• Turkhane Logo

Eczanelerde 'yok' listesi uzuyor: İlaç tedariğinde sorun devam ediyor

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, Türk Lirası'nın değer kaybı sağlık sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu sektörden biri de ilaç sektörü oldu.

18:40 08 Şubat 2019 Cuma
Eczanelerde 'yok' listesi uzuyor: İlaç tedariğinde sorun devam ediyor
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, Türk Lirası'nın değer kaybı sağlık sektörünü de olumsuz etkiledi. Bu sektörden biri de ilaç sektörü oldu.





İki aydır devam eden ilaç tedarik sorunu eczacıyı ve hastayı mağdur etmeye devam ediyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczaneci Nurten Saydan, Her eczanede yok ilaçlar listesi uzadıkça uzuyor, her gün yokları depolara okumaktan, onların da yok demesinden bıktık diyor. 


Piyasada antibiyotik, tansiyon, ağrı kesici ve göz damlalarına kadar bir çok ilacın bulunamadığını daha önce kamuoyuyla paylaşan Saydan, “Yetkililer bulunamayan ilaç sorunu olmadığını söylüyorlar, ancak maalesef sorun devam ediyor” ifadelerini kullanıyor.

Sözcünün haberine göre, ilaç takip sistemi verilerine göre; 25 bin 988 eczanenin 32’sinin stok yaptığını söyleyen yetkililerin yanlış bilgilendirildiğini düşündüklerini ifade eden Saydan, stokçuluk yaptığı söylenen 32 eczanenin 2018 yılı sonunda yeni açıldığı için ilaç alan ve bunları hastalara veren eczaneler olduğunu belirtti ve devam etti:

“Sistem üzerinden 2017 yılına göre 2018 yılında daha fazla ilaç alan eczanelere bakılıp liste hazırlanmış. Kayıtlar kontrol edildiğinde bu eczanelerin 2017 yılında ilaç almayan, ama 2018 yılının son aylarında yeni açıldığı için ilaç alan ve bunları hastalar veren eczaneler olduğu görülecektir. Elinde ilaç olduğu halde yok diyen, hastasına ilaç vermeyen yani stokçu eczane yok, eczanelerimizdeki tek stok, yok ilaçların listeleridir.” 

Saydan, eczanelerdeki ilaç tedarik sorununun devam ettiğine dikkat çekti, ecza depolarının ve ilaç firmalarının stoklarındaki ilaçların eczanelere sevkiyatını minimum seviyede tuttuklarını, bu yüzden de piyasada bulunmayan ilaç sayısında azalma olmadığını söyledi. Saydan, şunları kaydetti:

“Yetkililer eğer euro güncellemesini öne çekebilir veya bu duruma çare bulabilirse, bizler de vatandaşlarımıza hizmet verebiliriz. Her eczanede “yok ilaçlar” listesi uzadıkça uzuyor, her gün yokları depolara okumaktan, onların da yok demesinden bıktık.

Eczanelerimizdeki tek stokun yok ilaçların listesi olduğunu, bu durumdan en az hastalar kadar bizim de mağdur olduğumuzun altını önemle çiziyor, yetkililerin bizlerin ve vatandaşlarımızın derdine ivedilikle çözüm bulmasını talep ediyoruz.

 

Son güncelleme: 18:40 08.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı