• Turkhane Logo

Aşı olanlar ile olmayanlar arasındaki büyük farkı ortaya kondu: 29 kat daha fazla...

ABD Ulusal Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezleri’nin araştırması, aşılanmamış kişilerin, Covid-19 teşhisiyle hastaneye yatırılma olasılığının aşı olanlara göre 29 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

11:37 25 Ağustos 2021 Çarşamba
Aşı olanlar ile olmayanlar arasındaki büyük farkı ortaya kondu: 29 kat daha fazla...
ABD Ulusal Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezleri’nin araştırması, aşılanmamış kişilerin, Covid-19 teşhisiyle hastaneye yatırılma olasılığının aşı olanlara göre 29 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.


ABD’de Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı ABD Ulusal Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezleri’nin (CDC) araştırması, koronavirüs salgınında aşı olanlar ile olmayanlar arasındaki büyük farkı ortaya koydu.

CDC araştırması, aşılanmamış kişilerin, Covid-19 teşhisiyle hastaneye yatırılma olasılığının aşı olanlara göre 29 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.


Yeni çalışmayla ayrıca, aşılanmamış kişilerin aşılı kişilere göre Covid-19 ile enfekte olma olasılığının yaklaşık beş kat daha fazla olduğu saptandı. Araştırmada, iki doz aşı olanların hastaneye yatma oranının yaklaşık yüzde 3 olduğu, yoğun bakıma yatma oranı yüzde 0.5, entübe oranı ise yüzde 0.2 olduğu vurgulandı. Çalışmaya göre, pozitif vakaların yüzde 71.4’ünün aşı olmayanları kapsadığı, iki doz aşı olan bireylerden Covid-19’a yakalananların oranının yüzde 25 olduğu kaydedildi.

Çalışmada elde edilen sonuçların 1 Mayıs ile 25 Temmuz arasındaki Los Angeles County (Kaliforniya’ya bağlı bir ilçe) verilerine dayandığını öğrenildi.

YAPILAN UYARILARLA UYUMLU

CNBC’nin aktardığına göre CDC’nin Morbidite ve Mortalite Haftalık Raporu’nda yayımlanan çalışmaya ait veriler, haftalardır milyonlarca aşılanmamış ABD’linin kendilerini ciddi riske attığını söyleyen federal ve eyalet sağlık yetkililerinin yorumlarıyla uyum gösterdi.

CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, dün yaptığı açıklamada, verilerin ‘henüz aşılanmadıysanız, en yüksek risk altındakiler arasında olduğunuzu gösterdiğini’ söyledi.

CDC tarafından derlenen verilere göre pazartesi itibariyle 201 milyondan fazla Amerikalı veya toplam ABD nüfusunun yüzde 60,8′i en az bir doz koronavirüs aşısı oldu. Ajansa göre, 171 milyondan fazla Amerikalı veya toplam ABD nüfusunun yüzde 51,5′i tamamen aşılandı.

BIDEN ‘AÇIK’ KONUŞMUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’deki “neredeyse tüm” Covid hastaneye yatışlarının ve ölümlerinin aşılanmamış insanlar arasında olmaya devam ettiğini ifade etmişti. Biden “Açık konuşayım, aşılı kişilerin Covid-19′a yakalandığı vakalar var, ancak bunlar aşısız insanlara Covid-19 bulaşmasından çok daha az yaygın ve en önemlisi, durumları çok daha hafif” şeklinde konuşmuştu.

ABD’li yetkililer, Pfizer ve BioNTech’in Covid-19 aşısına tam onay veren Gıda ve İlaç İdaresi’nin aşılanmamış bazı ABD’li sonunda aşıları yaptırmaya ikna edeceğini umuyor.

Son güncelleme: 11:37 25.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı