• Turkhane Logo

Seçime saatler kala partilerde son durum ne?

Pazar günü gerçekleşecek yerel seçimler öncesi partilerde heyecanlı bekleyiş sürüyor. Tüm partiler ve adaylar son saatleri iyi değerlendirmek için kritik il ve ilçelerde seçim çalışmalarını artırdı.

09:11 30 Mart 2024 Cumartesi
Seçime saatler kala partilerde son durum ne?
Pazar günü gerçekleşecek yerel seçimler öncesi partilerde heyecanlı bekleyiş sürüyor. Tüm partiler ve adaylar son saatleri iyi değerlendirmek için kritik il ve ilçelerde seçim çalışmalarını artırdı.

31 Mart yerel seçimleri için son saatlere giriliyor. Sonuçlarının siyasetin geleceğini de şekillendirmesi beklenen yerel seçimde partiler son kozlarını oynuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 2 günü İstanbula ayırırken CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise son 2 günü İzmir ve Manisaya ayırdı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yerel seçimleri ile kıyaslandığında daha az ili ziyaret edip daha az polemiğe girdiği bir kampanya yürüttü. AKP kurmaylarına göre, bu bir stratejinin parçası olarak uygulandı ve bunun birçok yerde olumlu sonucu alınacak. AKPde seçim gecesi gözlerin ilk çevrileceği yerlerin başında İstanbul geliyor. Tüm bakanların ilçelerde kampanyada yürüttüğü İstanbulda AKPye gelen son araştırmalara göre; CHPnin adayı Ekrem İmamoğlu, AKP adayı Murat Kurumun önünde görünüyor. Ancak farkın 1 ila 2 puan arasında olduğu ve büyük bir kararsız seçmen olduğuna vurgu yapılıyor. AKPli kurmaylara göre, kararsız seçmenin büyük çoğunluğun tercihi AKP olması nedeniyle son saatlerdeki ikna çalışmaları önemli.

AKPdeki araştırmalara göre; Ankarada da CHPnin adayı Mansur Yavaş, Turgut Altınokun önünde. AKP Genel Merkezinde farkın kapatılıp Ankaranın kazanılmasına dair bir beklenti bulunmuyor. Böyle bir sonuç çıkmasının sürpriz olacağı yorumları yapılıyor.

AKPde seçim akşamı gözlerin çevrileceği yerler arasında Şanlıurfa, Bursa, Malatya, Elazığ, Yozgat da geliyor. Bu illerde Yeniden Refah Partisinin güçlü adaylar çıkarması nedeniyle sıkıntı yaşanacağına dair AKPde beklenti var. AKP elindeki Balıkesirde de CHP ile kıyasıya bir yarış yaşanıyor.

AKPde oy beklentisi ne?
AKP kurmaylarının seçim çalışmalarında karşılarına çıkan en temel problem ise ekonomi oldu. Özellikle emeklilerdeki tepkiyi sahada çalışma yapan AKPliler gideremedi.  Bir AKP kurmayı, Ekonomi bu seçimlerde de en önemli belirleyici olarak karşımızda duruyor. Seçimlerde yaşanacak aksaklıklarda ekonomi ve elbette emekliler ana nedenlerin başında olacak yorumu yapıyor.

2019 yerel seçimlerinde toplamda yüzde 41 oy alan AKPnin 2023 yılında Mayıs seçimlerindeki oyu ise yüzde 36. AKPde yerel seçimlerdeki beklenti ise 40ı aşabilmek. Ancak kamuoyuna açıklanan anketlere göre AKP, 2002den bu yana en düşük oyunu da görebilir. AKP, 2002de tek başına iktidara geldiği seçimlerde yüzde 34,3 oy almıştı.

CHPde endişeli İzmir bekleyişi
Cumhuriyet Halk Partisindeki yönetim değişikliği sonrasında Genel Başkan Özgür Özelin de ilk seçim sınavı olacak. 2019 yerel seçimlerine İYİ Parti ile ittifak yaparak giden ve o dönem HDPnin birçok yerde aday çıkarmaması sonucu 11 büyükşehiri CHP kazanmıştı. Ancak pazar günkü seçimde bir ittifak yok. CHPnin Pazar günü ilk hedefi elindeki İstanbul, Ankara, İzmir dahil 11 büyükşehir belediyesini koruyup bu sayıyı artırmak. Ancak bu o kadar kolay değil. CHPdeki son araştırmalara göre Antalya, Hatay ve Eskişehirde sonuçlar birbirine yakın. CHP bu illeri AKPye kaybedebilir. Bu büyükşehirlerin yanı sıra, oy bölünmeleri nedeniyle Artvin, Kırklareli, Edirneyi kaybetme ihtimali de bulunuyor.
CHP sandık güvenliğini nasıl sağlayacak?

CHPde Bursa ve Balıkesir büyükşehirlerinin alınmasına dair büyük bir beklenti de bulunuyor. Ayrıca Özgür Özelin son 2 günü seçim çalışmalarını yürüteceği memleketi ve seçim bölgesi Manisada da CHPnin iddiası bulunuyor. CHPde bazı sürpriz beklentileri de var. Özgür Özel, daha önce katıldığı bir televizyon programında Malatya, Kastamonu, Denizli ve Kırıkkalede sürpriz yapacaklarını ifade etmişti. Bu illerde CHPnin oyunun büyük oranda yükseldiği kaydediliyor. Ancak seçimi kazanmaya yetip yetmeyeceği hala belirsizliğini koruyor.

CHPde endişeli bir bekleyiş ise İzmir Büyükşehir belediyesi sonuçlarına dair. Özgür Özelin seçim kampanyası boyunca en fazla gittiği il İzmir oldu. İzmirin tüm ilçelerinde mitingler gerçekleştiren Özgür Özel, son 2 günü de bu İzmir ve Manisaya ayırdı. CHP kurmaylarına göre; İzmirde CHP kazanacak ancak CHPnin yüzde kaç oy ile kazanacağı ve rakipleri ile arasında kaç puanlık fark olacağı da önemli. CHPnin İzmiri 10 puan farkın altında kazanması hatta 4-5 puan gibi bir farkla kazanılması durumunda da parti yönetimine tepkilerin artacağı kaydediliyor. İzmirin ilçelerinde de özellikle de en büyük ilçelerden Buca ve Ödemişte de CHPnin seçimleri kaybedebileceği konuşuluyor.

CHPde seçimlerdeki genel oy beklentisi ile psikolojik baraj olarak görülen yüzde 30 sınırını aşabilmek.

DEM Partiden sosyalist kopuş olur mu?
2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır, Van başta olmak üzere toplamda 8 il, 45 ilçe ve 12 belde belediyesi kazanan HDPnin devamı olan DEM Partide hedef bu sayıyı artırmak. Ancak partideki en büyük endişelerin başında her ne kadar seçimde belli yerler kazanılsa da yeniden kayyum atanıp atanmayacağı konusu geliyor.
2023 seçimleri sonrası parti tabanından gelen tepkiler üzerine büyükşehirlerde de aday çıkaran DEM Partinin İstanbulda alacağı oy da parti içerisinde değerlendirilecek. İstanbulda Ekrem İmamoğlunun kazanması durumunda DEM Partinin seçimin kaderini değiştiremediği yorumlarının da parti içerisinde konuşulmaya başlanacağı kaydediliyor.

İBB seçimleri: DEM yarışı nasıl etkileyecek?

DEM Parti içerisinde seçimlerden sonra oluşacak siyasi atmosfer de büyük önem taşıyor. Yeni anayasa süreci, yeni çözüm süreci beklentisi parti içerisinde tartışılan konu başlıklarından.  Parti içerisine daha önce katılan sol-sosyalist grupların partiden ayrılabileceğine dair yorumlar da yapılıyor. Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi, bir süre önce bileşeni olduğu DEM Parti içindeki ve dışındaki sosyalistlerin Ekrem İmamoğlunu desteklemesi çağrısı yapmıştı.

Türkiye İşçi Partisi de seçimlerde birçok il ve ilçede aday çıkaran partilerden. TİPin başta Hatayın ilçeleri başta olmak üzere bazı ilçelerde iddiası bulunuyor. Hatayda Gökhan Zan kriziyle sarsılan TİPin yerel seçimlerdeki hedefi hem belediye meclislerinde etkinlik sağlamak hem de genel oy oranını yüzde 3e taşımak olduğu kaydediliyor.

Yerel seçimlere iddialı hazırlanan partilerden birisi de TKP. TKPli Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlunu Kadıköyden aday gösteren TKPde bu ilçede yüksek bir oy oranı hedefleniyor. TKPnin ayrıca Hatayın Defne ilçesinde de iddialı olduğu kaydediliyor.

Son güncelleme: 09:11 30.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı