• Turkhane Logo

Son araştırmaya göre Cumhur İttifakı tek başına iktidar için çoğunluğu kaybetti

İstanbul merkezli Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 1 Ekim'de yayımladığı araştırmanın sonuçları, Cumhur İttifakı'nın olası bir seçimde tek başına iktidara gelebilecek oy oranına ulaşamadığını gösterdi.

01:06 02 Ekim 2019 Çarşamba
Son araştırmaya göre Cumhur İttifakı tek başına iktidar için çoğunluğu kaybetti
İstanbul merkezli Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 1 Ekim'de yayımladığı araştırmanın sonuçları, Cumhur İttifakı'nın olası bir seçimde tek başına iktidara gelebilecek oy oranına ulaşamadığını gösterdi.

Farklı anket şirketlerinin seçmenler üzerinde yaptığı araştırmaya göre, Ak Partili vatandaşların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana olan bağlılığının giderek azaldığı ve Cumhur İttifakının tek başına seçimi kazanamayacağı sonucu ortaya çıktı.
tr.euronews.comda yer alan habere göre İstanbul merkezli Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), 1 Ekimde yayımladığı Seçmen blokları zayıflıyor, İYİ Parti seçmen analizi başlıklı raporunda seçmenlerin hangi partiye oy vereceği konusunda araştırmalar yapan farklı anket şirketleriyle ilgili bir veri analizi yaptı.
ORC, Piar, Avrasya, ADA, Potimar ve Saros gibi farklı anket şirketlerinin verilerinin yer aldığı raporda İYİ Parti seçmen analizi yapıldı. 6 farklı anket şirketinin verilerinin ortalaması ele alındığında raporun en dikkat çekici tarafı ,Cumhur İttifakının oy oranının yüzde 50nin altına düşerek 47,8 seviyesine gerilemesi oldu.

Raporda, AK Parti ve MHPden kopan oyların diğer partilere dağılması, geleneksel seçmeninin dışında oy alamayacağı varsayılan CHP, HDP ve İYİ Partinin hatırı sayılır şekilde oylarını artırması da bir diğer önemli ayrıntı olarak göze çarptı.
6 anket şirketinden 4ü Cumhur İttifakının oylarını yüzde 50nin altında gösterirken, sadece ORC ve AK Partiye yakınlığıyla bilinen Optimar Araştırma, bu oranı yüzde 50nin biraz üzerinde gösterdi. Saros şirketi Cumhur İttifakının oy oranını yüzde 43 olarak açıklarken, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu sıfır hatayla bilen Avrasya şirketi (AKAM), Ak Partinin oy oranını yüzde 29,9 olarak belirtti.
Erdoğana bağlılık azalıyor
Raporda öne çıkan en önemli sonuçlardan biri de, AK Parti’deki gerileme ile aynı oranda olmasa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana olan bağlılığın hızlı bir şekilde düşüş göstermesi oldu. Ada Araştırma sonuçlarına göre Erdoğan’ın önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alabileceği potansiyel oy oranı yüzde 39,1 olarak açıklanırken, AK Partinin ise 37,5 olarak belirtildi.
TEAM’in Haziran verilerine göre, Erdoğan’ın itibarı yüzde 41’de kalıyor. Bir başka veri de benzer nitelikte: Metropoll araştırmanın sonuçlarına göre Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranı 2018 Ağustos’ta yüzde 53,1 iken, 2019 Ağustos’ta bu oran yüzde 44’e geriledi.
data-cke-saved-src=https://www.hha.com.tr/images/TEAMgrafik.jpg???????

MHPli seçmenin Erdoğana desteği 1 senede 2,5 kat düştü

Metropoll’e göre en büyük değişim MHP seçmeninde. Bir yıl önce MHP seçmeninde yüzde 84,1 olan Erdoğan desteği, yüzde 36,3’e gerilemiş durumda. Benzer şekilde PİAR araştırma sonuçlarına göre de MHP’lilerin yüzde 35,9’u bugün Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa Erdoğan’a kesinlikle oy vermezdim derken, sadece yüzde 32,1’i kesinlikle oy verirdim diyor.
AK Parti seçmeni Davutoğlu, Gül ve Babacan isimlerinde kararsız
TEAM raporununda yer alan diğer verilere göre, Ak Partiden istifa eden ve bu partinin kurucu üyeleri arasında yer alan Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan isimler konusunda seçmenin kararsız olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. Bu iki isme partiden istifa etmesi beklenen Abdullah Gülü de katmak mümkün.
Ak Parti seçmeninin yüzde 19,5i, Ahmet Davutoğlu bir siyasi parti kursa arada kalırdım derken, kesinlikle oy verirdim diyenlerin oranıysa yüzde 3,2 olarak belirtiliyor. Kesinlikle oy vermezdim diyenlerin oranı da yüzde 48,5 ile oldukça yüksek. MHP seçmeninin yüzde 3,9u da, Davutoğlunun kuracağı partiye oy vermeyi düşündüğünü belirtiyor.
Ali Babacan ve Abdullah Gülün birlikte kuracağı bir partiye kesinlikle oy verirdim diyen Ak Partililerin oranıysa yüzde 3,2. Böyle bir partiye oy vermeyi düşüneceğini söyleyenlerin oranının MHPde en yüksek çıktığı görülüyor. Bu oran 6,8 ile Ak Partili seçmenlerden bile daha yüksek.
İYİ Parti seçmeni sadık değil
Verilerde yer alan bir diğer ilginç ayrıntıysa, MHPden ayrılan milletvekillerinin 2017 Ekiminde kurduğu İYİ Partiye oy veren seçmenlerin, farklı siyasi yapılardan gelmesi oldu. Buna göre şu anda İYİ Partiye oy veren ancak 90lı yıllarda SHP, DSP ve CHPye oy vermiş seçmenlerin oranı yüzde 31,7 ile oldukça yüksek. Şu anda İYİ Partiye oy veren ancak daha önce Büyük Birlik Partisi (BBP) ve MHPye oy verdiğini söyleyenlerin oranı ise 38,5 civarında.
Bunun yanında İYİ Parti seçmeni başka bir partiye oy vermem gerekirse yüzde 43,6 oranında CHPyi tercih edeceğini söylüyor. İYİ Parti seçmeni yüzde 45,1 oranında partilerine bağlı olduğunu söylüyor. Bu oran diğer ana partilerde yüzde 50nin üstünde yer alıyor.
Partisine en bağlı seçmen HDPliler
Partisine en çok bağlı olanlarsa HDP seçmeni olarak göze çarpıyor. Bu şekilde görüş bildiren HDP seçmeninin oranı 56,6 ile en yüksek olarak göze çarpıyor. Partime gücümün yettiği maddi yardımı yaparım diyen HDP seçmeninin oranı 28,3 ile yine diğer partilerin oldukça üzerinde. Bu oran İYİ Partide yüzde 12,4 iken, MHPde 18,1 olarak belirtiliyor.

Son güncelleme: 01:06 02.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı