• Turkhane Logo

Kurultay öncesi CHP'de neler yaşanıyor?: Kılıçdaroğlu mu Özel mi?

CHP, hafta sonu genel başkan seçiminin yapılacağı kurultay öncesi hareketli. Genel Merkezciler de değişimciler de iddialı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel, kıyasıya bir yarışa hazırlanıyor.

09:48 03 Kasım 2023 Cuma
Kurultay öncesi CHP'de neler yaşanıyor?: Kılıçdaroğlu mu Özel mi?
CHP, hafta sonu genel başkan seçiminin yapılacağı kurultay öncesi hareketli. Genel Merkezciler de değişimciler de iddialı. Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel, kıyasıya bir yarışa hazırlanıyor.

Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) 38. Olağan Büyük Kurultayı, hafta sonu Ankarada gerçekleşecek. CHPnin yedinci genel başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlunun karşısında dört rakip var. Ancak yarışın 13 yılı aşkın süredir görevde olan Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile değişimcilerin adayı CHP Grup Başkanı Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyor. CHP Manisa Milletvekili Özel yarışı kazanırsa CHP tarihinde mevcut genel başkanı kurultayda yenen ilk isim olacak.

14 ve 28 Mayıstaki genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alınan yenilginin ardından CHPde parti yönetimine ilişkin tartışmalar başlamıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarının bir yenilgi olduğunu ifade ederek değişim çağrısında bulunmış, bu çağrıya destek veren Özgür Özel de yaptığı görüşmelerin ardından genel başkanlığa aday olmaya karar vermişti.

CHPnin hafta sonu toplanacak kurultayı olağan ve olağanüstü tüm kurultaylarla birlikte toplamda 57inci kurultayı olacak. İki gün sürecek ve ana sloganı İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik olarak belirlenen kurultayda ilk gün genel başkan, ikinci gün ise 60 kişilik Parti Meclisi ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu seçilecek. CHP liderinin önerisi ve Özgür Özelin de destek vermesiyle birlikte değişimci kanatta yer alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu divan başkanlığı yapacak. İmamoğlu, tarafsızlık gerekçesiyle herhangi bir isme adaylık için imza vermedi. Ancak İmamoğlunun Özgür Özeli desteklediği biliniyor.

Toplamda bin 200ü illerden seçilen 166sı ise milletvekili ve parti yöneticisi olmak üzere toplam bin 366 delege CHPde genel başkan ve parti yönetimini belirleyecek.

Yarış iki aday arasında geçecek
Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özelin yanı sıra Örsan Öymen, İlhan Cihaner ve Ünal Karahasan da genel başkanlık için yarışmak istiyor. Ancak adayların delegelerin yüzde 5inin yani yaklaşık 70 delegenin imzasını alması şart. 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu ile 49 yaşındaki Özel dışındaki adayların yasal olarak gereken imzayı toplamalarının kolay olmayacağı kaydediliyor. Genel Merkezin ise imza toplama ihtimalleri zor olan Öymen ve Cihanere kurultayda imza desteği verip aday olmasını sağlayacağı ve bu kararla seçimde muhalif kanadın oylarını bölmeyi hedeflediği iddia ediliyor.

DW Türkçeye bilgi veren bir genel başkan yardımcısı bu iddianın doğru olmadığını savundu.

Seçim öncesi adayların kaç imza ile aday olacakları da yarışta psikolojik bir etki yaratacak. Genel Merkez kanadı, bu nedenle Kılıçdaroğlunun 900 imza ile aday olacağını öne sürerek psikolojik üstünlük oluşturmaya çalışıyor. CHPnin 2028 yılındaki 36. Olağan Büyük Kurultayında Kılıçdaroğlu bin 85 imza ile aday olmuş, ancak seçimde 790 oy alabilmişti. Muhalif kanattaki isimler de bu örneği göstererek adaylık için kaç imza toplandığının değil, sonucun önemli olduğunu söylüyor.

CHPde son iki aydır il kongrelerindeki delege seçimlerinde taraflar arasında ciddi bir mücadele süreci yaşandı. Genel Merkez ve değişimciler arasındaki bu yarış sonrası kurultayda gergin bir atmosferin hakim olacağı belirtiliyor. Ancak gerginlik olmaması için hem Kılıçdaroğlunun hem de Özelin yakın çevresini bu konuda hassas olmaları için uyardığı öğrenildi.

Kurultay öncesi delegeler de Ankaraya gelmeye başladı. Hem CHP Genel Merkezinde hem de Ankarada delegelerin konakladığı çeşitli otellerde yoğun bir kulis faaliyeti sürüyor.

Karşılıklı destek hamleleri
Kurultay öncesi değişimciler ile Genel Merkez cephesinden delegelerin kararını etkileyebilmek için karşılıklı hamleler de geliyor. İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Salı akşam saatlerinde Özgür Özeli ziyaret ederek 185 delegenin imzasını teslim etti. Bu adıma Genel Merkezin karşılığı ise gecikmedi. Kılıçdaroğluna destek veren milletvekilleri Çarşamba sabahı bir basın toplantısı düzenleyerek kurultay desteklerini açıkladı. 95 milletvekili adına yapılan açıklamaya 79 milletvekili katıldı.

Bu açıklamanın Çelikin Özeli ziyareti sonrası gece geç saatlerde planlandığı öğrenildi.

CHP lideri Kılıçdaroğlunun kurultay konuşmasında daha önce kullandığı partiyi güvenli limana taşıma söylemini hatırlatarak yerel seçimlerin önemine dair bir konuşma hazırlığı yaptığı belirtiliyor. Özelin de ağırlıklı olarak CHPye sağdan gelen danışmanlar, parti örgütlerinin dikkate alınmadan kararlar verildiği gibi başlıklarda mesajlar vermesi bekleniyor.

Genel Merkezciler de değişimciler de iddialı
Yerel seçimler yaklaşırken Genel Merkez cephesi de değişimci cephesi de iddialı. Genel Merkez yönetimi 800-900 aralığında bir oyla seçimi kazanacaklarını savunuyor. Özgür Özele yakın isimler ise seçim sonuçlarının birbirine çok yakın çıkacağını ve seçimi az bir oy farkıyla da olsa kazanacakları iddiasında bulunuyor.

CHP tarihinde bugüne kadar olağan ve olağanüstü olmak üzere toplam 56 kurultay gerçekleştirdi. Mustafa Kemal Atatürkün ardından CHP genel başkanlığına İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kılıçdaroğlu oturdu. Kılıçdaroğlu kazanırsa yedinci genel başkan olarak devam edecek. Özgür Özel kazanırsa CHPnin sekizinci genel başkanı olacak.

Bu yılın Şubat ayında hayatını kaybeden Deniz Baykal, üç farklı dönemde olmak üzere 15 yıl 242 gün genel başkanlık görevi yaparken Kılıçdaroğlu 4 Kasıma 13 yıl 161 gündür bu görevde kalmış olarak girecek. Atatürk ise 15 yıl 62 gün bu görevde kaldı. Kılıçdaroğlu seçimi kazanırsa ve olağan takvimler işlerse Atatürk ve Baykalın genel başkanlık sürelerini aşabilir. CHPde en uzun süre genel başkanlığı ise 33 yılı aşkın süre bu görevde kalan İsmet İnönü yaptı.

Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu da belirlenecek
Kurultayın ikinci günü Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçilecek. İlk gün belirlenecek genel başkanın ardından kim kazanırsa kazansın kaybeden tarafta yer alacak isimler 60 kişilik Parti Meclisinde etkin olmaya çalışacak. Kurultayda PM seçimine çarşaf liste ile yani tüm adaylar içerisinde 60 ismin işaretlenerek belirlenmesi yöntemi ile gidilmesi planlanıyor. Bu sistemde tüm adaylar içerisinde en yüksek oyu alan 60 isim seçiliyor.
Seçimi eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa her ne kadar çarşaf liste ile seçime gitse de delegelere bir anahtar liste sunacağı ve kendi istediği isimlere bu listede yer vereceği kaydediliyor. Ancak her ne kadar anahtar liste olsa da delege seçimlerde istediği adaya oy verebiliyor. Kılıçdaroğlunun mevcut 60 kişilik PMden en fazla 5-6 ismi yeniden aday yapacağı da iddia ediliyor.

Öte yandan CHPde Kurultayın ardından Kasım ayı sonunda Tüzük Kurultayı da yapılacak ve partinin yeni tüzüğü belirlenecek. Kılıçdaroğlunun tüzükte yapılacak değişikliklere dair Kurultayda da mesaj vereceği kaydedildi. Tüzük çalışması ise henüz tamamlanmadı.

Son güncelleme: 09:48 03.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı