• Turkhane Logo

Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği Cambridge Analytica skandalı nedir?

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından 'son uyarımdır' ifadelerine yer vererek, Fahrettin Altun ve ekibine seslendi. Kılıçdaroğlu,

09:21 02 Mayıs 2023 Salı
Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği Cambridge Analytica skandalı nedir?
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından 'son uyarımdır' ifadelerine yer vererek, Fahrettin Altun ve ekibine seslendi. Kılıçdaroğlu,

Millet İttifakının cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından son uyarımdır ifadelerine yer verdiği bir paylaşımda bulundu. Paylaşımında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekip arkadaşları olduğunu söylediği isimlere seslenen Kılıçdaroğlu, şunları yazdı:

Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analyticacılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!

CAMBRİDGE ANALYTİCA SUÇLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Kılıçdaroğlunun açıklamaları sonrası akıllara Cambridge Analytica skandalı geldi.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Cambridge Analytica skandalı 2018 yılında, 50 milyon Facebook kullanıcısına ait verilerin usulsüz kullanıldığının ifşa olması ile patlak verdi. Şirket, tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunan bir veri analiz şirketi olarak çalışıyordu.

Zaman içinde kullanıcı verileri usulsüz şekilde elde edildiği belirlenen kişi sayısı 90 milyona yaklaştı. Şirketin, ABDde Donald Trumpın başkan seçilmesinde ve İngilterenin Avrupa Birliğinden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülüyordu.

Skandal İngiliz The Observer gazetesinin haberi ile gün yüzüne çıktı. Gazete 2014 yılında 50 milyon Facebook kullanıcı profilinin İngiltere merkezli Global Science Research şirketi tarafından toplandığını yazdı.

TAM TEŞEKKÜLLÜ PROPAGANDA MAKİNESİ

Kullanıcı bilgileri bir kişilik testi ile elde edildi. Testi yapmaları için ücret ödenen Amerikalılar ile bu kişilerin Facebook arkadaşlarının sosyal medya verileri ele geçirilmişti. Süreçte, Cambridge Analyticanın seçim sandıklarındaki tercihleri etkileyebilecek ve öngörebilecek güçlü bir yazılım kullandığı iddia edilmiş ve bu sistem tam teşekküllü propaganda makinesi olarak tanımlanmıştı.

Şirketin yöneticisi olan Alexander Nix, Demokratlar teknoloji devriminde öncülük ediyordu, veri analizleri ve dijital dünya ve Cumhuriyetçilerin rekabet etmekte başarısız olduğu alanlardı. Biz de bunu bir fırsat olarak gördük demişti.

ZUCKERBERG, ABD KONGRESİNDE İFADE VERMİŞTİ

Şirket ise usulsüzlük yaptıkları iddialarını reddetmiş ve verilerin hiçbirinin ABDde 2016daki başkanlık seçimlerinde kullanılmadığını savunmuştu.

Facebookun kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mark Zuckerberg, kullanıcı bilgilerinin izinsiz paylaşılmasıyla ilgili süreç içinde ABD Kongresinde ifade verdi ve özür diledi.

Şirkete tarihi bir miktar olan 5 milyar dolar ceza kesildi. Cambridge Analytica şirketi de kapatıldı.

Son güncelleme: 09:21 02.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı