• Turkhane Logo

Fazla kiraz sapı çayı karaciğer yetmezliğine yol açıyor

Kadınlar tarafından sıkça kullanılan ve ödem söktürücü olarak bilinen kiraz sapı çayının zararlarına dikkat çeken İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Terekeci, “Yoğun bakımlarda kiraz sapı tüketimine bağlı karaciğer yetmezliği yaşayan iki vaka takip ettim. Bilinçsiz kiraz sapı tüketimi karaciğere toksik etki yapabilir” dedi.

12:59 27 Haziran 2021 Pazar
Fazla kiraz sapı çayı karaciğer yetmezliğine yol açıyor
Kadınlar tarafından sıkça kullanılan ve ödem söktürücü olarak bilinen kiraz sapı çayının zararlarına dikkat çeken İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Terekeci, “Yoğun bakımlarda kiraz sapı tüketimine bağlı karaciğer yetmezliği yaşayan iki vaka takip ettim. Bilinçsiz kiraz sapı tüketimi karaciğere toksik etki yapabilir” dedi.

El ve ayaklarda şişlik, birkaç gün içinde 1-2 kilo alıp vermenin altında ödem problemi yer alabilir. Sıcak havalarda vücutta su ve tuz tutulumunun artması sonrası ödem sorunu yaşandığını belirten Medicana Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Terekeci, sağlığı tehdit edecek karışımlara karşı uyardı. Prof. Dr. Terekeci, su tutma nedeniyle oluşan şişliği gidermenin doğal yollarına dikkat çekti

Fazla tuz tüketimi ve hareketsizlik ödeme neden oluyor
Hava sıcaklığının artmasıyla cilde yakın damarlarda genişleme meydana geldiğini hatırlatan Prof. Dr. Hakan Terekeci, “Bu da ödem artışına özellikle ciltte gerilme gibi durumların açığa çıkmasına yol açıyor. Su akışı döngü gibi sürekli insan vücudunda devam ediyor. Bazı durumlarda vücutta fazla miktarda su tutulabiliyor. Kalp ve böbrek hastalıkları, alt bacaklardaki damarları bozuklukları, fazla tuz tüketimi, hareketsizlik, özellikle iş yerlerinde çok fazla oturarak çalışmak, gebelik vücutta fazla ödem tutulumuna neden olabiliyor. Bacaklarda, ayakta ve ayak bileğinde şişlik, gerginlik, ağrı, eklemleri hareket ettirmede zorluk gibi bazen de kızarıklık gibi bulgularla karşımıza gelebiliyor. Göz kapakları, yüz, kollarda görülebilir. Bazı hastalık durumunda tüm vücutta iç organlar da dahil olmak üzere ödem meydana gelebilir” diye konuştu.
İki saatte bir 10 dakika egzersiz yapın
Tuz içeriği yüksek gıdalardan ve tuz tüketiminden kaçınmak gerektiğini anlatan Prof. Dr. Hakan Terekeci uyarılarını şu sözlerle sıraladı:
“İster kaya tuzu ister iyotlu deniz tuzu olsun hepsi bir şekilde sodyum içerdiğinden dolayı vücudun su tutmasına yol açıyor. Jambon ve salam, turşular, aşırı tuzlu zeytinler ödem oluşumuna neden oluyor. Hareket etmediğiniz zaman da kan dolaşımı azalıyor ve doku aralıkları ve cilt altına fazla miktarda su geçiyor. O yüzden hareket 2 saatte bir muhakkak yapılmalı. Kişi oturarak çalıştığı iş yerinde muhakkak 10 dakikalık egzersiz ya da yürüyüşünü yapmalı. Eğer bu ödem bacaklarda oluyorsa arada bir ya da iki yastıkla 15-30 dakikalık kürler halinde bacakları yukarıya doğru kaldırmak ödemin engellenmesinde oldukça etkili. Yapılan çalışmalar bacaklara günde 2 kere 20şer dakikalık masaj yapma sonucunda bu ödemin tamamen kaybolduğunu gösteriyor.”
Ödeme karşı doğal ve basit formüller
Doğal ve basit ödem çözücü tarifler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hakan Terekeci, hayatı tehdit edebilecek karışımlar için de şu uyarılarda bulundu
“Bunlardan ilki maydanoz kürü. Mesela maydanoz kürü hazırlarken 1 bardak kaynar suyun içerisine çeyrek su bardağı kıyılmış maydanozu koyup 5 dakika bekletip süzdükten sonra direkt içebilirsiniz. Günde 2 defa içmek yeterli olacaktır. Birinin sabah erken saatte olmasında fayda var. Maydanoz aslında besin destek ürünü olarak da kullanılabilir. Karahindiba idrar söktürücü etkisi ile çok iyi bilinir. Birtakım uçucu yağlar greyfurt, rezene gibi. Bunlar hem çayın içerisine damlatılarak ağızdan alınabilir hem de masaj yağı olarak tercih edilebilir. Faydaları da birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir. Ben aynı zamanda yoğun bakım uzmanıyım. Daha önce yoğun bakımlarda kiraz sapı tüketimine bağlı karaciğer yetmezliği yaşayan iki vaka takip ettim. Bilinçsiz kiraz sapı tüketimi karaciğere toksik etki yapabilir ve kan pıhtılaşmasıyla ilgili faktörleri etkileyeceğinden önermeyiz. Kesinlikle bilinçsizce kiraz sapı kullanımını önermiyorum. Bir seferde çok fazla kiraz sapını sıcak suda kaynatmak bilinçsiz bir kullanımdır. Bazen de kirazlar ilaçlandığından çok iyi yıkanmıyor ve hem kendi yan etkisini gösteriyor hem de tarım ilacı içerebiliyor.”
Sürekli ödem sorunu yaşayan kişilerde doku bütünlüğü bozulacağını da hatırlatan İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Terekeci, “Üzerine bir enfeksiyon eklenmesi, yara oluşması ve bunun ilerlemesi daha kolay olacaktır. Ödem sorununu çözmek için hareket çok önemli. Vücudun içerisinde suyun belli bölgelerde tutulmaması için tüm vücut içerisinde dengede olması için hareket çok önemli” dedi. 

Son güncelleme: 12:59 27.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı