DEM Parti yöneticileri, örgütün Öcalanın çağrısına uyma kararı aldığını, parti olarak da kendilerinin üzerine düşen konularda inisiyatif almaya hazır olduklarını belirtirken, sürecin mekanizmalarının kurulması ve hayata geçirilmesi için iktidarın adım atması gerektiğini belirtiyorlar.
Öcalanın süreçle ilgili bir ön şartı olmadığını, ancak sürecin gereği olan bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten DEM Partililer, bu çerçevede yapılacak yasal düzenlemeler için Mecliste özel yetkili bir komisyon kurulması, kalıcı barış yasası gibi süreci güvence altına alacak düzenlemeler yapılabileceğini ifade ediyorlar.
DEM Parti siyasi partiler ve toplum kesimleri ile buluşacak
Öcalanın çağrısı sonrasında DEM Parti Parti Meclisi ve İl Başkanları Pazar günü, Merkez Yürütme Kurulu da pazartesi günü toplanarak, yeni döneme ilişkin partinin üstleneceği role ilişkin değerlendirmeler yaptı. Parti yönetimi, Öcalanın da isteği doğrultusunda silah bırakma çağrısının gerekçelerinin anlatılması, sürece ilişkin kaygıların giderilmesine dönük bir dizi toplantı ve görüşme yapma kararı aldı.
Bu çerçevede, hem İmralı heyeti, hem de parti yöneticileri, milletvekilleri, Türkiyenin her bölgesinde 100ün üzerinde toplantı ve etkinlik düzenleyecek; 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü, 21 Marttaki Nevruz kutlamalarında da ana tema Öcalanın çağrısı olacak. Ayrıca, başta CHP olmak üzere, sürece ilişkin kaygılarını dile getiren muhalefet partileri ile de görüşülerek, bilgi verilmesi kararlaştırıldı.
DEM Parti yöneticileri, sürecin başarıya ulaşması için, zaman kaybetmeden hızla mekanizmaların oluşturulması ve örgütün feshi süreci ile demokratik siyasetin önünün açılmasına yönelik düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.
Öcalanın kongreye öncülük etmesi sağlanmalı
DEM Parti kurmayları, Öcalanın örgüte silah bırakma ve kendini feshetmesi için kongresini toplaması çağrısı yaptığını anımsatarak, Fiziki olarak olmasa da Öcalanın bu sürece öncülük edebileceği, daha özgür koşullarda çalışabileceği şartlara ulaşması gerekir görüşünü dile getiriyorlar. DEM Partide silah bırakmanın ardından fesih kararı ve diğer demokratik adımların hayata geçmesinin en az 2 yılı bulabileceği tahminini dile getiriyorlar.
27 Şubattaki görüşmede Öcalanla yapılan görüşmenin video kaydının alındığını belirten DEM Parti kaynakları, parti tabanından en çok gelen taleplerden birinin bu mesajın yayınlanması olduğunu ifade ettiler. Nevruzun bunun için iyi bir fırsat olabileceğini belirten bir parti yöneticisi, Bu sürece olumlu katkı sağlar, daha ikna edici olur. Çünkü insanlar sesini duymak, görmek istiyor görüşünü dile getirdi.
Mecliste özel yetkili komisyon kurulabilir
Silah bırakma ve örgütün lağvedilmesi, silah bırakma sonrasında örgüt üyelerinin hukuki durumu gibi bir çok önemli konuda düzenleme yapılması gerektiğini belirten DEM Parti kurmayları, bunun ancak devletin ve iktidarın kuracağı ve muhalefetin de katılacağı mekanizmalarla mümkün olabileceğini ifade ediyorlar. Süreçle ilgili hukuki altyapının oluşturulması için TBMMnin zemin olması gerektiğini vurgulayan DEM Parti kurmayları, Türkiyenin bu konuda geçmiş çözüm süreçlerinden deneyimleri olduğunu anımsatıyorlar. DEM Partide Mecliste atılabilecek adımlara ilişkin şu öneriler dile getiriliyor:
TBMM Başkanının inisiyatifinde hem sürece ilişkin yasal düzenlemeler, hem de yol haritasına ilişkin çözümler üretmek üzere özel yetkili bir komisyon kurulmalı.
Kalıcı barış yasası önerisi
Geçmişte de tartışıldı. Sürecin güvence altına alınması ve olası riskleri elimine edebilmek için bir çerçeve yasa çıkarılabilir. Buna Öcalanın çağrısının da başlığı olan Demokrasi ve barış yasası veya kalıcı barış yasası gibi isimler verilebilir. İktidar belki terörsüz Türkiye yasası demek isteyebilir. Ama iki tarafı da incitmeyecek bir başlık altında düzenlemeye gidilebilir. Bu süreçte kullanılan dil de çok önemli. Dil de, sürecin ruhuna uygun olarak değişmeli, bunlar yasal düzenlemelere de yansıtılmalı. Örgüt kendini feshettikten sonra, üyelerinin hukuki durumuna ilişkin belirsizlik giderilmeli. Bunlar nereye gönderilecek? Çoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, entegrasyonlarına ilişkin yasal düzenlemeler gerekli.
Kayyum yasası kaldırılmalı
Kayyum atamaları devam ediyor. Mecliste yapılacak ilk düzenlemelerden birisi kayyum yasasının kaldırılması olmalı. Belediyelerin yetkileri yeni dönemin ruhuna uygun olarak düzenlenmeli. Terörle mücadele, infaz yasası, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, anadil ve kültürel haklar konusunda da yeni düzenlemeler gündeme yapılmalı. Demokratik anayasa Türkiyede herkesin istediği bir şey. Anayasanın ilk 4 maddesi veya cumhurbaşkanlığı seçimi maddesi konusunda bir tartışmamız yok. Ancak Anayasanın vatandaşlık konusundaki 66. maddesi eşit yurttaşlık ilkesi çerçevesinde ele alınabilir.
Kayyum atamaları hemen durabilir, başkanlar dönebilir
DEM Parti kurmayları, yasal düzenleme gerektirmeyen bazı adımları iktidar tarafından atılmasının demokratikleşme iklimine önemli katkı sağlayacağını ifade ediyorlar. Bu çerçevede atılacak ilk adımın seçilmiş belediye başkanlarının görevlerine iade edilmesi olacağı belirtiliyor. Belediye Yasasına göre yerine kayyum atanan belediye başkanlarının geçici olarak görevden uzaklaştırıldığını belirten parti yöneticileri, İki ayda bir kayyum kararı gözden geçiriliyor. Bu gözden geçirmede kayyumun görevine son verilerek, seçilmiş başkanların görevlerine iadesi sağlanabilir görüşünü dile getiriyorlar. İktidarın hemen atabileceği adımlar arasında, eski HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaşın da bulunduğu siyasi tutukluların, gazeteci, sanatçıların tahliye edilmesi olarak sıralanıyor.