• Turkhane Logo

Kobani ve HDP kapatma davası 31 Mart'a kilitlendi

31 Mart yerel seçimlerine doğru dikkatler sona yaklaşan Kobani davası ve HDP kapatma davasında verilecek kararlara çevrildi. Her iki davada kararların seçim sonrasına bırakılması bekleniyor.

10:38 15 Mart 2024 Cuma
Kobani ve HDP kapatma davası 31 Mart'a kilitlendi
31 Mart yerel seçimlerine doğru dikkatler sona yaklaşan Kobani davası ve HDP kapatma davasında verilecek kararlara çevrildi. Her iki davada kararların seçim sonrasına bırakılması bekleniyor.

Türkiye, 31 Mart yerel seçimlerine giderken yargıda süren iki dava kritik aşamaya geldi. Bunlardan ilki, 18i tutuklu sanıklı Kobani davası. 6-7 Ekim olaylarını konu alan ve 2021 yılında başlayan Kobani davası, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Bu dava ile Selahattin Demirtaşın yargılandığı ana dava dosyaları birleştirilmişti.

HDPnin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaşın da arasında bulunduğu 18i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında 19 Martta sanıkların son sözleri alınacak. Bir gün önce ise tutukluluk incelemesi yapılacak.

Davanın ilk duruşması başladığında 27 tutuklu sanık bulunuyordu. Ancak bu süreçte tahliyelerle birlikte tutuklu sayısı 18e düştü. Halen Demirtaşın yanı sıra Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak ve Alp Altınörs gibi siyasetçiler tutuklu bulunuyor. Kışanakın tutuklulukta yedi yılını doldurmasına karşın tahliye edilmemesi de tartışma konusu olmuştu.

Anayasa Mahkemesinde 2,5 yıldır süren HDP kapatma davasında da sona gelindi. Her iki davada 31 Mart seçimleri öncesinde karar çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.

Kobani davasında savcılık müebbet istedi
Kobani davasına ilişkin savcılığın esas hakkındaki mütalaası 15 Nisan 2023 tarihinde verildi. Savcılık, 36 sanığın devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılmasını istedi. Ayrıca Demirtaşın arasında bulunduğu 26 sanık hakkında Yasin Börünün de aralarında bulunduğu 6 kişinin öldürülmesine ilişkin nitelikli insan öldürme suçundan 6şar kez daha ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edildi.

Bu aşamadan sonra tüm sanıklar, savcının görüşüne karşı esas hakkındaki savunmasını yaptı. 5 Martta yapılan duruşmada mahkeme, sanıkların son sözlerinin alınması için davayı 19 Marta erteledi. Bu arada 18 Martta ise tutuklu sanıkların tutukluluk incelemesi yapılacak.

Seçim öncesinde karar veya tahliye çıkabilir mi?
Tutukluluk incelemesi sonucunda mahkemeden bir tahliye kararı çıkmasının sürpriz olacağı düşünülüyor. Yargı kulislerinde, bu yönde bir gelişme beklenmiyor. Mahkememin, 19 Martta tüm sanıkların son sözlerini almasının ardından kararını açıklamak için duruşmayı ileri bir tarihe erteleyeceği ifade ediliyor. Bu tarihin de 31 Mart seçimlerinden sonra olacağı belirtiliyor.

Özellikle Kobani davasında seçim öncesi verilecek bir mahkumiyet kararının Kürt seçmen üzerinde olumsuz etkisi olacağına, bunun da Cumhur İttifakına oy kaybettireceğine işaret ediliyor.

1 Nisandan sonra yapılacak bir duruşmada Kobani davasında kararlar açıklanacak.

HDP kapatma davası 2,5 yıldır sürüyor
Ankarada yakından takip edilen ikinci dava ise Anayasa Mahkemesinde süren HDP kapatma davası. 21 Haziran 2021 tarihinden bu yana süren davada, özellikle MHPnin tüm baskılarına karşın bugüne kadar karar çıkmadı. Bu durum, iktidarın kapatma davasında süreci uzatmak istediği şeklinde yorumlanıyor.

Kapatma davasında yazılı savunmaların ardından 11 Nisan 2023te dosya esas hakkındaki raporunu hazırlaması için raportöre gönderilmişti. Ancak 11 aylık zaman diliminde henüz bir rapor hazırlanmadı. Bu raporun hazırlanması ve kapatma davasının esastan görüşülmesinin de 31 Mart yerel seçimleri sonrasına kaldığı belirtiliyor.

21 Martta yapılacak AYM başkanlık seçiminin sonucu da kapatma davasının gidişatını etkileyecek. AYM Başkanı Zühtü Arslanın mahkemedeki görev süresi 17 Nisanda dolacak. Yeni seçilecek AYM Başkanı, dava sürecinde etkin olacak.

Dava kapsamında 451 kişiye siyasi yasak isteniyordu. Bunlar arasında Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Meral Danış Beştaş ve ve Sırrı Süreyya Önderin bulunduğu 17 DEM Partili milletvekili de var.

Son güncelleme: 10:38 15.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı