• Turkhane Logo

Osmaniye'de Bahçeli’ye büyük tepkili: Geçmiş olsun demeye bile gelmedi

Depremin vurduğu illerden Osmaniye’de MHP lideri Devlet Bahçeli’ye tepki var. En çok yıkımın yaşandığı caddede bulunan “Devlet Bey Konağı”nı açmaması eleştiriliyor.

10:42 17 Şubat 2023 Cuma
Osmaniye'de Bahçeli’ye büyük tepkili: Geçmiş olsun demeye bile gelmedi
Depremin vurduğu illerden Osmaniye’de MHP lideri Devlet Bahçeli’ye tepki var. En çok yıkımın yaşandığı caddede bulunan “Devlet Bey Konağı”nı açmaması eleştiriliyor.

O kadar insan buraya yığıldı, şu kapıyı açıp da çocukları içeriye almadılar. Depremin ilk günü şu kapıyı açıp yağmurun altındaki insanları bahçeye alabilirlerdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu 10 ilden biri olan Osmaniyede yaşayan T.E., kentte yıkımın en çok yaşandığı İstasyon Caddesinde oturuyordu. Depremde onlarca akrabasını kaybeden öfkeli kadının bahsettiği, depremzedelere açılmayan alan Devlet Bey Konağı”.

Burası, MHP Lideri Devlet Bahçelinin Osmaniyede doğduğu evin yerine yapılan ve Osmaniyeyi ziyaret ettiğinde kaldığı konak. Deprem sonrası memleketini henüz ziyaret etmemiş olan Devlet Bahçeliye yönelik tepkiden konu açıldığında İstasyon Caddesinde evleri yıkılan Osmaniyeliler, Tepki var tabii, tepkiyi kendi yarattı” diyor. Kentte Bahçelinin hasta olduğu için gelemediği” söylentisi de var.

Bu saatten sonra AK Partiye de MHPye de oy yok

Depremzede T.E. ile Alibeyli mahallesinin İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Devlet Bey Konağı önünde karşılaşıyoruz. Konağın önünde özel harekât polisleri bekliyor. Depremzede mahalleli, depremin ilk gününden bu yana polislerin konakta nöbet tuttuğunu anlatıyor.
Depremde yıkılan, konağın karşı tarafında bulunan evinden, mahsur kaldığı dolabın altından zorlukla çıkan T.E., üç çocuk annesi. Deprem sırasında bir çocuğunun, Anne beni bırakma” deyişini unutamıyor. T.E., kalacak yerlerinin olmadığını söylüyor.

Benim Osmaniyede 21 can kaybım var. Kim verecek bunun hesabını? Bahçeli daha Osmaniye halkına Geçmiş olsuna bile gelmedi. Oy zamanı herkes gelip yalakalık yapıyor. Televizyonda Osmaniyeyi hiç göstermediler. Burası hep can pazarıydı. Bu saatten sonra AK Partiye de MHPye de oy yok. Bizleri ölüme terk ettilerse bu ülkede onlara oy yok. Bir kere oy verdim, pişman oldum.”

Evin içini istemedik biz, bahçeyi diyoruz
İlyas bey de İstasyon Caddesi sakini. O da yıkımın ortasında duran Devlet Bey Konağının depremin ilk günü depremzedelere açılmamasına öfkeli.

Binadan çıktıktan sonra ölümün eşiğindeydik tekrardan. Binalar kendi kendine üzerimize yıkılmaya başladı. Üç beş metre ile kurtulduk. Burada en güvenli yer konağın olduğu yerdi ama açmadılar. Evin içini istemedik biz, bahçeyi diyoruz. Sadece bahçeye yağmurda çocukları alsalardı o bile yeterdi bize.

Bahçeli, 14 Şubatta yaptığı açıklamada, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana ve Malatyada milletimle tek ses olacağım, sırayla ziyaret edeceğim” demişti.

Bahçelinin yeğenlerini ben okuttum
Yıkımın en sert vurduğu İstasyon Caddesi, kurutulmuş bataklığın üzerine inşa edilmiş bir yerleşke. Burası, lüks dairelerin ve sitelerin bulunduğu bir alan. Yeni binaların yıkılmamış olsalar bile ağır hasar aldığı kolayca göze çarpıyor. Sağlam gözüken evlere ise vatandaşlar korkudan giremiyor.

İsmini vermek istemeyen bir emekli öğretmeni, başka vatandaşlarla birlikte Devlet Bey Konağı önünde beklerken buluyoruz. Yaşlı kadın konağın çaprazında bulunan çok katlı ve yıkılmak üzere olan binadan eşi ve oğluyla sağ çıkmış. Binadan bazı dairelerdeki eşyaları tahliye eden vinci izliyor. Sıranın kendi evlerine gelmesini bekliyor. Oldukça üzgün duran emekli kadın öğretmen yüzünde buruk bir gülümsemeyle, Devlet Bahçelinin yeğenlerini ben okuttum diyor. Eski MHP belediye meclis üyesi olduğunu öğreniyoruz. Bahçeliye yönelik tepkiyi sorduğumuzda cevap vermekten kaçınıyor, Yorum yapmak istemiyorum diyor.

Akut stres bozukluğu oranı yüksek
Osmaniyede Hataydaki gibi bir koordinasyonsuzluk yok. DW Türkçeye bilgi veren yetkililer, kentte 11 çadırkentin kurulduğunu söylüyor. Şehir merkezinde bulunan Masal Parkına kurulu çadırkent, bu 11 alanın en büyüğü. Burada, Antakya ve Maraştan kendi imkanlarıyla gelen depremzedeler de var.

Çadırkentin girişinde Müge Anlı ve Dostları Mobil Aşevi” yazılı bir TIR görülüyor. Televizyon programcısı Müge Anlının Osmaniyeye bağışladığı iki araçta Kızılay yemek dağıtıyor.

Çadırkent alanında çocuklar için oyunlar düzenleniyor. Depremzede çocuklar palyaçolarla eğlenerek zaman geçirme peşinde. Depremin yarattığı hasar sadece fiziksel değil. Psikososyal destek birimi sadece çocuklara değil, yetişkinlere de hizmet veriyor. Ekipte yer alan psikiyatrist ve psikologlar, Akut stres bozukluğu oranı yüksek. Oran, Antakya ve Maraştan gelenlerde ve Osmaniyede evi yıkılanlarda özellikle yüksek” diyorlar.
Çadırkentte görev yapan ve ismini vermek istemeyen bir psikolog, 20 günlük bebeği ile eşini Aydına bırakıp çalışmaya gelmiş. Sahada, depremzede sağlık çalışanları da var.

Hastanede yan odamızda çalışan arkadaşımızın göçük altında kaldığını öğrendik. Çok üzüldük ama çalışmaya devam ettik. Ben mesela hastanede yatıp kalkıyorum.”

12 yaşındaki Mehmet Ali: Gece çok üşüyorum
Çağlar İnal, konakladıkları çadırın önünde iki çocuğuyla salçalı makarna ve cacık yiyor. Yemeği, bir hastanenin yemekhanesinde çalışan kocası getirmiş.

İnal ailesinin Yıldırım Beyazıt mahallesinde bulunan altı yıllık binaları için orta hasarlı” tespiti yapılmış. Zemin kattan sağ kurtulmuşlar. Ne olacak bilmiyorum. Her şey çok güzel gidiyordu. Neden böyle oldu dedikten sonra gözlerinden yaşlar dökülmeye başlıyor.

Çadırın içinde ısıtıcı yok. Gece yorganla ısınmaya çalışıyorlar ama bu pek mümkün olmuyor. Çağlar hanımın 12 yaşındaki oğlu Mehmet Ali, gözlerini kaçırarak, Gece çok üşüyorum” diyor.

Çağlar hanım, Kahramanmaraşta teyzeleri, kuzenleri ve kuzenlerinin çocukları olmak üzere 11 akrabasını depremde kaybetmiş. Gözleri dolu dolu cümle kurmaya çalışıyor:

Hepsini beş gün sonra buldular. Kimi Adanada kimi Osmaniyede kimi Maraşta defnedildi. Çok zor, yapacak bir şey yok…”

Son güncelleme: 10:42 17.02.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı