• Turkhane Logo

Bilim insanları umutlu; Akne problemi tarih olabilir

Sivilce bir cilt rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Yeni bir çalışmaya göre akne tedavisinde 'antibiyotik narasin' kullanımı sorunları çözebilir.

18:24 22 Eylül 2023 Cuma
Bilim insanları umutlu; Akne problemi tarih olabilir
Sivilce bir cilt rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Yeni bir çalışmaya göre akne tedavisinde 'antibiyotik narasin' kullanımı sorunları çözebilir.

Akne tedavisinde yıllardır pek çok ilaç kullanılıyor. Ancak yeni bir çalışma yüz milyonlarca kişiyi tekileyen akne rahatsızlığına çözüm olabilir. Latincede Cutibacterium acnes adı verilen ve cildin normal florasında bulunan bu bakteri türü  akne oluşumunda da rol oynuyor. Bu bakterinin aşırı çoğalması akneye neden oluyor.

AKNE SORUNUNU KÖKTEN ÇÖZEBİLECEK BİR BULUŞ MU?Cumhuriyetin haberine göre akne sorunlarına yönelik pek çok tedavi bulunuyor ve burada antibiyotikler de yer alıyor. Direkt cilt sorunlarını çözmek için geliştirilen antibiyotikler ve diğer ilaçlar akneyi engellese bile çoğu yan etkileri de getiriyor ve başka sorunlara yol açabiliyor.
Yeni tedavi yöntemi Nanoscalede yayımlanan bir makale ile ortaya çıktı. Makaleye göre yeni tedavi antibiyotik narasine dayanıyor. Normalde çiftlik ve kümes hayvanlarının enfeksiyonlarını önlemek için tercih edilen narasin, Cutibacterium acnese karşı henüz direnç geliştirmediği için potansiyel olarak tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Güney Avustralya Üniversitesi, Adelaide Üniversitesi ve Fransadaki Aix-Marseille Üniversitesindeki araştırmacıların son çalışmasına göre antibiyotiğin laboratuvar koşullarında hedef patojene karşı etkili olduğu gösterildi. 
Ekibe göre nanoparçacık dağıtımı tedaviyi önemli ölçüde geliştiriyor. Ekip, narasini nano-miseller adı verilen insan saç telinden bin kat daha küçük kapsüllere sarıldı. Yalnızca suyla karıştığında bile cilde çok daha fazla nüfuz edebilen bir yapı elde etmeyi başardılar.
Araştırmacılardan Sanjay Garg, su bazlı formülasyonun cilt katmanlarına nüfuz edemeyen bileşik solüsyonların aksine narasinin sivilcenin hedef bölgelerine iletilmesinde etkili oldu diyor.

Bilim insanlarının ürettiği bu su bazlı jel, oda sıcaklığında dört hafta boyunca bozulmadan kalabiliyor bu da tedavinin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemli.
Araştırmada domuz kulağından alınan deri kullanıldı. İlerleyen dönemde ise gerçek insanlar üzerinde çalışmaların yapılması bekleniyor. 
Araştırmacılar sivilcelerin nedenleri hakkında daha fazla şey keşfetmeye devam ediyor ve sebeplerin daha iyi anlaşılması, hangi tedavilerin en iyi sonucu verebileceğinin keşfedilmesi önem arz ediyor.

Son güncelleme: 18:24 22.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı