• Turkhane Logo

“Bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi” diyen Bakan Koca istifa eder mi?

Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından “Bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi” dedi. Hekimlere göre bu açıklama, iktidarın hastaneleri birer ticarethaneye dönüştüren politikasının fişinin çekilerek iflasının itirafı.

10:03 15 Ağustos 2022 Pazartesi
“Bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi” diyen Bakan Koca istifa eder mi?
Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından “Bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi” dedi. Hekimlere göre bu açıklama, iktidarın hastaneleri birer ticarethaneye dönüştüren politikasının fişinin çekilerek iflasının itirafı.


Sağlık çalışanlarının ek ödeme ve özlük haklarını düzenleyen yeni ek ödeme yönetmeliğine tepkiler sürüyor. Performans sisteminin kaldırıldığı, ödül ve teşvik esaslı uygulamaya geçilen yeni yönetmeliğin iş barışını da bozacağını belirten sağlıkçılar “Bakan Fahrettin Koca Bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi diye tweet atarak aslında döner sermaye/performans sistemi ile kamu hastanelerini birer ticari işletmeye dönüştüren politikasının fişinin çekilerek iflas ettiğini de itiraf etmiş oldu” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkezi Yönetim Kurulu, yeni yönetmeliğe ilişkin yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerinin temel ücretlerinin yıllardır uygulanan döner sermaye, ek ödeme gibi ücretlendirmeler nedeniyle sürekli eridiğini belirterek 2010 yılına kadar döner sermaye, 2010dan sonra ek ödeme ve şimdide teşvik adı altında ödeme yöntemleri, temel ücretlerin artırılması yerine yepyeni bir ücret rejimi getiriliyor dedi. Açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:


Yönetmelik, birkaç bürokratın inisiyatifi ile yüzbinlerce sağlık emekçisi ve aileleri ile birlikte milyonlarca kişi adına tek taraflı olarak antidemokratik bir yöntemle hazırlanmıştır. Teşvik kavramı ile ne ifade edilmektedir? Teşvik edilecek olan ağır ve tehlikeli işler kapsamında olan sağlık hizmetlerini yürüten emekçileri daha fazla angarya çalıştırma ve kölelik koşulları mıdır? Aynı zamanda torpilin, kayırmanın önünü açacaktır. Yönetmeliğin tüm maddeleri kapsamlı değerlendirilecek olup hukuka aykırı maddeler için hukuk mücadelesi de yürütülecektir. Yine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret mücadelemiz sonuç alıncaya kadar devam edecektir.

BAKAN İSTİFA MI EDECEK?

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç ise Sağlık Bakanı Kocanın sosyal medya hesabından paylaştığı ‘Bitkisel hayatta olan performans sisteminin fişi çekildi’ tweetine dikkat çekerek “Performans/döner sermaye ile sağlık sisteminin döndürülemeyeceğini itiraf eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istifa mı edecek?” diye sordu. Demir ve Kılıç, bu açıklamanın AKP iktidarının sağlığı ticari işletmeye dönüştüren performans sisteminin iflas ettiğinin de itirafı olduğunu ifede ederek, şunları kaydetti:

Sağlıkta Dönüşüm Programı kamu hastanelerinin yapısını değiştirmeyi, onları idari ve mali özerkliğe sahip sağlık işletmeleri biçiminde yapılandırarak rekabete açık hale getirmeyi amaçlamaktaydı. Kamu hastanelerinin esas olarak kâr elde etmeye yönelik işletmeler olarak yapılandırılması hedeflendi. Hastanelerde gelirin artırılması çabası içinde tüm sağlık çalışanlarının hasta döngüsünü artırmaya odaklanması istendi. Hekimlerin muayene için ayırdıkları süre kısalırken tetkik sayısı arttı, hastanede yatış süreleri kısaldı. Tüm bunların bir sonucu olarak da sağlık hizmetlerinde nitelik giderek düştü. Yıllardır Sağlıkta Dönüşüm Programı konusunda söylenen eleştirileri dinlemeyenlerin, Sayıştay denetim raporundaki tespitleri görmezden gelenlerin şimdi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın attığı bu tweet ile AKP iktidarının uyguladığı performansa bağlı sağlık sisteminin bitkisel hayatta olduğu ve fişinin çekildiği, yani aslında AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın öldüğü itirafı karşısında ne diyecekleri doğrusu merak konusudur.

İŞ BARIŞI BOZULABİLİR

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da Forum Sağlık 2023te kaleme aldığı yazısında, yönetmeliğin temel ücretlerde artış sağlamadığını, sağlık çalışanları arasında iş barışını bozabilecek ek ödeme düzenleme maddesinin yer aldığını kaydetti. Pala “Yönetmelik, Sağlık Bakanlığı tesislerinde görev yapan sağlık çalışanlarının gelirlerinde bir artışa yol açacak, ancak bu artış sağlık hizmetlerinin ekip anlayışı ile sunulduğu yaklaşımına uzak, hizmet başı ödeme yaklaşımını benimseyen ve emekliliğe yansımayacak bir artış gibi görünmektedir” dedi. (BirGün)

Son güncelleme: 10:03 15.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı