• Turkhane Logo

Ağır çalışma koşullarını protesto eden sağlık çalışanları sosyal medyadan isyan etti

Ağır çalışma koşullarını protesto eden sağlıkçılar seslerini #HepBirlikteArtıkYeterDiyoruz etiketiyle duyurdu. İzin ve istifa haklarını geri isteyen çalışanlar Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını talep etti.

17:22 14 Aralık 2020 Pazartesi
Ağır çalışma koşullarını protesto eden sağlık çalışanları sosyal medyadan isyan etti
Ağır çalışma koşullarını protesto eden sağlıkçılar seslerini #HepBirlikteArtıkYeterDiyoruz etiketiyle duyurdu. İzin ve istifa haklarını geri isteyen çalışanlar Covid-19’un meslek hastalığı sayılmasını talep etti.


DW Türkçenin haberine göre, Türkiyede salgınına karşı 9 aydır ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları, Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi; izin, istifa ve tayin haklarının iade edilmesi talebiyle sosyal medyada kampanya başlattı.

Ağır çalışma koşullarını ve fazla mesai ücreti verilmemesini protesto eden sağlık çalışanları tepkilerini Twitter üzerinden başlattıkları #HepBirlikteArtıkYeterDiyoruz etiketiyle paylaştı. Kısa sürede binlerce kez paylaşılan etiket Twitter’da bir numaralı gündem maddesi oldu.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk geçen hafta Covid-19un meslek hastalığı sayılması yönündeki taleplere vazife malulü sayılıyorlar” diyerek ek bir düzenlemeye gerek olmadığı yönünde açıklama yapmıştı.

Türkiye Kamu-Sene bağlı Türkiye Sağlık Sendikası tarafından bugün yapılan açıklamada, “ ‘Gerek yok,  vazife malulü sayılıyorlar’ gibi beyanların yerine ‘Görevleri nedeniyle covid-19a yakalanan her kamu çalışanı için bu meslek hastalığıdır. Hayatını kaybeden her çalışanının yakınları da devletimiz tarafından şehit yakını olarak kabul edilecektir’  beyanları sağlık çalışanlarının beklediği, derde derman olacak açıklamalarıdır” ifadesi kullanıldı. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Bu kadar açık ve net bir durum ortada iken sağlık çalışanları için Covid-19un meslek hastalığı olarak belirlenmesinde bize göre zaruret vardır. Bu hem bir durumun tespiti hem de Covid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının hakları korumak için zorunludur” denildi.

Açıklamada Türkiyede şimdiye kadar 225 sağlık çalışanının  koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği, 130 personele de virüs bulaştığı vurgulandı. Sosyal medyadaki kampanyaya destek veren Memur-Sen Konfederasyonu da “Sağlık çalışanları her geçen gün artan iş yükü, istihdam yetersizliği, ücret adaletsizliği ve şiddet nedeniyle tükenme eşiğindeler” paylaşımında bulundu.
  Herkesin payına tedbir, sağlık çalışanlarına fedakârca mücadele düşüyor.

Sağlık çalışanları her geçen gün artan iş yükü, istihdam yetersizliği, ücret adaletsizliği ve şiddet nedeniyle tükenme eşiğindeler.

Çözüm için #HepBirlikteArtıkYeterDiyoruz pic.twitter.com/N0jtjN0arg — Memur-Sen (@MemurSenKonf) December 14, 2020
Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ise “Sağlık çalışanları bitmek bilmeyen mesailer ve her geçen gün artan iş yükünden tükenmiş durumdalar” açıklamasında bulundu.
  Sağlık çalışanları bitmek bilmeyen mesailer ve her geçen gün artan iş yükünden tükenmiş durumdalar.
Birde şiddetle tükenmesinler!
Şiddete kalıcı çözüm için toplumun tüm kesimleri ortak bir tavır benimsemelidir...#HepBirlikteArtıkYeterDiyoruz pic.twitter.com/NllWHQqtcc — Semih Durmuş (@ssbsemihdurmus) December 14, 2020

CHP Milletvekili Fikret Şahin de sağlık çalışanlarının taleplerine destek verdi.

Sağlık Bakanlığı geçen Ekim ayında sağlık çalışanlarının istifalarını yasaklamış, yıllık ve ücretsiz izinleri kaldırmıştı. Atama ve tayinlere de ciddi kısıtlamalar getirilmişti.

Son güncelleme: 17:22 14.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı