• Turkhane Logo

Aşılama düşük, önlem kaldırılamaz

Her gün vaka sayıları 70 bini, ölüm sayıları 250’yi aşıyor ama Bakanlık maskeyle uğraşıyor. İTO’dan Dr. Koç, 4.5 milyon kişinin aşısız olduğunu hatırlattı, “Üç doz aşılı sayısı çok az, virüse karşı savunmasızlar” dedi.

09:26 27 Şubat 2022 Pazar
Aşılama düşük, önlem kaldırılamaz
Her gün vaka sayıları 70 bini, ölüm sayıları 250’yi aşıyor ama Bakanlık maskeyle uğraşıyor. İTO’dan Dr. Koç, 4.5 milyon kişinin aşısız olduğunu hatırlattı, “Üç doz aşılı sayısı çok az, virüse karşı savunmasızlar” dedi.


Aşılanma oranları yüzde 80’lerde olan birçok Avrupa ülkesinde maske takma zorunluluğundan etkinliklerdeki kişi sınırlarına kadar pek çok kısıtlamayı kaldırdı. Nüfusun yüzde 75’inden fazlasını aşılayan Danimarka, İsveç ve Norveç’te ise tüm tedbirler kaldırıldı. Türkiye’de ise üç doz aşısını olanların oranı yaklaşık yüzde 40 civarında. Düşük aşılanma oranı her gün 300’e yakın insanın yaşamını yitirmesine rağmen maske zorunluluğunun kaldırılması gündemde. 1 Mart Salı günü toplanacağı açıklanan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tedbirlerle ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Ülkede geçen ay Omicron varyantı baskın hale gelmesine rağmen bazı pandemi önlemleri kaldırılmıştı. Belirtisi olmayan kişilere PCR testinin yapılmaması ve okullarda, kapalı kamusal mekânlarda ve iş yerlerinde aşısız veya aşı sürecini tamamlamamış kişilerden negatif test sonucu talep edilmesi uygulamasını kaldırılması sonucunda günlük vaka sayılarında daha fazla artış gerçekleşti.


4,5 MİLYON HİÇ AŞI OLMADI

Maske zorunluluğunun kaldırılması tartışmalarına ilişkin İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, üç doz aşılı kişi sayısının az olduğuna dikkat çekti: “Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları ve aşıyı teşvik etmemesi insanları rehavete sürükledi. Özellikle son dönemde aşıya talep yok denecek kadar az. Türkiye’de 18 yaş üstü 4,5 milyon kişi şimdiye kadar hiç aşı olmadı. Bazı üç doz aşı olan kişilerin son dozunun üzerinden de 6 ay süre geçmiş durumda. Bu yüzden Türkiye’de üç doz aşılı kişi sayısı çok düşük. Bu kişiler Omicron varyantına karşı savunmasız durumda.”

Dr. Koç, “Açık havalarda maske takma zorunluluğu kaldırılabilir ancak kapalı alanlarda bu zorunluluk kalkmamalı” dedi ve ekledi: Avrupa’da da birçok ülkede kapalı alanda maske zorunluluğu var kaldı ki tedbirleri gevşeten ülkelerde aşılama oranı yüzde 75’lerde. Türkiye’de tren ve otobüs yolculuklarında PCR testi aranmıyor. Kapalı alanlarda maske zorunluluğu olmadığı zaman bulaş daha da artacak ve risk grupları çok etkilenecek. Daha önce tedbirler gevşetildiğinde vaka sayıları her seferinde arttı. Böyle bir karar alınırsa bunun sonuçlarını 1 ay sonra hastaneye başvuru ve yoğun bakım yatışlarında artış olarak göreceğiz.”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, DHA’ya yaptığı açıklamada Pandemi boyunca bu kadar çok vaka ve vefatın olduğu bir dönem yaşamadık. Dolayısıyla pandemiye karşı mücadelenin öyle gevşetmeye uygun bir dönemde olduğuna inanmıyorum dedi.

ANKA’ya konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap ise maske takma zorunluluğunun esnetileceğine yönelik tartışmalara ilişkin, “Virüs değişime uğradıkça daha da bulaşıcı olan ölümcül hale gelen varyantlara da yerini bırakabilir. Bunu da engelleyebilmek için, bizim maskeden vazgeçmek gibi bir şansımız yok dedi.

Son güncelleme: 09:26 27.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı