• Turkhane Logo

Sezer anayasa kitapçığını neden fırlattığını anlattı

Sebep yolsuzluklar meselesi değilmiş.

12:17 05 Kasım 2017 Pazar
Sezer anayasa kitapçığını neden fırlattığını anlattı
Sebep yolsuzluklar meselesi değilmiş.

Dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2001’de dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatmasıyla sonuçlanan gerginliğin sebebini 16 yıl sonra anlattı: “Fazilet Partisi’nin (FP) kapatılmaması için Anayasa Mahkemesi’ne telkinde bulunmamı istedi. Kırıldım, reddettim.”

Türkiye, 19 Şubat 2001’de Sezer’in, Ecevit’e MGK toplantısında, anayasa kitapçığı fırlattığı haberinin duyulmasının ardından istikrarsızlık çıkacağı endişeleri nedeniyle ekonomik krize girmişti. Kriz, AKP’nin iktidara gelişinin de önünü açmıştı. O dönem Sezer’in yolsuzlukların üzerine gidilmemesine kızdığı için kitapçığı fırlattığı bilgisi yayılmıştı.

Sezer 16 yıl sonra olayın perde arkasını, sanatçı Baykal Saran adına geçen hafta Ankara’da verilen tiyatro ödülü dolayısıyla katıldığı gecede CHP Mersin milletvekili Fikri Sağlar’a anlattı.

Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberine göre, Sezer şunları söyledi: “Gerginlik, Fazilet Partisi’nin kapatılması davası nedeniyle başladı. Ecevit iki kez bana gelip, Fazilet’in kapatılmamasını, bunun için arkadaşlarım olan Anayasa Mahkemesi üyelerine telkinde bulunmamı istedi. Hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllarca AYM’de görev yapan bir kişiye söylediği bu sözlere kırıldım ve reddettim. Bir süre sonra yeniden gelip, aynı istekte bulundu. Yine reddettim ve o görüşmede aramızdaki gerginlik arttı. Bu durum sürerken, 19 Şubat’taki anayasa kitapçığı olayı yaşandı. Gerginliğin asıl nedeni, Ecevit’in FP konusundaki isteğiydi. MGK’da yaşananlar da, bu gerginlikten kaynaklandı.”

Son güncelleme: 12:17 05.11.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı