• Turkhane Logo

Orman yangınına müdahale etmeyen helikopterler Meclis gündeminde

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Cumhuriyet'in gündeme getirdiği, Rusya'dan kiralanan ancak parası ödenmediği için yangın söndürme çalışmalarına katılmayan helikopterleri Meclis gündemine taşıdı.

12:10 25 Eylül 2022 Pazar
Orman yangınına müdahale etmeyen helikopterler Meclis gündeminde
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Cumhuriyet'in gündeme getirdiği, Rusya'dan kiralanan ancak parası ödenmediği için yangın söndürme çalışmalarına katılmayan helikopterleri Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, Rusya’dan kiralanan helikopterlerin paraları ödenmediği için orman yangınlarında görev almadığını gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, gazetemizin gündeme getirdiği Rusyadan orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralanan helikopterlerin Antalyadaki yangınlarda kullanılmamasını Meclis gündemine taşıdı.

Rusyadan kiralanan helikopterlerin sözleşme bittiği ve şirketlere ödeme yapılmadığı gerekçesiyle görev emrine rağmen yangın söndürme çalışmalarına katılmadığı iddialarını anımsatan Barut, Gerekçe ne olursa olsun ciğerlerimiz yanarken yangın söndürme helikopterlerini kullanamayanlar bu işin sorumlusudur. Hesap vermeliler dedi.

VAHİM İDDİALAR
Konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunan Ayhan Barut, Ülkemizde maalesef her yıl orman yangınları nedeniyle büyük acılar yaşıyoruz. Yangın dönemlerinde ne yazık ki söndürme ekiplerimizin olağanüstü gayret ve mücadelesine rağmen bazı eksikliklerin yaşandığı da bir gerçek. Ancak son günlerde basın ve yayın kuruluşlarının gündeme getirdiği vahim iddialar söz konusu. Bunlardan birisi de Rusyadan kiralanan yangın söndürme helikopterleriyle ilgili olandır dedi.

NİYE KULLANILMADI?
Yangınla mücadelede Rusyadan kiralanan helikopterlerin neden kullanılmadığını sorgulayan Barut, şunları kaydetti:

Toplam 5 ton su taşıma kapasitesi ile en güçlü yangın söndürme hava araçları arasında yer alan bu helikopterleri Orman Genel Müdürlüğü (OGM) kiralamıştı. İddiaya göre Fethiye-Manavgat-Kumluca da konuşlanan 4 Rus helikopteri geçen günlerde Antalyadaki yangınla mücadeleye katılmadı. Rusya’dan kiralanan helikopterlerin pilotlarının görev emrine rağmen Uçmuyoruz yanıtı verdikleri söyleniyor. Söz konusu şirketlerin sözleşmelerinin sona erdiği, ödeme yapılmadığı, Rusyaya uygulanan ambargo nedeniyle şirketlerin hesabına bloke konulduğu gibi gerekçeler sıralansa da gerçek olan şu ki ciğerlerimiz yanarken bu helikopterler kullanılamadı. Burada birincil sorumluluğun ormanlar yanarken kiralanan helikopterlerin uçmasını sağlayamayan Orman Genel Müdürlüğü ve bakanlıkta olduğu unutulmamalıdır. Yanan her ağaçtan, yok olan her canlıdan sorumlusunuz. Ciğerlerimiz, canlarımız yanarken bakanlığı yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Yazlık, kışlık, uçan ve yüzen Saraylarda saltanat süreceğinize ciğerlerimiz yanarken daha fazla seyirci kalmayın. Yangınla mücadelede etkin planlamayla beraber acil harekete geçin. Derhal 1 Mayıs - 1 Kasım tarihlerini kapsayan resmi yangın sezonuyla ilgili düzenlemeye gidilerek mücadele tüm yıla yayılmalı. Gelecek yıl benzer acılar yaşamamak için kapsamlı adımlar atılmalı. Orman Genel Müdürlüğünün bütçesi arttırılmalı, küstürülen orman köylüsü refaha kavuşturulmalı ve Ata yadigarı olan THK desteklenerek aktif biçimde yangın mücadelesine dahil edilmelidir

Ayhan Barutun Meclise Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu önergede kiralık helikopterlerin kaç yangına müdahale etmediğinden ne kadarlık alanın zarar gördüğüne kadar çok sayıda soru yer aldı.

Son güncelleme: 12:10 25.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı