• Turkhane Logo

Millet İttifakı'nda tezkere çatlağı olur mu?

TSK'ya sınır ötesi operasyonun yolunu açan tezkereye CHP karşı çıkarken İYİ Parti'nin

10:13 27 Ekim 2021 Çarşamba
Millet İttifakı'nda tezkere çatlağı olur mu?
TSK'ya sınır ötesi operasyonun yolunu açan tezkereye CHP karşı çıkarken İYİ Parti'nin

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak ve Suriyede operasyon yapmasının yolunu açan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi TBMMde CHP ve HDPnin hayır oylarına karşı AKP, MHP ve İYİ Partinin evet oylarıyla kabul edildi. Tezkere, Cumhurbaşkanına Türk askerinin Irak ve Suriyede operasyon için iki yıl daha, Lübnana da bir yıl daha gönderilmesi için yetki veriyor.

DWden Hilal Köylünğn haberine göre, Oylama öncesi en çok merak edilen CHPnin nasıl bir tavır takınacağıydı. Siyaset kulislerinde CHPnin daha önceki tezkerelerde olduğu gibi partiyi bağlayan bir karar almayacağı ve CHPnin İYİ Parti’nin izinden gideceği öngörüsü hakimdi. Ancak oylamadan kısa bir süre önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlundan hayır oyu kullanacakları mesajı geldi.
Bu tavır farklılığının ardından ise şimdi Ankarada bunun Millet İttifakında çatlağa yol açıp açmayacağı tartışılıyor.

DW Türkçenin görüşlerine başvurduğu İYİ Partililer, her partinin kendi seçmeniyle kurduğu farklı bir ilişki olduğu, bunun da ittifakta sorun yaratmayacağını söyleyerek bir sorun olmayacağı mesajını verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de TBMMde gazetecilere İttifak ortağımızla birbirimizin kararlarına son derece saygılıyız. Onların argümanları da kıymetli açıklamasını yaptı.

Demokrasi ittifakı daha da genişleyebilir
Millet İttifakı içindeki farklı bu iki tavrı DW Türkçeye değerlendiren siyaset bilimci Prof. Dr. Murat Somer de CHPnin parti olarak tezkereye hayır diyerek siyasette alan açtığını söylüyor. Somer, Seçmene güven, siyasette alan açıcı olan bu hamlenin seçmende de karşılık bulması doğaldır. CHP, iktidarın kendi işine yarayan ekseninin dışında bir siyaset kuruyor. Tezkereye de neden hayır dediğini söyleyerek alternatif bir dış politika vizyonu da ortaya koyuyor değerlendirmesi yapıyor.

TBMMde tezkere görüşmeleri sırasında CHP adına konuşan emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, CHPnin tezkereye hayır demesinin temel gerekçesinin iktidarın dış politikasının hiçbir strateji ve vizyona dayanmaması olarak açıkladı. Suriyede büyük hata yapıldığını savunan Çeviköz, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılmamış bir şey yapıldı. Sınır komşumuzda rejim değişikliğine yönelik taraf olundu. Barışçıl yollarla çözüm arayan diplomatik tutum ile çelişen tavır sergilendi dedi.

CHPnin sergilediği bu tavrın tezkereye hayır oyuyla eyleme dönüştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Murat Somer, İYİ Partinin tutumunu İYİ Parti de iktidarın dış politikasına eleştirel yaklaşıyor. İYİ Partinin tezkereye eveti, CHPnin hayırıyla bir yerde buluşuyor. İYİ Parti, AKP ile MHPnin ortaya koyduğu milliyetçilikten ayrı, bağımsız bir milliyetçilik anlayışı ortaya koyuyor. Seçmen buradaki ayrımı çok iyi anlayacaktır. Seçmene bunun daha da iyi anlatılması gerekir şeklinde değerlendiriyor.

CHPnin tavrının Cumhur İttifakı karşısındaki demokrasi ittifakının daha da genişleyebileceğini de gösterdiğini öngören Prof. Dr. Somer, HDP de bu demokrasi ittifakında rahatça hareket edebilecektir. Son kertede Cumhur İttifakı karşısında daha güçlü bir demokrasi ittifakının olacağını söyleyebiliriz öngörüsünde bulunuyor.

CHPnin tezkere oylamasındaki tavrı HDPde de olumlu karşılandı. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, DW Türkçeye İktidar bütün muhalefeti peşine takmak istiyordu. CHP buna itiraz etti. Seçmen de bunu anlayacak. Ülkede ekonomiden siyasete büyük bir kriz varken iktidar Suriye politikasıyla halkı kandırmaya çalışma peşinde. Şimdi seçmen muhalefetin neye muhalefet ettiğini çok daha yakından görecek açıklamasını yaptı.

Cumhur İttifakında çatlak olabilir
Peki CHPnin tavrı milliyetçi oyları kendinden uzaklaştıracak mı?

Kamuoyu araştırmacısı MAK Danışmanlık Şirketi sahibi Mehmet Ali Kulat, tezkerede sergiledikleri farklı tutumlardan ötürü İYİ Partinin de CHPnin de seçmen kaybetmeyeceği görüşünde. Kulat, İYİ Parti, AKP ve MHP tabanından oy aldığı için o seçmeni rahatsız etmeyecek bir üslup tercih ediyor. Tezkerede bunu gördük. CHP de zaten İYİ Parti tabanından oy almayacağı için kendi tavrını ortaya koyarak ittifakın tüm muhalefet cephesinden oy alma kapasitesini genişletiyor değerlendirmesini yapıyor.

CHPnin tezkereye itiraz ederken çok haklı gerekçeler ortaya koyduğunu düşünen Kulat, İktidar tezkere konusunda muhalefeti bilgilendirmedi. Ve tezkereyi neden iki yıllık istediğine açıklık getiremedi. Seçmen asıl bu sorunlara kilitlenecek. Bu sorunlar Millet İttifakından öte Cumhur İttifakında çatlak yaratacak nitelikte. Çünkü AKPnin de MHPnin de tabanı bu soruları yüksek sesle soruyor diyor.

Tezkere neler var?
TBMMde kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Tezkeresinde Türkiyenin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği belirtiliyor. Ayrıca Türkiyenin, komşusu Irakın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfedildiği ifadesi yer alıyor.

Tezkerede İdlibte Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditlerin devam ettiği vurgulanıyor. Tezkeredeki Terörle Irak ve Suriyenin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir ifadesi de dikkat çekiyor.

Son güncelleme: 10:13 27.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı