• Turkhane Logo

Erdoğan çıkardığı KHK'yı savundu: Kararlılıkla ve aynen arkasındayız

​Afrika ziyaretinde gazetecilere konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin merak edilen detaylarından, KHK'lara gelen tepkilere kadar çok sayıda soruyu yanıtladı.

10:31 28 Aralık 2017 Perşembe
Erdoğan çıkardığı KHK'yı savundu: Kararlılıkla ve aynen arkasındayız
​Afrika ziyaretinde gazetecilere konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin merak edilen detaylarından, KHK'lara gelen tepkilere kadar çok sayıda soruyu yanıtladı.

Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün eleştirisine de yanıt verdi.Sivillere, eylemlere silahlı müdahelede cezasızlık getiren ve bu nedenle kamuoyunda linç kararnamesi olarak anılan düzenleme ile ilgili açıklamada bulundu.

NEYLE İLGİLİ BELLİ ASLINDA

Erdoğan, düzenlemede değişiklik yapılmayacağını ve bunun arkasında kararlılıkla durduğunu belirttiği konuşmasında, Bu düzenlemenin neyle ilgili olduğu aslında belli. Nitekim bundan önce de bu ifadenin yer aldığı dört ayrı KHK düzenlemesi yapıldı. Onların hiçbirine dair bu güne kadar kimse ses çıkarmadı. Şimdi bu son KHK’yı birileri köpürtmeye başladı. dedi. 

Erdoğanın, neyle ilgili olduğu belli dediği KHKnin hangi zaman aralığını ve hangi eylemleri kapsadığı hiçbir şekilde belirtilmiyor. 

ESKİ YOL ARKADAŞINA SİTEM 

Erdoğan, buradan yola çıkarak eski dava arkadaşı Abdullah Güle eleştiride bulundu.

Yüzbinlerce kişinin muğlaklık nedeniyle tehlike yaratacağını dile getirdiği KHKnin son derece açık olduğunda ısrar eden Erdoğan, Biz bu düzenlemenin kararlılıkla ve aynen devamından yanayız. diye konuştu. 

Erdoğan iddia edildiği türden, ilerde yanlış yorumlamalar olması halinde yani, söz konusu edilen saldırıların gerçekleşip mahkemelerde bu sivillere cezasızlık maddesinin işletilmesi halinde düzenleme yapılabileceğini belirtti.

ZATEN MÜDAHALE YAPILIR

Erdoğan,  İddia edildiği türden, ilerde yanlış yorumlamalar gündeme gelecek olursa, o vakit gereken müdahale zaten yapılır. Öyle bir durumda ya yargı ya da Parlamento, gereği neyse yapar elbet. Bu KHK’lar zaten Parlamento’ya da gidecek. Biz KHK’lar ile sadece süreci hızlandırıyoruz. Yaptığımız iş budur. Mesela, taşeronu da KHK’ya koymamış olsak, konu önümüzdeki yıla kalacaktı. dedi. 

Erdoğan, AB sürecinde bir canlanma ihtimali ya da Almanya ve Hollanda ziyaretlerinin söz konusu olup olamayacağı sorularını da yanıtladı.

BANA ARKADAŞLARIM YANLIŞ YAPTI O AYRI

Erdoğan, Bu seyahatlerin olmaması için hiçbir sebep yok. Her zaman söylediğim bir laf var. Biz düşmanı azaltmaya, dostu çoğaltmaya mecburuz. Ne Almanya’yla problemimiz var ne Hollanda’yla ne de Belçika’yla. Tam tersine oralarda iş başında olanlar benim eski arkadaşlarım diye konuştu.

STEINMEIER OLSUN; MERKEL OLSUN MÜNASEBETİMİZ FARKLIDIR

Almanya ve Hollanda yönetimini, eski arkadaşları olarak yorumlayan Erdoğan şöyle devam etti:  Bana karşı yanlış da yaptılar, o ayrı. Yoksa ben mesela Hollanda Başbakanı Rutte ile çok iyi görüşürdüm. Belçika hakeza öyle. Almanya’yı belirtmeme bile gerek yok. Steinmeier olsun, Merkel olsun, münasebetlerimiz çok çok farklı olmuştur hep. Sorunlar oldu ama son görüşmelerimiz gayet iyi. Kudüs meselesinde görüştüğümde destek istedim, onlar da bizimle aynı çizgideydiler. Birkaç gün önce Steinmeier’i teşekkür için aradım. Rutte ilişkileri geliştirmek için bazı sinyaller veriyor. Tüm bunlar memnuniyet verici. Biz AB’yle, AB ülkeleriyle elbette ilişkilerimizin iyi olmasını arzu ederiz.

BENİ YARGI MAKAMINA OTURTMAYIN

28 Şubatın yargı sürecinin tekrar başlatıldığını dile getiren Erdoğan, 28 Şubat’ın yanında olan bir kesim var. Bir de karşısında olan bir kesim var. Cumhurbaşkanı olarak bana düşen nedir? Sadece izlemektir, meselenin takibidir ve ‘Gereği neyse bunu yargı yapar’ demektir. dedi. 

Ancak Erdoğan isim vermeden gözdaşı vermeyi ihmal etmedi. Erdoğan, Onların o kararı veren savcıları Türkiye’de değil, yurtdışında kaçak. Bunları niye dile getirmiyorlar?O  zaman bu adımlar atıldı. 28 Şubat bu şekilde yapıldı. Şu anda da yargı, buradaki bu sıkıntıyı, yanlışı gördü, bu suretle tekrar bu işi masaya yatırdı. Yargılama süreci tekrar başlamış oldu diye konuştu. 

Erdoğan, Mütalaada medyaya da atıf olduğu belirtilerek sivil ayak sorusu üzerine de, Beni yargı makamına oturtmayın. Şair diyor ya: ‘Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem; / Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım.’ Elbette mazlumların, mağdurların yanında oluruz.”dedi. 

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNİN MEKTUBUNA GÜLDÜK

Uluslararası Ceza Mahkemesinin İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın olağanüstü zirvesi sırasında bir mektup gönderip Ömer El Beşirin iadesini istediğini söyleyen Erdoğan,  Biz bir defa oraya zaten üye değiliz. İki, adamlar kim nerededir, kim kimdir hâlâ bunun farkında değiller. Böyle bir şeye ancak gülünür. Bizimle İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bir üyesi olarak böyle bir zirveye katılmış bir insani biz kalkacağız sana teslim edeceğiz... Bu nasıl anlayıştır? Bunu anlamak mümkün değil. Sadece güldük geçtik.”diye konuştu. 

SAVUNMA SANAYİSİNDE ÇOK BAŞLILIĞA SON

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması konusunu da değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile ilgili Başbakan olarak 11 yıllık tecrübem var. Sistemin birlikte çalışması lazım. Yani birbirinden ayrıldığı zaman netice almak zorlaşıyor. Şu anda Havelsan, Aselsan, TAI vs. hepsi kendi başına bir hegemonya oluşturdukları zaman netice almak mümkün olmuyor. Buraları da F.. istila etmişti. Konsey içinde İçişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı ve Savunma Sanayii Müsteşarı var. Yedi kişilik bir ekiple bunu böyle yöneteceğiz.”dedi. 

SEVAKİNİ ALDIK, YENİ UMRE ROTASI

Sudandan istediği Sevakin Adası hakkında da açıklama yapan Erdoğan, “Bunu kabul etti. Türkiye’den umre ziyaretlerine Sevakin Adası üzerinden gitmek mümkün olur. diye konuştu.

PAPA VE TRUMPLA GÖRÜŞÜRÜZ

Erdoğan Papa ve Trumpla görüşme ihtimallerinin olduğunu söyledi ve ekledi: Görüşmemek için bir sebep yok. Görüştüğümüz zaman, tabii ki düşüncelerimizi aktarırız; yanlış karardan dönmelerinin isabetli olacağını, mevcut gidişatlarının doğru olmadığını kendilerine elbette anlatırız.”

Son güncelleme: 10:31 28.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı