• Turkhane Logo

'Erdoğan oy istemek için Hazine'yi kullanabilecek'

Seçim Kanunu teklifinde, cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmasının önünü açan düzenleme tartışılıyor. Muharrem İnce,

09:00 16 Mart 2022 Çarşamba
'Erdoğan oy istemek için Hazine'yi kullanabilecek'
Seçim Kanunu teklifinde, cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmasının önünü açan düzenleme tartışılıyor. Muharrem İnce,

AKP ve MHPnin Seçim Kanunu değişiklik teklifinde, bakanların ve milletvekillerinin propaganda sürecinde uyacakları seçim yasaklarına ilişkin düzenlemeler yer alırken, Başbakan ifadesi çıkartıldı. Ancak bunun yerine Cumhurbaşkanı ifadesinin eklenmemesi tartışmalara neden oldu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, değişikliğin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum düzenlemesi kapsamında yapıldığını belirtmişti. Muhalefet ise Başbakan ifadesi yerine cumhurbaşkanı ifadesi eklenmeliydi eleştirisinde bulundu.

Bunun özeti: Ağaya beleş
2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğana karşı CHPnin adayı olan ve şimdi Memleket Partisi Genel Başkanlığı görevini yürüten Muharrem İnce, değişiklik teklifi ile ilgili DW Türkçenin sorularını yanıtladı. Değişikliğin detaylarını televizyondan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldızın sözleriyle öğrendiğini belirten İnce, İlk başta yanlış mı duydum acaba diye düşündüm. Bu kadar da olmaz dedim. Artık utanmazlığın son noktası. Gerçeklikten kopmuşlar dedi. Cumhurbaşkanına seçim yasağı konulmamasını eleştiren İnce, Cumhurbaşkanının memurları konumundaki bakanlara yasak var. Ama başbakan yetkilerini de kullanan cumhurbaşkanına yasak yok. Bunun özeti şu: Ağaya beleş ifadesini kullandı.

Türkiyede mahkeme mi var?
Erdoğanın bir önceki seçimde de devletin tüm imkanlarını kullandığını belirten İnce, Şimdi bunu yasal hale getirdiler. Partili cumhurbaşkanını artık utanmazlık düzeyine getirdiler dedi. İnce, Erdoğan artık açık açık oy istemek için Hazinenin parasını kullanacak diye konuştu. İnce, Değişikliğin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesine götürülmesi düşünülebilir mi? sorusu üzerine de şunları söyledi: Türkiyede mahkeme mi var? Türkiyede artık hak arayacak mecra kalmadı. Türkiyede güvenilecek tek bir yer var artık, millet. Bunu zaten yapıyorlardı ama artık milletin duvarına çarpacaktır.

Amasya Genelgesini örnek gösterdi
Amasya Genelgesi örneğini veren İnce, şöyle konuştu: Amasya Genelgesinde üç önemli karar vardır. Bir, İstanbul Hükümeti görevini yapmamaktadır. İki, vatanın ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. Üç, bunu yenecek olan milletin azim ve kararlılığıdır. Şu anki durum da odur. Ankara hükümeti görevini yapamamaktadır. Vatanın geleceği tehlikededir. Bunu vatanın milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.

HDPli Tiryaki: Başbakanın yerine cumhurbaşkanı var
HDPnin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de, mevcut düzenlemenin, yürütmenin kamu olanaklarını kullanmasını ve eşitsizlik yaratacak uygulamaları engellemeyi amaçladığını söyledi. Tiryaki, Yani başbakan, kamu araçlarını, devletin araçlarını kullanarak seçim çalışması yürütemeyecek. Çalışmalarına memurlar katılamayacak ve bir başbakan gelmiş gibi herhangi bir karşılama benzeri merasimler yapılamayacak ifadesini kullandı. Dolayısıyla başbakan ibaresinin çıkartılmasının doğru olduğunu çünkü artık Türkiyede başbakanlığın olmadığını ifade eden Tiryaki, Ancak onun yerine yürütmeyi temsil eden cumhurbaşkanı var ve neredeyse yürütmeyi tek başına temsil ediyor dedi.

Kamu olanakları sınırsız biçimde kullanılacak
Bakanların Cumhurbaşkanı tarafından atandığını ve görevden alındığını da dikkat çeken Tiryaki, şöyle konuştu: Fakat cumhurbaşkanına hiçbir yasak öngörmemek, kamunun bütün araçlarını bütün olanaklarını sınırsız biçimde seçim döneminde kullanılmasına olanak tanıyacak bir düzenleme. Oysa yasada başbakan ve bakanların bu yasaklara aykırı hareket etme durumunda 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacakları öngörülüyordu.

Düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız
Tiryaki, Bakanların yasağının sürdürülürken, yürütmeyi tek başına temsil eden, kanunları tek başına yürüten, bakanlar kurulunu tek başına temsil eden cumhurbaşkanının bu yasak kapsamında tutulmaması doğrusu büyük adaletsizlik ve eşitsizlik yaratacaktır eleştirisinde bulundu. Diğer siyasi partilerin veya bağımsız kişilerin cumhurbaşkanı adayı olması durumunda yürütecekleri kampanya ile cumhurbaşkanının yürüteceği kampanya arasında eşitsizlikler yaratacağını da kaydeden Tiryaki, Mecliste ve komisyonda görüşülmesi sırasında bunun düzeltilmesi için elimizden geleni yapacağız dedi.

 

Eray Görgülü

Son güncelleme: 09:00 16.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı