• Turkhane Logo

Son anket: AKP için psikolojik eşik kırıldı

PİAR Araştırma'nın paylaştığı son seçim anketine göre AKP, 'psikolojik eşik' sayılan yüzde 30'un altına geriledi. Yüzde 28.6 oranında destek bulan iktidar partisini, yüzde 28.1'le CHP izliyor.

13:04 19 Ekim 2022 Çarşamba
Son anket: AKP için psikolojik eşik kırıldı
PİAR Araştırma'nın paylaştığı son seçim anketine göre AKP, 'psikolojik eşik' sayılan yüzde 30'un altına geriledi. Yüzde 28.6 oranında destek bulan iktidar partisini, yüzde 28.1'le CHP izliyor.

Kamuoyu araştırma şirketleri, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kala çalışmalarını hızlandırdı. Birçok ankette AKP ve ittifak ortağı MHPye seçmen desteğinin eridiği gözlenirken, bunun en büyük sebeplerinden birinin ekonomik kriz olduğu ifade ediliyor.

Bu durum, son olarak PİAR Araştırmanın anketinde ortaya kondu. İktidar partisi, yüzde 28.6 oranında destek bulurken, onu yüzde 28.1le CHP izledi.

İYİ Parti yüzde 11.7yle üçüncü, HDP yüzde 9.8le dördüncü sırada yer aldı.

MHP ise yüzde 8.6yla beşinci sırada.

2018de düzenlenen genel seçimde oyların yüzde 42,6sını alarak sandıktan birinci çıkan AKP, şimdilerde yüzde 30 dolaylarında ölçülüyor. Bu oran, siyaset bilimciler tarafından iktidar partisi için psikolojik eşik olarak adlandırılıyor.

ALTILI MASADAKİ DİĞER PARTİLERDE DURUM NE?
Millet İttifakını oluşturan CHP ve İYİ Parti, toplamda yüzde 39.8 oy oranına ulaşarak AKP - MHP ortaklığındaki Cumhur İttifakını yüzde 2.6 gibi bir farkla geride bırakıyor.

Ayrıca iki partinin önümüzdeki seçimde altılı masa çevresinde birlikte çalıştıkları   Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisiyle hareket etmesi bekleniyor.

Peki bu partilerde durum ne?

Söz konusu ankette Gelecek Partisi yüzde 2.9, DEVA Partisi yüzde 1.5 oranında destek buluyor. Bu iki partiyi, yüzde 0.9la Saadet Partisi takip ediyor.



BİR ÖNCEKİ ANKETLE KIYASLANDIĞINDA GÖZE ÇARPANLAR
Bu veriler, aynı şirketin bir ay önceki sonuçlarıyla kıyaslandığında ortaya dikkat çekici bir tablo çıkıyor.

15 - 18 Eylülde gerçekleştirilen araştırmada AKP, yüzde 29.1 oranında oy alıyordu. Son anket, iktidar partisinde yüzde 0.5lik bir kayba işaret ediyor.

CHP ve MHP aynı oy oranlarını korurken; İYİ Parti seçmen desteğini yüzde 11.2den yüzde 11.7ye yükseltmiş.

En dikkat çekici değişim ise Gelecek Partisinde.

Bir önceki araştırmada Bu pazar seçim olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz? sorusuna katılımcıların yüzde 1.1 Gelecek Partisi yanıtını vermiş. Son ankette ise bu oran yüzde 2.9 olarak belirlenmiş.

Son güncelleme: 13:04 19.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı