• Turkhane Logo

Mustafa Kamalak'tan çok konuşulacak Erdoğan iddiası

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirtildiği gibi zamanında yani 2023 yılında yapılması durumunda, Erdoğan'ın aday olamayacağını iddia eden Eski Saadet Partisi Genel Başkanı ve Anayasa Profesörü Mustafa Kamalak,

00:03 11 Eylül 2021 Cumartesi
Mustafa Kamalak'tan çok konuşulacak Erdoğan iddiası
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin belirtildiği gibi zamanında yani 2023 yılında yapılması durumunda, Erdoğan'ın aday olamayacağını iddia eden Eski Saadet Partisi Genel Başkanı ve Anayasa Profesörü Mustafa Kamalak,

Eski Saadet Partisi Genel Başkanı ve Anayasa Profesörü Mustafa Kamalak, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğanın üçüncü kez aday olup olamayacağı konusunda Eğer gerçekten seçimler 2023te, vaktinde yapılacak olursa Tayyip Bey anayasaya göre aday olamaz. Meclis erken seçime karar verirse o zaman Sayın Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olabilir. Başka yolu yok dedi.
TV5te Mustafa Yılmazın sunduğu Kulis Ankara programına konuk olan Kamalak, yeni anayasa hazırlığını, mevcut hükümet sistemini ve Erdoğanın yeniden Cumhurbaşkanı adayı olma ihtimalini değerlendirdi.
Seçimler 2023te yapılacak olursa anayasaya göre Tayyip Bey aday olamaz
Kamalak, Erdoğanın üçüncü kez aday olma ihtimalini hukuki çerçevede şu sözlerle değerlendirdi:
Eğer gerçekten seçimler 2023te vaktinde yapılacak olursa Tayyip Bey aday olamaz anayasaya göre. Şüphesiz. Çünkü Anayasanın 101. Maddesinin 2. Fıkrası gayet açık: Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Bunun bir istisnası var o da 116.Maddenin 3.Fıkrası... Orada da deniyor ki; Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir. Eğer 2023e kalmadan, vaktinden önce Meclis erken seçime karar verirse o zaman, Anayasanın 116. Maddenin 3. Fıkrasına göre, Sayın Cumhurbaşkanı üçüncü defa aday olabilir. Başka yolu yok.
Mustafa Yılmazın Sayın Cumhurbaşkanı çok kararlı ve ısrarlı bir şekilde seçim 2023te, tam da vaktinde olacak diyor. Maddeyi farklı mı yorumluyorlar? sorusuna, Farklı yorumladıklarını sanmıyorum diyen Kamalak, Eğer Yüksek Seçim Kurulundan, hani Belediye Başkanlık seçimlerinde olduğu gibi çok afedersin, allem kallem biçiminde bir söz alındıysa onu bilmem ama Anayasa gayet açık dedi.
Cumhurbaşkanı açısından kırmızı çizgi Başkanlık Sistemi
Kamalak, Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız anayasayla ilgili olarak iki ön şart koyuyor. Bir, Anayasanın değiştirilemez maddelerine dokunulamayacaktır, kırmızı çizgimiz. Kabul, sonra? Başkanlık Sistemi de kırmızı çizgimiz, diyor. Aslında kırmızı çizgi olan Sayın Cumhurbaşkanı açısından burada kanaatimce, Başkanlık Sistemidir. Anayasanın ilk 3 maddesinde teminat altına alınmış olan, değiştirilmesi dahi yasaklanmış bulunan maddelerle kimsenin ilgilendiği yok aslında. Asıl itibariyle burada en şart, Başkanlık Sistemidir. Ona dokunulmayacak ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 00:03 11.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı