• Turkhane Logo

Siyasi Tutuklular Karar Tasarısı AKPM'de kabul edildi

Görevlerini yerine getirirken yaptıkları açıklamalardan dolayı yargısal süreçle karşı karşıya kalan seçilmiş politikacıların

02:12 22 Haziran 2021 Salı
Siyasi Tutuklular Karar Tasarısı AKPM'de kabul edildi
Görevlerini yerine getirirken yaptıkları açıklamalardan dolayı yargısal süreçle karşı karşıya kalan seçilmiş politikacıların

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası taşıyan habere göre Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu, görevlerini yerine getirirken yaptıkları açıklamalardan dolayı yargısal süreçle karşı karşıya kalan seçilmiş politikacıların siyasi tutuklu olarak kabul edilmesi ve serbest bırakılmasını öngören bir karar tasarısını görüşerek kabul etti.

Özellikle İspanyadaki Katalan milletvekillerine odaklanan tartışmalar, Türkiyeyi ve halen tutuklu olan ve AİHM tarafından serbest bırakılması yönünde karar alınan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaşı da kapsadı.
Letonyalı sosyalist milletvekili Boriss Clevics ilk imzası ile sunulan Politikacılar, görevlerini yerine getirirken yaptıkları açıklamalar nedeniyle yargılanmalı mı? adlı rapor ve karar tasarısı 47 ülkeden 324 üyenin bulunduğu AKPM Genel Kurulunda uzun süren tartışmaların ardından 28e karşı 70 oyla kabul edildi, 12 milletvekili de çekimser kaldı. Oylamaya katılan CHP ve HDP’li üyeler evet , AKP, MHP ve İP’li vekiller ise hayır oyu kullandı.
Raporun AKPM Genel Kuruluna sunumunda Boris Cilevics, Türkiye ve İspanya tümüyle farklı iki ülke ama bazı ortak noktaları var. Her iki ülkede de çok sayıda siyasetçi yılardır hapis yatıyor dedi. Yargıya müdahale eleştirilerine, mahkemeler eleştiri üstü değildir yanıtını verdi.
Katalan milletvekillerinin yargılanması ve sonunda aldıkları cezaların ise tümüyle orantısız olduğunu belirten Clevics, Anayasa Mahkemesinin talimatlarına uymadan yasa dışı referanduma gidilmesinin yaptırıma tabi tutulamayacağını söylemiyorum. Ancak bu yöneticilerin ayaklanmadan yargılanması için önemli bir unsur eksik: Şiddet. Binlerce Katalanın yargı kovuşturmasına uğraması da yaşayan bir demokrasiyi yansıtmıyor dedi.
Türk vekiller bölündü
AKPM Türk heyeti Başkanı AKPli vekil Ahmet Yıldız, Türkiyede insanların yalnızca Kürt olduklarını söyledikleri için yargılandıkları ifadesine karşı çıktı. İzmirde HDP binasına yapılan saldırıda yaşamını yitiren Deniz Poyrazı gündeme getiren CHPli vekil Ünal Çeviköz de, Siyasilerin halka açık beyanları için değil ancak, nefret söylemi ile masum insanların yaşamını yitirmesine yol açan sözleri için yargıda hesap vermesi gerektiğini dile getirdi.
İspanyol vekillerden yargıya müdahale itirazı
Genel Kuruldaki görüşmelerde söz alan İspanyol milletvekilleri, Bu raporla istenen şey inanılmaz. Politik bir meclis, yargıya talimat verecek ve politikacı kişiler ayrıcalıklı bir statü ile serbest bırakacaklar. Bu diktatörlüklerde olur ama demokrasilerde olanaksız sözleriyle itiraz etti.
İspanyol Sosyalist Partisi (PSOE) milletvekilleri, Carles Puigdemont ve sürgündeki eski bakanlara yönelik iade kararlarının geri çekilmesi talebinin metinden çıkarılması çağrısında bulundu. İspanyol sağ partisi (PP) milletvekilleri ise İspanyada hukuk devletinin varlığının ve yargının güçlü olduğunu, Katalan siyasetçilerin de yasal prosedürler titizlikle izlenerek yargılandığını belirterek, Hapisteki Katalan politikacılar, siyasi tutuklu değildir tezini savundu.
İspanya Dışişleri Bakanı Gonzalez Laya, görüşmelerden önce, Clevics Raporunun Avrupa Konseyi değerleri ile uyumlu olmadığı, yargıya politik müdahale öngördüğü ve İspanyada güçler ayrılığı olduğunu dile getirdi.
AKPM Genel Kurulunda oylanan karar tüm Avrupa Konseyi üyelerini kapsıyor olsa da, yalnızca Türkiye ve İspanyada tutuklu milletvekili olduğu için, görüşmelerde özellikle bu iki ülkeye odaklanıldı. İspanyol Dışişleri Bakanı Laya, raporda Katalan milletvekillerinin durumunun Türkiyedeki siyasi tutuklularla eş seviyede gösterilmesine de itiraz etti.
Şiddet unsuru eksik
Bağımsızlık isteyen ayrılıkçı Katalunya milletvekillerinin 2017 yılında Anayasa Mahkemesinin kararına aykırı referandum düzenlemelerinin ardından İspanyol hükümetinin tutumunun ön plana çıktığı raporda, Türkiyede tutuklanan HDPli politikacılar da yer aldı. Clevics tarafından hazırlanan raporda, Selahattin Demirtaşın görevi başında iken söylediği sözlerden dolayı yargılanmasının Avrupa Konseyi ve AİHM kararlarına uygun olmadığı, AİHM tarafından serbest bırakılması istendiği halde halen tutuklu kalmaya devam ettiği belirtiliyor ve bu durumda olan politikacıların siyasi tutuklu statüsünde kabul edilmesi ve derhal serbest bırakılması isteniyor. Türkiyenin terörle mücadeleyle ilgili hukuksal mevzuatını gözden geçirmesi çağrısı yapılıyor.
Kararda, İspanya hükümetine, halen tutuklu bulunan bağımsızlık yanlısı Katalan milletvekillerinin affedilmesi ya da serbest bırakılması, Carles Pugdemont gibi sürgünde olan vekillerin ise iade taleplerini geri çekmesi çağrısı yapılıyor. Bağımsızlık yanlısı görüşlerin sadece ifade edilmesinin cezai yaptırım için bir gerekçe olmadığı, ancak şiddet ve ayaklanma çağrısı yapılması durumunda yasal kovuşturmanın meşru olduğu görüşleri de belirtiliyor.
Siyasetçilerin, halka açık konuşmalarında dile getirdikleri görüşlerinin şiddet içermediği sürece yasal kovuşturma konusu olamayacağı belirtilen raporda, Türkiyede yargı bağımsızlığını sağlayacak adımlar atılması gerektiği vurgulanıyor. Kürt sorununa ilişkin açıklamada bulunan seçilmişlerin sistematik olarak yargı karşısına çıkartılmasına da son verilmesi gerektiği kaydediliyor.

Son güncelleme: 02:12 22.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı