• Turkhane Logo

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tezer, Türkiye'ye özgü koronavirüs varyantlarının çıktığını açıkladı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Hasan Tezer Türkiye'ye özgü koronavirüs varyantlarının tespit edildiğini söyledi.

15:30 14 Şubat 2021 Pazar
Bilim Kurulu üyesi Prof. Tezer, Türkiye'ye özgü koronavirüs varyantlarının çıktığını açıkladı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Hasan Tezer Türkiye'ye özgü koronavirüs varyantlarının tespit edildiğini söyledi.


Prof. Tezer Ülkemize has mutasyonların olduğunu da biliyoruz; ama ülkemizdeki varyantlarının nasıl etki edeceğini bilmiyoruz dedi.

DHAya konuşan Tezer, yapılan çalışmalar sonucu bu mutasyonların özelliklerinin yakın zamanda tespit edilip açıklanacağını da ekledi.


Yeni varyantların ortaya çıkması beklenmedik bir durum değil. Tüm virüsler yayılabilmek ve çoğalabilmek için kendilerini kopyalarken mutasyon geçiriyor.

Bu değişikliklerin çoğu büyük farklılıklar içermiyor. Hatta bazıları virüsün hayatta kalmasını zorlaştırıyor. Ama bazı mutasyonlar virüsü daha bulaşıcı ve tehlikeli hale getirebiliyor.

İngilterede ortaya çıkan varyant virüsün daha hızlı yayılmasına yol açarken Güney Afrikadaki varyant ise bazı aşıların etkinliğini bir miktar azaltıyor.

ŞUBATIN İKİNCİ YARISI UYARISI

Prof. Tezer, Türkiyede mutasyonlu virüsün artışının durdurulamaması durumunda daha farklı mutasyonların da gerçekleşebileceği uyarısında bulunuyor:

Bu virüs her ay 1-2 kez mutasyona uğruyor. O yüzden koruyucu önlemlerin şu dönemde özellikle daha sıkı uygulanması gerekiyor ki önümüzü görebilirim. Virüs her çoğaldığında değişik mutasyonlar meydana gelebiliyor. Her ülkenin farklı mutasyonu, genetik haritası olabilir. Şu an tam etkilenmiş durumda değiliz; ama etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Veriler şubatın ortasından sonra bunun olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden de bu dönemde alınacak önlemler bunun önünü kesmede önemli olacak.

Tezer Nisan sonuna kadar İngilteredeki mutasyonlu virüsün Avrupada baskın tip olmasının beklendiğini söyledi ve Türkiyede de bugüne kadar 400 civarında mutasyonlu virüs vakası tespit edildiğini açıkladı.

İngiltere Genetik İzleme Programı Başkanı Prof. Sharon Peacock da BBCye yaptığı açıklamada, bu mutasyonun büyük ihtimalle dünyada yayılacağını söylemişti.

Prof. Tezer Avrupadaki vaka sayılarında yaşanan artışa paralel olarak Türkiyede de bir artış yaşanabileceği uyarısında bulundu ve Ülkemizde de mutasyonlu virüsler artıyor ve bunlar çok daha kolay yayılıyor diye konuştu.

İki gün önce DHAya konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Serap Şimşek Yavuz da İngiltere varyantının Türkiyede baskın olması durumunda önlemlerin artırılabileceğini söylemişti.

İngilterede Aralık ayında başlayan ve Ocakta zirveye ulaşan koronavirüs vakalarındaki artışın arkasında bu mutasyonun olduğu düşünülüyor.

Ocak ayı başında İngilterede hastane kapasitelerinin sınırına gelinmesi nedeniyle okullar kapatılmıştı.

Hükümet yeni vakaları kısıtlamak için yüksek riskli ülkelerden gelenlerin 10 gün boyunca otellerde kalıp otel masrafını da kendilerinin ödemesi gibi bir dizi önlem açıklamıştı.

Uzmanlar aşıların yeni varyantlar karşısında büyük ölçüde etkin olduğunu fakat ihtiyaç duyulması halinde aşıların hızlıca modifiye edileceğini belirtiyor.

Son güncelleme: 15:30 14.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı