• Turkhane Logo

İtibar dediği paspas oldu, Krize düşünce Körfez'e sarıldı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik krizi aşmak, sıcak para bulmak için rotayı ‘Körfez’e kırdı. İktidar, yönetilemez bir duruma gelen ekonomiyi düzeltmek için birtakım kaynakları kelepir fiyata satmayı planlıyor.

12:16 07 Aralık 2021 Salı
İtibar dediği paspas oldu, Krize düşünce Körfez'e sarıldı
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik krizi aşmak, sıcak para bulmak için rotayı ‘Körfez’e kırdı. İktidar, yönetilemez bir duruma gelen ekonomiyi düzeltmek için birtakım kaynakları kelepir fiyata satmayı planlıyor.

Faiz sebeptir, enflasyon neticedir diyen ve bu yaklaşımla ekonomi politikalarını belirleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşanan ekonomik krizi aşmak için rotayı Körfez ülkelerine çevirdi. Kasım ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ı ağırlayan Erdoğan, bu kez Katar’a gitti.

Birgünün derlediği habere göre, Ziyaret öncesinde basın açıklaması yapan Erdoğan, Katar ile bugüne kadar siyasi, askeri, kültürel olmak üzerek 69 belge imzalandığını belirtti. Katar ile yeni anlaşmalara imza atacaklarını ifade eden Erdoğan, “Türkiye olarak tüm Körfez ülkeleriyle olan birlikteliğimizi çok daha güçlendirerek devam ettirmekten yanayız” dedi.
MEMLEKETİ KELEPİR FİYATINA SATIYOR

Kamu kurumlarının Körfez ülkelerine “yok pahasına” satılmasının planlandığı konuşulurken, Erdoğan’ın ziyareti öncesinde açıklama yapan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el-Sani de Türkiyenin yaşadığı ekonomik krizde ortaya çıkacak “fırsatları” değerlendirdiklerini söyledi.

BAE İLE YAKINLAŞMA

Erdoğan, gelecek şubat ayında da bir heyet ile BAE’yi ziyaret edeceğini ve yeni anlaşmalara imza atacaklarını da açıkladı. Erdoğan, Katar ziyaretinden önce de BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile 9 yıl aradan sonra görüşmüştü. Ankara’da Veliaht Prens için onur yemeği verilmiş, BAE’nin Türkiye’ye 10 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı öğrenilmişti. Bu yatırımların özellikle lojistik, liman işletmeciliği, finans, yenilenebilir enerji, turizm ve gayrimenkul projelerinde olacağı öğrenildi. BAE Veliaht Prensi’nin ziyareti sırasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası arasında hem de Abu Dabi Liman şirketi ve Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Türkiye Varlık Fonu arasında mutabakat zaptları imzalandı.

ÇAVUŞOĞLU’NU KESTİLER

Ziyaret ile ilgili dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun basın toplantısı da gündeme damga vurdu. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Dışişleri Bakanları Hazırlık Toplantısı’nda ortak basın açıklamasına katılan Çavuşoğlu’na Katarlı bir gazeteci, Acaba, Türkiyenin yaşadığı ekonomik kabusu aşması için Katara mali destek talep etmek için mi geldiniz? diye sordu. Basın toplantısını canlı yayınlayan TRT Haber, Çavuşoğluna sorulan soru üzerine canlı yayını kesti.

KATAR’A SATILANLAR

AKP iktidarının Katar ile kurduğu ilişki muhalefetin de eleştirilerine neden oldu. Son 10 yılda Katar’a hastane, banka, otel, AVM, TV kanalı satıldı, Borsa İstanbul’un hisseleri verildi. İşte, Katar’a yapılan satışlardan bazıları:

¦ Borsa İstanbulun yüzde 10u geçen yılın sonunda Katar’a satıldı. İstinye Park’ın hisselerinin yüzde 42’si Katar Yatırım Bankası tarafından alındı.

¦ Memorial Sağlık Grubunun yüzde 40 hissesi Ağustos 2010da İngiliz özel yatırım fonu Argus Capital ve Katar Yatırım Bankasına devredildi.

¦ English Homeun yüzde 40ı da 2012 yılında Katar Yatırım Bankasına satıldı.

¦ 1992 yılında kurulan Alternatif Bank’ın yüzde 75’i 2013’te Katarın ilk özel bankası The Commercial Bank’a satıldı. 2016 yılı sonunda The Commercial Bank, ABankın yüzde 100üne sahip oldu.

¦ 2015te Katara gerçekleşen bir büyük satış da Finansbanktı.

¦ 2015in bir başka önemli gelişmesi ise Türkiyenin en pahalı yalısı iş insanı Abdülhadi Mana Ash Al-Hajriye satılmasıydı. Al-Hajri, Erbilgin Yalısını 100 milyon euro’ya satın aldı.

¦ Üç yıl boyunca TMSF kontrolünde kalan Digitürk, Haziran 2016da Katarlı iş insanı Nasser Al-Khelaifinin şirketi BeIN Sportsa satıldı.

TANK PALET TEPKİSİ

Sakarya Tank Palet Fabrikasının 2019da Katar ve Ethem Sancak ortaklı BMCye devredilmesi ise Türkiye-Katar anlaşmaları arasında en fazla tepki çekeni oldu. Erdoğan, söz konusu anlaşmanın bir özelleştirme olmadığını, kurumun işletme hakkının devredildiğini savunurken, savunma sanayiine yakın kaynaklar, kararı Geri dönülmez bir hata zincirinin başlangıcı olarak nitelemişti.

Ana muhalefet partisi CHP de o dönemde söz konusu devre çok sert tepki göstermişti. Katar Emirinin annesi Şeyha Mozanın Başakşehirde 100 bin lira sermayeli şirket kurup Kanal İstanbul güzergahında 44 dönüm arazi satın aldığı iddiası da 2019un son ayında gündeme oturmuştu.

Son güncelleme: 12:16 07.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı