• Turkhane Logo

Zühtü Arslani Anayasa Mahkemesi'ne veda etti

AYM Başkanı Arslan, yaptığı veda konuşmasında Anayasa yargıçlığının

10:33 20 Nisan 2024 Cumartesi
Zühtü Arslani Anayasa Mahkemesi'ne veda etti
AYM Başkanı Arslan, yaptığı veda konuşmasında Anayasa yargıçlığının

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühti Arslan, 12 yıllık görev dönemi sonunda veda konuşması yaptı.Fotoğraf: Aytac Unal/AA/picture alliance
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın 12 yıllık görev süresinin 20 Nisanda dolması nedeniyle Anayasa Mahkemesinde veda töreni yapıldı.

Arslan törende yaptığı ve Anadolu Ajansı’nda yer alan veda konuşmasında, anayasa yargısı alanında iki temel paradigmanın bulunduğunu belirtti. Arslan, bu paradigmalardan birinin hak eksenli bireylerin haklarını önceleyen, diğerinin ise ideoloji eksenli daha devletçi yaklaşım olduğunu, iki yaklaşımın birbiri ile çatıştığını kaydetti.

Günah çıkardı

AYMde görevine 2012de başladığını hatırlatan Arslan, Hak eksenli paradigma, hak eksenli yorum ve yaklaşım bugün Anayasa Mahkemesinde hakim paradigmadır. Bu değişimi, dönüşümü biz hep birlikte gerçekleştirdik ifadelerini kullandı.

AYMnin 2012de getirilen bireysel başvuru hakkından sonra hak eksenli kararlar verdiğini belirten Arslan, Vermeye de devam edecektir, benim inancım o yöndedir dedi.

Ağır saldırılar karşısında yutkunursunuz, öfkenizi içinize akıtırsınız

Anayasa mahkemelerinin temel görevinin,temel hak ve özgürlükleri korumak olduğuna vurgu yapan Arslan, Karar verdiğinizde herkesi memnun edemiyorsunuz, beklentiler farklı olabiliyor. Zaman zaman eleştirinin çok ötesine geçen saldırılarla da karşılaşabilirsiniz diyerek sözlerini söyle sürdürdü:
O ağır saldırılar karşısında yutkunursunuz, öfkenizi içinize akıtırsınız. Haksızlık olduğunu bilirsiniz. İçinizde o haksızlığa karşı duyduğunuz isyan çığ gibi büyür. Ağzınızı açmak istersiniz, açamazsınız. Bu da fedakarlığın önemli bir boyutudur. Anayasa yargıcı olmak bedeli ağır olan bir görevdir. Bu görevi önemli olan layıkıyla yapabilmek ve vadesi geldiğinde ayrılabilmektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da görev süresi dolan Arslan’ı dün kabul etmişti.

Yeni Başkan Özkaya 2 yıl 8 ay görev yapacak
Arslan AYM Başkanlığı makamında basına kapalı yapılan törende görevini Kadir Özkayaya devretti. Arslanın 12 yıllık görev süresinin 20 Nisanda dolacak olması nedeniyle 21 Martta yapılan seçim sonucunda Kadir Özkaya, 15 üyenin 9unun oyunu alarak başkan seçilmişti.

22 Nisanda göreve başlayacak olan yeni Başkan Kadir Özkaya, 22 Aralık 2014’te Anayasa Mahkemesi üyeliğine başladığı için üyelikteki 12 yıllık görev süresi 22 Aralık 2026’da sona erecek. Dolayısıyla Özkayanın, 4 yıllık başkanlık süresi 2 yıl 8 ay sonra sona erecek.

Özkaya 2011’de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca Danıştay üyeliğine; 2014’te ise Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti.

Son güncelleme: 10:33 20.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı