• Turkhane Logo

Bilim adamları: Gençliğin uzatılmasını sağlamak için çörek mantarı yiyin

​Çörek mantarının düzenli tüketilmesi gençliği uzatıyor. Bilim insanlarının bu görüşünün nedeni ise çörek mantarının içerisinde yer alan iki antioksidan.

11:16 10 Kasım 2017 Cuma
Bilim adamları: Gençliğin uzatılmasını sağlamak için çörek mantarı yiyin
​Çörek mantarının düzenli tüketilmesi gençliği uzatıyor. Bilim insanlarının bu görüşünün nedeni ise çörek mantarının içerisinde yer alan iki antioksidan.

ABD’li bilim insanlarına göre, çörek mantarının düzenli olarak tüketilmesi gençliği uzatıyor, çünkü içinde çok miktarda yaşlanmayı yavaşlatan iki antioksidan bulunması. Bu antioksidanlar Pensilvanya Üniversitesindeki çalışmalarda, ergotionein ve glutation olarak açıklandı. Bu maddeler, oksidasyon reaksiyonları sırasında serbest radikallerin eşleşmemiş elektronları olan oksijen atomların hücrelere verdiği hasarlar gibi oksidatif stresin olumsuz etkisini nötralize etmeye yardımcı oluyor.

Prof. Dr. Robert Beelman, “Hiç şüphesiz mantarlar bu iki antioksidana sahip” ifadelerini kullanarak, termik işlemlerin mantarlardaki antioksidan oranını etkilemediği ifade etti. 

Beelman ayrıca “Ergotionein yüksek sıcaklıklara çok dayanıklı” da dedi.

İŞTE ÇÖREK MANTARININ ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde yaygın olarak yetişen çörek mantarının şapka kısmı etlidir ve sap kısmından daha koyu renklidir. Çörek mantarının şapka kısmı 10-20 cm genişliğe ulaşır. Genel olarak şekli yarım küre biçimindedir.

Henüz kültürel olarak üretimi bulunmamaktadır. Pek çok ülkede bu türün kültürel şartlarda üretimleri üzerine çalışmalar yürütülmektedir. Bazı ülkelerde oldukça değerli bir mantar türüdür.

Çörek mantarı diğer tüm mantarlar gibi büyük bir kısmı sudan oluşan bir mantardır. Bu nedenle diyet yapanlar için önemli bir besindir. 100 gr ayı mantarı 20-40 arası kalori değerine sahiptir ve düşük yağ ve karbonhidrat değerleri içerdiği için kalp ve damar hastalarının tüketmesi tavsiye edilmektedir.

Çörek mantarı hızlı bozulabildiği için toplandığı gün tüketilmelidir. Hayvanlar tarafından ısırılmış ya da topraktan koparılmış mantarlar toplanmamalıdır.

Potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir mineralleri yönünden zengin olan çörek mantarı; B1, B2, B3, B5 ve B7 vitaminleri sayesinde çocukların gelişiminde rol oynamaktadır. Bünyesinde barındırdığı zengin folik asit bakımından kansızlık hastalığına iyi gelebilmektedir.

Son güncelleme: 11:16 10.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı