• Turkhane Logo

"Günlük yapılan testlerin yüzde 10'u pozitif"

Günlük ortalama vaka sayılarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Sağlık Bakan Fahrettin Koca, her gün yapılan 100 binin üzerindeki testlerin yüzde 10’nu pozitif dedi.

22:23 05 Ekim 2020 Pazartesi
Günlük ortalama vaka sayılarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Sağlık Bakan Fahrettin Koca, her gün yapılan 100 binin üzerindeki testlerin yüzde 10’nu pozitif dedi.


Hastalık belirtisi göstermeyen Kovid-19 testi pozitif çıkan vakaların günlük tabloda yer almadığını açıklamasıyla eleştirilen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pozitif oranlara ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı.Gazeteci Muharrem Sarıkaya’nın günlük ortalama vaka sayılarına ilişkin sorusunu yanıtlayan Koca, Her gün yapılan 100 binin üzerindeki testlerin yüzde 10’nu pozitif dedi.

İSTANBUL’DAKİ VAKALAR TÜRKİYE’NİN YÜZDE 15’İ


Nisan ayında testlerin pozitif çıkma oranının yüzde 20 olduğunu söyleyen Sarıkaya, Bakan Koca’dan edindiği verileri şu şekilde aktardı: “Yani 5 kişiye test yapılmışsa biri pozitif çıkıyordu, bu oran şimdi yüzde 10’a düştü. Ama illere göre farklılık gösterebiliyor.

Örneğin Ankara’da geçen hafta vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 24’ünü aştı, bu hafta ise yüzde 12 seviyesine düştü. İstanbul’daki oranı ise Türkiye’deki vaka sayısının yüzde 15’i seviyesinde.’ Vaka bazlı temaslı sayısı ise şu an 3,03; yani her kişi 3,03 kişiye bulaştırıyor. Bu oran Nisan’da ortalama 12’ye çıkmış, hatta bazı illerde 17’ye varmış. Bu veriler de vaka ve hasta sayısını bulmaya ve özetlemeye yeter.

Ancak bazı ülkelerin hastanede yatan sayısını da gösterdi, Türkiye’de tedaviye ihtiyaç duyan sayısı da toplam vakanın yüzde 10’u kadar. Dünya ortalamasının altında. Şu an yoğun bakım doluluk oranı ise Ankara’da yüzde 69,20, İstanbul’da ise yüzde 69,52 seviyesinde.”

Son güncelleme: 22:23 05.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı