• Turkhane Logo

Diş çürümesi tarihe karışıyor

Çinli araştırmacılar, dişlerin çürümesinde büyük rolü olan diş minesinin dış yüzeyini etkili bir şekilde tekrar çıkarabilen sıvı bir çözelti geliştirdi.

18:02 14 Eylül 2019 Cumartesi
Diş çürümesi tarihe karışıyor
Çinli araştırmacılar, dişlerin çürümesinde büyük rolü olan diş minesinin dış yüzeyini etkili bir şekilde tekrar çıkarabilen sıvı bir çözelti geliştirdi.





Çin’de bir grup bilim insanı, diş çürümesinin önüne geçecek bir buluşa imza attı. Grup, zarar görmüş diş minesinin dış yüzeyini bir şekilde tekrar çıkarabilen sıvı bir çözelti geliştirmeyi başardı.


Bunu yapmak için insan dişinin koruyucu dış katmanının doğal mineralleştirme sürecini taklit eden bir malzeme kullandılar.

Diş minesi, ameloblast adı verilen hücrelerin protein salgıladığı biyomineralleşme sürecinde oluşuyor ve bu proteinler sertleşerek dişlerin dışındaki sert tabakayı meydana getiriyor.

Bu ameloblastlar yalnızca diş gelişimi sırasında mevcut oluyor ve kalıcı dişler oluştuktan sonra kendilerini tamir etme kabiliyetleri bulunmuyor. Çinli bilim insanları ise yapay olarak dişleri tamir edebilmeyi başardı.

Mineyi yapay olarak yeniden mineralleştirmeyi başarabilmek için daha önce de denemeler yapılmıştı ancak Zeijang Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, minenin karmaşık ve kristalli yapısı sebebiyle önceki girişimler çoğunlukla başarısız olmuştu.

Takımın dünyada bir ilk olduğunu söylediği bu başarı, 1.5 nanometre çapında olan (bir metrenin milyarda biri) yeni bir tür kalsiyum fostat iyon kümeleri gerektiriyor. Bu ufak parçacıklar sonrasında trietilamin adı verilen bir etanol çözeltisinde dengeleniyor.

Daha sonra kaynaşıp diş tabakasının neredeyse aynısını oluşturan malzemeler, 2.8 mikrometre kalınlığa ulaşmış. Bu miktar doğal bir diş minesinin tam katmanından yüzlerce kat ince olsa da malzemenin geliştirilmesiyle beraber kalınlığın artırılabileceği düşünülüyor.

Son güncelleme: 18:02 14.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı