• Turkhane Logo

Erdoğan çark etti: Suriyelileri geri göndereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir milyona yakın Suriyeli mültecinin ülkesine dönmesi için konut yapım projeleri hazırladıklarını belirterek bu kişilerin ülkesine dönmesini sağlayacaklarını söyledi.

10:47 20 Mayıs 2023 Cumartesi
Erdoğan çark etti: Suriyelileri geri göndereceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir milyona yakın Suriyeli mültecinin ülkesine dönmesi için konut yapım projeleri hazırladıklarını belirterek bu kişilerin ülkesine dönmesini sağlayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın mültecinin topraklarına dönmesi için Suriyede konut yapımıyla ilgili projeler hazırladık. Mültecilerin ülkelerine dönmesini sağlayacağız. dedi.

CNN International sunucusu Becky Andersonın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim sürecinden dış politikaya birçok başlıkta değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Önümüzdeki pazar yapılacak seçimlerde de ben inanıyorum ki halkım güçlü Türk demokrasisini gösterecek. (İlk turda) yüzde 90a varan güçlü bir seçmen katılımı oldu. Bu çok çok önemli bir katılım. Dünyada pek benzeri yok. Bu seçimlerden de temennim odur ki inşallah milletim bizi yanıltmayacak. dedi.

İlk turdaki adaylardan Sinan Oğanın ikinci turda kendisine destek verip vermemesinin ne kadar önemli olduğu ve destek durumunda karşılık olarak bir teklifte bulunup bulunmayacağı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu yanıtı verdi:

Ben bu tür pazarlıkları hiç sevmem. Bugüne kadar da hiç bu tür pazarlıklara girmiş birisi değilim. Kaldı ki bu seçim bitmiş bir seçim. Bu seçimden sonra da artık bu işin kaderini belirleyecek olan halkımın bizzat kendisidir. Halkım burada bu işin kaderini belirlerken, 21 senedir Türkiyeye hizmette kim nasıl başarılı olduysa, inanıyorum ki onun yanında yer alacaktır. Şu anda bir tarafta Erdoğan var, bir tarafta Kılıçdaroğlu var. Erdoğanın referansı eser ve hizmetlerdir. Ama Sayın Kılıçdaroğlunun referansı nedir? Benim vatandaşım bunu soracak. Senin referansın ne, ne yaptın, bu ülkeye hizmetiniz nedir diye benim vatandaşım soracak. Erdoğanın referansı belli. Seninse hiçbir şeyin yok. Bunun neticesinde de benim vatandaşım istikrar ve güvenden yana oyunu kullanacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin sürekli olarak Biz gelince Türkiyedeki mültecileri tekrar Suriyeye göndereceğiz dediğini de belirterek, Tabii buna katılmak mümkün değil. Ama ben şunu söyleyeyim, Türkiyedeki STKler şu an itibarıyla Suriyenin kuzeyinde ciddi manada konutlar yaptılar, yapıyorlar. Peki bu konutları niye yapıyorlar? Bu konutları Türkiyedeki mültecilerin tekrar kendi topraklarına, kendi yurtlarına dönmesi için yapıyorlar ve bu süreç başladı. Şimdi biz yeni bir adım daha atıyoruz. Hatta 1 milyona yakın mültecinin kendi topraklarına dönmesi için Suriyede konut yapımıyla ilgili bazı projeler de hazırladık. Bunlar gayet güzel projeler. Bu projelerle birlikte de Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerine, kendi topraklarına dönmesini sağlayacağız. diye konuştu.

Yeniden seçilirseniz gönüllü olan mültecilerin en azından 1 milyonunun belli bir dönemde dönebileceğini mi söylüyorsunuz? sorusunu ise Erdoğan, Belki daha da fazla olacak. Çünkü şu anda orada yaptığımız altyapı yatırımları bundan daha fazlasını alabilecek konumda. Projeyi o şekilde yönlendirdik, o şekilde adımları attık ve o insanlar seve seve kendi topraklarına, kendi ülkelerine dönecektir. diye yanıtladı.

Erdoğan, Ben gelince bütün Suriyelileri ülkelerine göndereceğim yaklaşımının Türkiyede prim yapmayacağını belirterek, Çünkü bu insanların içerisinde çok kalite insanlar var; doktorlar var, mühendisler var, hukukçular var, hemşireler var. Böyle Ben bunları kovacağım, topraklarına göndereceğim gibi bir politika olmaz. Her şeyden önce insan endeksli bir yaşamı, insan endeksli bir yönetim biçimini kabulleneceksiniz. Aynı durum sizin başınıza da gelebilir. Geldiği zaman ne yaparsın diye sorarlar. Bunun için de Batıya bak, Amerikaya bak, bu insanlar nasıl dünyadan, değişik yerlerden bu tür mültecileri almışlar, bunlara bakacağız. Bir dünya ülkesiysek, bir dünya devletiysek bu konuda hassasiyeti de çok iyi gütmeliyiz. diye konuştu.

Bu çalışmalar temenni ederim ki aramızdaki bu kopukluğu giderir
Beşar Esad ile ilişkinin toparlanması söz konusu mu? sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Bu konuyla ilgili benim bazı açıklamalarım oldu. Esed ailesiyle hukukum vardı. Ailece görüşürdük. Bu denli bir konumdaydık. Daha sonraki bazı gelişmeler sebebiyle maalesef bu yakın ilişkilerimizde bir kopma oldu. Bu kopma bizi de üzdü. Son dönemde ise Sayın Putinle olan dostluğum sebebiyle biz bu kapıyı açabiliriz dedik. Tüm mesele özellikle Suriyenin kuzeyindeki terör mücadelesinde dayanışma içerisinde olmamız lazım. Eğer bunu başarabilirsek burada bizim barışmamıza yönelik herhangi bir engel göremiyoruz dedik.”

Sunucunun, birkaç ay önce Esedin Eğer Türkiye askerini Suriyenin kuzeyinden çekerse kendisiyle görüşürüm dediğini ifade etmesi üzerine Erdoğan, 900 küsur kilometre bir sınır var ve bu sınırlardan sürekli benim ülkeme terör tehdidi var. Eğer biz orada askerimizi bulunduruyorsak bunun tek sebebi terörle mücadeledir.” dedi.

Sunucunun Yani Türk askerini oradan çekmeyeceksiniz demesi üzerine Erdoğan, Hayır, şimdi öyle bir düşüncemiz yok. Çünkü terör tehdidi devam ediyor. diye konuştu.

Son güncelleme: 10:47 20.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı