• Turkhane Logo

Araştırma: Çin aşısında antikor düzeyi üçüncü aydan sonra düşüyor

Sinovac etkinliğinin incelendiği araştırmada, gönüllülerin yüzde 95'inin antikor seviyeleri üçüncü aydan sonra düştü. Bilim insanları üçüncü doz aşının gerekli olabileceğini belirtiyor.

17:37 24 Haziran 2021 Perşembe
Araştırma: Çin aşısında antikor düzeyi üçüncü aydan sonra düşüyor
Sinovac etkinliğinin incelendiği araştırmada, gönüllülerin yüzde 95'inin antikor seviyeleri üçüncü aydan sonra düştü. Bilim insanları üçüncü doz aşının gerekli olabileceğini belirtiyor.


Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Tıp Fakültesinde 12 bilim insanının, geçtiğimiz nisan ayında yaptığı Sinovac aşısının etkisini inceleyen araştırmadan yeni sonuçlar açıklandı. Türkiye’de aşılanma sürecinde, geniş ölçekte uygulanan iki doz Sinovac inaktif aşısının etkinliği ve antikor düzeyi takip araştırmasına göre, aşının etkinliğinin yüzde 99 olduğu ortaya çıkmıştı.

Araştırma, iki aşı dozu sonrası üçüncü ayda koronavirüsü hastalığına yakalanma durumunu ve virüsün Spike (S) proteinine özgü kantitatif antikor düzeyleri ortaya koydu.


ARAŞTIRMA BULGULARI

Başlangıçta koronavirüsü antikoru negatif olan, bir ay arayla iki doz Sinovac aşısı olmuş, bin 53 sağlık çalışanının 26’sı ikinci aşıyı izleyen 28inci günden sonraki üç aylık süre içinde koronavirüsü hastalığına yakalandı. Bu dönemde enfekte olan hastaların PCR testi yapılmadı. Ancak, üçüncü ayda antikor seviyelerinin azalması beklenirken dört kişinin antikor seviyesinin aşırı yükselmiş olduğu açıklandı. Bu kişilerin, semptomsuz (belirtisiz) koronavirüsü geçirdiği hesaba katılarak, iki doz Sinovac aşısı sonrası hastalanan sağlık çalışanı sayısı toplamda 30 olarak belirlendi. Bu kişilerden hastaneye yatan olmadı.

HASTALIĞA YAKALANMA VE ANTİKOR DÜZEY SONUÇLARI

İkinci dozun üzerinden geçen 28inci günden sonraki üç aylık süre içinde 151 sağlık çalışanının, yakın temasta olduğu yakın arkadaş ya da aile bireylerinde koronavirüs tanısı alındı: Araştırmada, Yakınları koronavirüsü tanısı almış olan bu 151 sağlık çalışanından 18’i yani yüzde 12si koronavirüsü geçirdi ifadeleri yer aldı.

Takip sürecinin açıklamasında antikor seviyelerinde de düşüş olduğu belirtilerek, İkinci aşıdan üç ay sonra sağlık çalışanlarının yüzde 95.2’ sinde antikor düzeyleri düşüş göstermiştir. İki doz aşıyı izleyen üçüncü ay sonunda sağlık çalışanlarının yüzde 77sinde SARS-CoV-2 antikorları tespit edilmiştir. (Daha önce kamuoyu ile paylaşıldığı gibi, ikinci aşıdan 28 gün sonra bu oran yüzde 97 idi). Yani aşıdan sonraki üçüncü ayda, çalışma grubunun yüzde 23’ü ya hasta olmuş ya da bu kişilerin antikoru negatifleşmiştir denildi.

ÜÇÜNCÜ DOZ GEREKEBİLİR

Bilim insanları, ağustos ayında gönüllüleri üçüncü kez aşılayacak ve qşılama sonrası aştıncı ay antikor düzeyleri ve etkinliği izlem sonuçları ile netleşecek. Aşı etkinliğinin uzun süreli olabilmesi için sağlık çalışanlarında üçücü doz hatırlatma aşısının gerekebileceği düşünülüyor. (Duvar)

Son güncelleme: 17:37 24.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı