• Turkhane Logo

68 bin 375 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Sağlık Bakanlığı’ndan edindiği “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet” bilgilerini Twitter hesabından paylaştı.

21:09 21 Temmuz 2018 Cumartesi
 68 bin 375 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Sağlık Bakanlığı’ndan edindiği “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet” bilgilerini Twitter hesabından paylaştı.

İlgezdi’nin paylaştığı rapora göre son 6 yılda 68 bin 375 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Mayıs 2012-Nisan 2018 arası kayda geçen vakaların yüzde 30’unda sağlık çalışanlarının fiziki şiddete uğradığı görülüyor.

“TİCARETHANE MANTIĞIYLA İŞLETİLEN HASTANELER”

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, Şanlıurfa’da ateşi çıkan çocukla ilgilenmediği iddiasıyla Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın hasta yakını tarafından parke taşıyla darp edilmiş ve 36 saat yoğun bakımda kalmasıyla tekrar gündeme gelmişti.


Doktor Yalçın’ın uğradığı şiddetin ‘buzdağının sadece görünen yüzü’ olduğunu dile getiren CHP’li Akkuş İlgezdi şöyle devam etti: “Ticarethane mantığıyla işletilen hastaneler, hekimleri ve sağlık emekçilerini müşteri temsilcisi haline getirmekte, hasta-hekim ilişkisine ticari bir kimlik kazandırmaktadır. Hekimlerin, hemşirelerin ve yardımcı sağlık personelinin sağlığını tehdit eden uzun nöbetler, ‘en kısa sürede, en fazla hasta muayenesi’ mantığıyla göreve gelen hastane yönetimleri, hastaların kaliteli ve eksiksiz sağlık hakkına ulaşmalarını engellemektedir. Bu zincir doğal olarak sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti yaratmakta ve körüklemektedir.”

EN ÇOK ŞİDDET OLAYI DEVLET HASTANELERİNDE

Sağlık personellerine yönelik şiddetin en çok devlet hastanelerinde görüldüğünü kaydeden İlgezdi, 2013-2017 arasında devlet hastanelerinde saldırıya uğrayan personel sayısının 25. 481 olduğunu, aynı dönemde eğitim ve araştırma hastanelerinde kayıtlara geçen şiddet vak’asının ise 13.145 olduğu bilgisini paylaştı.

DOKTOR BAŞINA DÜŞEN HASTA SAYISI 1288

Şiddet olaylarının  “sağlıkta dönüşüm sistemi” nden kaynaklandığını savuna İlgezdi, sağlık çalışanlarına düşen hasta sayısı konusunda çarpıcı rakamlar paylaştı.

“Türkiye genelindeki devlet hastanelerinde 62 bin 741 doktor, 96 bin 429 hemşire ve bin 493 acil tıp uzmanının görev yaptığını aktardı. İlgezdi, “Bu verilere göre Türkiye genelindeki devlet hastanelerinde görev yapan doktor başına 1.288 hasta düşerken, şiddet vak’alarının en çok görüldüğü acil servislerde görev yapan acil tıp uzmanı başına 54.126 hasta düşmektedir.”


  Son 6 yılda 68 bin 375 sağlık çalışanı, şiddet mağduru oldu!#SağlıktaŞiddetSonaErsin #20TemmuzOniki30 pic.twitter.com/HaQLFEao2g — Gamze Akkuş İlgezdi (@gamzeilgezdi) July 20, 2018

Son güncelleme: 21:09 21.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı