• Turkhane Logo

Güneşsiz D vitamini mümkün mü?

D vitamininin beden sağlığı için önemi son yıllarda daha çok gündemde. Uzmanlar D vitaminin en önemli kaynağının güneş olduğunu hatırlatıyor.

12:05 18 Aralık 2018 Salı
Güneşsiz D vitamini mümkün mü?
D vitamininin beden sağlığı için önemi son yıllarda daha çok gündemde. Uzmanlar D vitaminin en önemli kaynağının güneş olduğunu hatırlatıyor.



Amerikan Tıp Enstitüsü’nün rakamlarına göre günde 600 ile 800 miligram (mg) civarında D vitamini almak gerekiyor. Bu miktar aynı zamanda minimum güneş alma ölçüsü. D vitamininin sindirim sistemimiz için önemli bir hormon olduğunu, kalsiyum ve fosfor emilimini sağladığını biliyoruz. Peki D vitamini ihtiyacımızı nasıl karşılayabiliriz?

Geçtiğimiz ay yayımlanan bir VITAL araştırmasına göre günde 1000 ile 2000 mg’lık D vitamini takviyesi almak pek çok insan için güvenli. Besinlerde ise D vitamini yağlı ve koyu renkli balıklardan, mantardan ve güçlendirilmiş portakal suyundan alınabiliyor. Tüm takviyelere rağmen D vitamininin güneş vitamini olarak alınması boşuna değil. D vitamininin en güçlü ve temel kaynağı güneş.


FAZLASI ZARAR

Insider’da yayımlanan bir makaleye göre genel olarak insanların vitamin D ihtiyaçları 600-800 mg’lık bir takviye ile karşılanabilir. Bu oranın insanların yüzde 97.5’i için yeterli olduğu düşünülüyor. 70 yaşını aşmış insanlar içinse gıda takviyesi dışında ilaçla D vitamini takviyesi öneriliyor.

D vitamini takviyesinin fazla alımı ise yarardan çok zarara sebep olabiliyor. Mide ağrısı bu sorunların başında geliyor. Diğer sorunlar ise kanda kalsiyum değerlerinin artması, mide bulantısı, kemik kaybı ve böbrek yetmezliği.

D vitamini konusunda yıllardır araştırmalar yapılsa da, uzmanlar bu araştırmaların bazılarının gözleme dayandığı konusunda uyarıyor.

 

Son güncelleme: 12:05 18.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı