• Turkhane Logo

Tarsus’taki kazıda St. Paul İncil’i ve Dakyanus’un hazinesi mi aranıyor

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Tarsus ilçesinde süren ‘esrarengiz’ kazıda polisin bir İncil’le hazine aradığını iddia etti.

11:20 02 Kasım 2017 Perşembe
Tarsus’taki kazıda St. Paul İncil’i ve Dakyanus’un hazinesi mi aranıyor
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Tarsus ilçesinde süren ‘esrarengiz’ kazıda polisin bir İncil’le hazine aradığını iddia etti.

Tarsus ilçesi 82 Evler Mahallesi’ndeki bir evin bahçesinde 13 Kasım 2016’da başlatılan kazı halen sürüyor.

Evin etrafı brandayla kapatılırken, polis kimseyi alana yaklaştırmıyor. Şimdiye dek kazıyla ne arandığı resmi olarak açıklanmadı.

Kazı çalışmalarını Ankara’da oluşturulan 20 kişilik bir ekip sürdürüyor.

İki iddia

Beşinci kez kapısından çevrildiği kazıyla ilgili bir iddia öne süren Atıcı, ‘edindiği bilgilere göre’ kazıda iki ayrı hazine arandığını söyledi.

“Bunlardan bir tanesi Aziz St. Paul’ün İncil’i, diğeri de Dakyanus’un hazinesidir” diyen CHP’li vekil, ikisinden biri ya da ikisi de bulunduysa bunun Türkiye için önemli bir hazine olduğunu ifade etti.

Atıcı şöyle devam etti: “St. Paul’ün İncil’inin burada olduğu ve bu işin de uzunca bir süredir Vatikan tarafından bilindiği ve bu İncil’in bulunmak üzere burada kazı yapılmasını uzaktan teşvik ettiği, desteklediği ise iddialar arasındadır. Elbette bu uluslararası bir ilişki ağı gerektirir. Bu nedenle de son derece önemli bir iddiadır. Peki, bu iddia akla ve mantığa uygun mudur? Evet, son derece uygundur. Çünkü St. Paul, Hazreti İsa’nın en yakın havarilerinden bir tanesidir ve Tarsus’a yerleşmiştir.”

CHP’li vekil sözlerini şöyle sürdürdü: “Roma İmparatoru Dakyanus’un da burada yaşadığı ve hazinesinin de burada gömülü olduğu bilinmektedir. Tırnak içinde resmi kazı çalışmalarından önce burada kaçak kazılarda da pek çok eşyanın bulunduğu ve kaçırıldığı yönünde iddialar arasındadır. Bütün bu iddiaları da hükümet yetkililerinin yanıtlaması gerekir. Ama aylardır  burada gizli kazı yapan bir hükümet, bu saatten sonra kalkıp ‘Ben bir şey bulamadım’ derse ne kadar inandırıcı olur, onu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum.”

Kazı nasıl başladı?

Tarsus emniyetinde görevli polis Mithat Erdal, 28 Ocak 2012’de hayatını kaybetmeden önce söz konusu evi kiralayan definecilerin yanındaydı.

Polis evde neler olup bittiği konusunda emniyete bilgi geçiyordu. Ancak beylik silahıyla başından vuruldu. Polisin silahını temizlerken öldüğü iddia edildi.

Eşi, polisin öldürüldüğü yönünde geçen yıl şikayette bulununca soruşturma başladı. Savcılık da kazı yapılması talimatı verdi.

Son güncelleme: 11:20 02.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı