Mersin Şehir Hastanesi’ne ilişkin açıklama yapan sağlık örgütleri, şehir hastanesinin halkın sağlığı için değil, şirketlerin daha fazla kazanabilmesi için özen gösterildiğini belirtti. 

Mersin Tabip Odası (MTO) , 25. Bölge Eczacı Odası, Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şubesi, Sosyal Hizmetler Derneği Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikası Şubesi ve Aile Hekimleri Derneği ortak açıklama yaptı. Kurumlar adına yazılı açıklama yapan MTO Başkanı Ful Uğurhan, açılışı yapılacak şehir hastanesinin bilimin gereklerine uygun şekilde, kamu yararı gözetilerek, mevcut kaynakların korunarak, yenilerinin eldekilere eklendiği modern sağlık kuruluşları olmadığını ifade etti. Hastanenin açılışının gösterişli bir şekilde yapılmaya çalışıldığını aktaran Uğurhan, görünmesi istenmeyen gerçeklerin şatafatlı açılışların arkasına saklandığını vurguladı. 

‘MALİYETLERİ ARTIRMAK İÇİN UĞRAŞILMIŞ’

“Sağlık çalışanları olarak bizlerin tercihi, teknolojik olarak yeterli donanıma sahip, modern sağlık kuruluşlarında çalışmaktır” diye belirten Uğurhan, şunları ifade etti: “Kamunun arazisi üzerine, özel şirketlerce yapılan şehir hastanelerinin gerek yapım, gerekse de hizmet sunumu maliyeti çok yüksek. 2016 yılı sonunda 11 milyon 788 bin metrekare kapalı alanda ve 41 bin 91 yatak kapasiteli 29 şehir hastanesi için yatırım bedeli toplam 10 milyar Amerikan Doları. Hazineden yani bizim ödediğimiz vergilerden şirketlere dolar üzerinden para ödenecek. Dolar arttıkça şirketlere borç daha da büyüyecek. Dövizi olanların terörist olduğu yönünde açıklamaların yapıldığı bu zamanlarda, kamunun borcunu şirketlere dolar üzerinden ödeyecek olması ayrıca manidar bir durum. Bir hastanenin gerek yapımı sırasında gerekse hizmet sunumu sırasında maliyetini yükseltmek isterseniz, yatak başına kapalı alanı büyük tutarsınız. Gelişmiş ülkelerde yeni yapılan hastanelerde yatak başına kapalı alan 150-200 metrekare iken şehir hastanelerinde bu alan 287 metrekare. Böylece maliyeti yükseltmek için en uygun yöntem bulunmuş görülüyor. Yine Türkiyede yatak başına düşen kapalı alan, son yıllarda yapılan modern hastanelerden yüzde 40 daha fazla. Bu daha fazla enerji tüketimi, temizlik giderinin artması, bakım, onarım giderlerinin artması demektir.” 

‘İHTİYAÇ DIŞI HASTA YATIŞI MI YAPTRILACAK?’

“Sözleşmenin 25 yıllık yapıldığı göz önüne alındığında bu süre içinde şirkete çok büyük kira bedelleri ödeneceği açıktır” diye devam eden Uğurhan’ın açıklamasında, “Ayrıca yüklenici firma ile devlet arasında yapılan sözleşme gereği, Devlet, Türkiye ortalamasında doluluk oranı yüzde 62 iken, yüklenici firmaya yüzde 70 doluluk oranı taahhüt etmektedir. Bu durumda ister istemez, hastanede ihtiyaç dışı hasta yatışımı mı yapılacak? sorusunu akıllara getirmektedir. Şirketlere ödenecek para sadece kira bedeli değildir. Hastanelerdeki görüntüleme, laboratuar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane, otopark vs gibi bütün hizmetler şirkete bırakılmaktadır. Sayın bakanın sözünü ettiği, hastaneye geldiğinde vatandaşın arabasını karşılayacak ‘vale’nin ücreti kimin cebinden çıkacak, zaman içinde göreceğiz?” denildi. 

‘ŞİRKETLER KAZANSIN DİYE 2 HASTANE KAPATILIYOR’

“Bilimsel verilere göre yatak sayısı 100 den az, 600 den fazla olan hastaneler verimlilik açısından sorun yaşarlar. Mersindeki hastanede yatak sayısının bin 294’tür” diye kaydeden Uğurhan, şöyle dedi: “Şirketler yeteri kadar kazansın, yeterli hasta sayısını sağlayabilsin diye iki hastanemiz kapatılıyor. İlimize yeni bir hastane yapılırken, diğerlerinin kapatılacak olması halk sağlığı adına bir fayda getirmeyecektir. Bugünkü veriler ile Mersin Devlet Hastanesinin ve Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin toplam kapasitesi 812dir. Bu durumda, yeni yapılan hastane ile Mersinimiz sadece 482 yeni yatak kazanmaktadır. Hali hazırda şehrimiz yatan hasta kapasitesi dikkate alındığında Türkiye ortalamalarının dahi çok gerisinde iken toplamda 812 yatak kapasiteli iki hastanenin kapatılacak olmasının ne kadar doğru olduğunu kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz. Belirttiğimiz üzere şehrimizin yurtiçi ve yurtdışından aldığı göçlerle artan nüfusunun, sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasının, planlanan kapatmaların ardından mümkün olmayacağına inanıyoruz. Hastanelerin kapatılması şehir merkezinde kayda değer alanların atıl durumda bırakılmasına, vatandaş nezdinde alışılagelmiş sağlık hizmetinin değiştirilmesine, mevcut hastanelerin ve sağlık merkezlerinin yarattığı ekonomik hareketlilikten geçimini sağlayan bölge esnafının ve buna bağlı istihdamının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olacağız.” 

‘HALKIN YARARINA DEĞİL’

Yine hekimler dahil tüm sağlık çalışanlarının kademeli olarak sözleşmeli personel statüsüne alınacağını vurgulayan Uğurhan, şirketlere verilen sözler gereği kölelik şartlarının sağlık çalışanlarına dayatılacağını ifade etti. Hekimlere hasta muayenesi sırasında yanlarında başka sağlık çalışanının bulunmayacağının bildirildiğini aktaran Uğurhan, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu durumun süreç içerisinde hekimler açısından hukuki sorunlara yol açacağını düşünmekteyiz. Görünen o ki beş yıldızlı otel odaları için kesenin ağzını açanlar, sıra çalışan güvenliğine geldiğinde paranın hesabını yapmaktadır. Kısaca iş güvencesinin olmadığı, kazancın emekliliğe yansımadığı, insanca yaşamaya yetecek ücretlerin çalışanlara reva görülmediği bir ortam bizleri beklemektedir. Çok daha az para harcanarak vatandaşın üstün kalitede hizmet alacağı, kolay ulaşabileceği, sağlık çalışanlarının haklarının korunacağı bir sistem kurulabilecekken, savurganlık boyutunda, yeni rant alanları sağlamaya yönelik, emek sömürüsüne dayalı bir sistem tercih edilmiştir. Bu durum halkın yararına değildir.” 

KAPATILAN İKİ HASTANENİN ARSASINA GÖZ KOYDULAR
Kapatılan iki hastanenin şehir merkezi içindeki arsası ise şimdiden AKPli müteahhitlerin radarına girmiş durumda. Halkın kolayca erişebildiği bu hastaneler kapatılarak, yerlerine lüks rezidanslar dikilmesi planlanıyor. Yeni şehir hastanesi ise şehrin oldukça dışında ve özellikle acil vakalar için oldukça uzak. 

Son güncelleme: 16:31 02.02.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı