• Turkhane Logo

Depremin faturası kime kesilecek?

Depremin ilk günlerinden bu yana süren koordinasyon sorunu ve da hâlâ yeterli çadır ulaştırılaması nedeniyle bazı üst düzey yetkililerin görevden alınabileceği konuşuluyor.

10:11 03 Mart 2023 Cuma
Depremin faturası kime kesilecek?
Depremin ilk günlerinden bu yana süren koordinasyon sorunu ve da hâlâ yeterli çadır ulaştırılaması nedeniyle bazı üst düzey yetkililerin görevden alınabileceği konuşuluyor.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler ardından ilk 48 saatteki koordinasyon sorunu ve hâlâ bazı yerlerde süren çadır bulunamaması sadece muhalefet değil AKP içerisinde de gündemde.

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adıyaman ziyaretinde gecikmeler için halktan helallik istemiş, partisinin grup toplantısında da Sorulması gereken hesapları adli, idari, siyasi olarak sormak boynumuzun borcudur açıklaması yapmıştı. Bu açıklamalar sonrası Ankarada şimdi siyasi hesabın kime kesileceği konuşulmaya başlandı.

Erdoğan, grup toplantısı sonrasında kurmayları ile Mecliste bir araya gelirken konunun burada da ele alındığı öğrenildi.

Siyasi hesap kime?
DW Türkçeye konuşan AKP kurmayları, depremin ilk 48 saatinde özellikle Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş ve bazı büyük ilçelere müdahalede ciddi bir koordinasyon sorunu yaşandığını vurgulayarak bu durumun gerekçesini ise depremin ve yıkımın büyüklüğü olarak gösterdiler.
AKPliler, depremin ilk dakikalarında özellikle Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hataydan ilk gelen bilgilerin ekiplerimiz sahada ve müdahale ediliyor çerçevesinde olduğunu söyledi. Bu nedenle özellikle bu üç ilde kaymakam, vali yardımcısı, vali gibi mülki amirlerin depremi doğru yönetemediklerine dair AKP içerisinde de görüşler olduğu, bu nedenle de sorumlu olan varsa görevden alma adımlarının atılacağı belirtiliyor.

Erdoğanın depremden etkilenen 11 ilin milletvekilleri, il ve ilçe teşkilat mensuplarından alacağı bilgiler sonrası yapacağı değerlendirmeler çerçevesinde adım atacağı kaydediliyor. Ancak AKP içerisinde olası bir bakan değişikliği beklentisi ise şu aşamada yok. Kurmaylar, bu konuda seçimlerin sonrasını işaret ediyor.

AFADa yeni yapı mı?
AKPde deprem süreci iki ana boyutu ile değerlendiriliyor. Buna göre çok sayıda yıkılan yeni binanın da olduğu göz önüne alınarak bunların onay süreçleri ve yapım süreçlerine dair kamudan sorumlular varsa yargı süreçleri takip edilecek ve açığa alma işlemleri uygulanacak.
Diğer bir boyut ise afet sonrası müdahaleye dair değerlendirmeler. Depremin üzerinden 25 gün geçmesine karşın hâlâ karşılanamayan çadır ihtiyacına ilişkin de AKP içerisinde rahatsızlık bulunuyor. Bu noktada gözlerin çevrildiği kurum AFAD. AFADtaki bazı yöneticilerin dönem dönem kamuoyunun da tepkisini çeken açıklamalar yaptığını belirten AKP kurmayları, AFAD büyük bir yapılanma, bir eksiği varsa mutlaka gereken revizyon yapılacaktır. Ancak kurumu tamamen hedef haline getirmek doğru değil. Daha iyi nasıl olmalı buna odaklanılması gerekli yorumunu yaptı.

Bu noktada DW Türkçe, Afet Bakanlığı kurulması söz konusu mu? sorusu üzerine de hükümet yetkilisi, Her seçenek masada, bunlar değerlendiriliyor yanıtını verdi. Bu süreçte İçişleri Bakanlığına bağlı çalışan AFADın bakanlıktan ayrılacak özerk ve yeni bir yapı halinde çalışmalarını sürdürmesinin de gündeme gelebileceği öğrenildi.

Bunun için de oluşturulacağı açıklanan Deprem Kurulunun görüşleri de önemli olacak. Kurulun yapacağı öneriler çerçevesinde adım atılması hedefleniyor.

Kızılay rahatsızlığı
AKPde milletvekillerindeki bir diğer rahatsızlık ise Kızılaya dair. Erdoğanın grup toplantısında Kızılaya sahip çıktığını, ancak Kızılay Başkanı Kerem Kınıka sahip çıkmadığını söyleyen AKP yetkilileri, Depremin ilk günü tüm çadırlar tüm seferberlikle bölgeye gönderilmeliydi. Satış yapılması bir hata. Kızılay 155 yıllık bir kurum, eleştirilsin ama linç edilmesin değerlendirmesinı yaptı.
Meclis Genel Kurulunda konuşan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da muhalefetten gelen eleştiriler üzerine Kızılaya rezil kurum denildi. Bunu kabul etmiyoruz. Net olarak söylüyorum, keşke afet sırasında böyle bir ağır, acılı günde hiçbir satış yapmasaydı, yapılmasaydı diyerek satışı eleştirdi.

Bu noktada AKP kurmayları Kızılayın hükümete bağlı bir kurum olmadığını dernek statüsünde olduğuna vurgu yaparken görevden alma seçeneğinin bu nedenle mümkün olmadığına vurgu yapıyor.

Ancak Kızılay  Başkanı Kınıkın istifasının istenebileceği de Ankarada konuşulan başlıklardan.

Son güncelleme: 10:11 03.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı