• Turkhane Logo

Bülent Ecevit vefat edeli 16 yıl oldu

Türk siyasetinde yarım asır geçiren, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bölücü terör örgütü elebaşının yakalanmasına kadar çok sayıda tarihi olayın baş aktörü olan, 5 Kasım 2006'da yaşama veda eden eski Başbakan Bülent Ecevit, ölümünün 16'ncı yılında anılıyor.

14:09 04 Kasım 2022 Cuma
Bülent Ecevit vefat edeli 16 yıl oldu
Türk siyasetinde yarım asır geçiren, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan bölücü terör örgütü elebaşının yakalanmasına kadar çok sayıda tarihi olayın baş aktörü olan, 5 Kasım 2006'da yaşama veda eden eski Başbakan Bülent Ecevit, ölümünün 16'ncı yılında anılıyor.

Eski Başbakan Bülent Ecevit, 1954te CHPnin Çankaya Ocağına kaydolarak başladığı siyaset hayatında yarım asır geçirdi.

Siyasi yaşamında beş kez başbakanlık görevinde bulunan Bülent Ecevit, 1925te İstanbulda doğdu. Babası 1943-1950 yılları arasında Kastamonu Milletvekilliği yapan Prof. Dr. Fahri Ecevit, annesi ressam Nazlı Ecevit olan Bülent Ecevit, Robert Kolejinden arkadaşı olan Rahşan Aral ile 1946da evlendi.

Ankarada 1944te Basın-Yayın Genel Müdürlüğüne İngilizce çevirmeni olarak giren Ecevit, 1946dan 1950ye kadar Londrada Türk Basın Ataşeliğinde görev yaptı.

1950 ile 1960 arasında Ulus gazetesinde, Ulusun kapatıldığı yıllarda ise Yeni Ulus ve Halkçı gazetelerinde yazar ve yazı işleri müdürü olarak çalışan Ecevit, 1954 sonu ile 1955 başlarında ABD Kuzey Carolinada yayınlanan Winston-Salem gazetesinde konuk gazeteci olarak görev yaptı. 1965te Milliyet gazetesinde günlük yazılar yazmaya başlayan Bülent Ecevit, 1972de aylık Özgür İnsan, 1981de haftalık Arayış, 1988de aylık Güvercin dergilerini çıkarttı.

SİYASETE ÇANKAYA OCAĞINA KAYDOLARAK ADIM ATTI
Ulus gazetesinde politikaya ilgi duymaya başlayan Bülent Ecevitin siyasete adım atması ise 1954te oldu. Ecevit, o yıl CHPnin Çankaya Ocağına kaydolarak yarım asır sürecek siyasi yaşamına ilk adımı attı.

Ecevit, 1957-1980 arasında önce Ankara, sonra Zonguldaktan CHP milletvekili oldu. Ecevit, 1960-1961de Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 1961-1965 arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükümetlerde Çalışma Bakanı görevinde bulunan Ecevit, bu dönemde toplu sözleşme ve grev haklarının yasalaşması, sendikal özgürlüğün sağlanması ve sosyal güvenlik konularında önemli kararlara imza attı.

CHPnin en üst organı olan Parti Meclisine 1959da giren Ecevit, 1966da CHPde başlayan Demokratik Sol Hareketle birlikte Genel Sekreterliğe seçildi. 1971de ise partisinin askeri yönetimce oluşturulan hükümete katkıda bulunmasına karşı çıkarak bu görevinden ayrıldı. Ecevit, istifa ettikten sonraki dönemde CHPnin değişmez genel başkanı gibi görülen İsmet İnönüye karşı çalışma yürüttü.

CHPNİN 5. OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI SONRASI GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ
CHPnin 1972de yapılan 5. Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi, İnönüye rağmen Ecevitin yanında yer aldı. Bunun üzerine İsmet İnönü, 33 yıldır yürüttüğü CHP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. Ecevit, 14 Mayıs 1972de toplanan Genel Başkanlık Seçimi Özel Kurultayında CHPnin yeni Genel Başkanı oldu.

1973 seçimlerinde en çok oyu aldığı halde hükümet kuramayan Ecevit, 1974 yılının çok tartışılan CHP-MSP koalisyonunun başbakanı oldu.

KARAOĞLAN OLARAK ANILDI
Ecevit, CHPnin 1973teki seçim kampanyası sırasında Karsın Susuz ilçesinde çiftçilik yapan Şahzade Şahinin evine misafir oldu. Şahinin burada Ecevite söylediği Bizi bu dar günlerden kurtar Karaoğlan sözü ertesi gün gazetelere yansıdı ve bu tarihten sonra Ecevit, partililerce Karaoğlan olarak anılmaya başlandı.

CHP Genel Sekreteri iken, sosyal demokrasi kavramı yerine demokratik sol kavramını kullanmaya başlayan Ecevit, 1974te toplanan 22. CHP Kurultayında Cumhuriyet Halk Partisi demokratik sol bir partidir ifadesini parti tüzüğüne koydurdu.

AYŞE TATİLE ÇIKSIN
Bülent Ecevitin başbakanlığını yaptığı hükümet, 20 Temmuz 1974te Ayşe tatile çıksın parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirerek Adaya barış getirdi.

Ecevit başbakanlığındaki hükümet, harekat sonrası Türkiyeye karşı uygulanan ambargolara karşı direnişiyle de akıllarda yer etti. CHP-MSP hükümeti haşhaş ekimi yasağını, yasa dışı kullanımı önleyici tedbirler alarak kaldı­rdı. Bu dönemde Türkiyenin Egedeki hakları gündeme getirildi.

Bülent Ecevit, 1977de bir azınlık hükümeti kurdu fakat güvenoyu alamadı.

Partisinin TBMMde çoğunluğu bulunmamasına rağmen 1978de bazı bağımsız üyelerin ve küçük partilerin katkısıyla hükümet kuran Ecevitin başbakanlığı 21 ay sürdü.

HAKKINDA 130 DAVA AÇILDI
Bülent Ecevit, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, askeri yönetime kar­şı çıkışları nedeniyle üç kez hapse mahkum edildi.

Siyasal haklarından yoksun bırakıldığı yıllar boyunca da siyasi çalışmalarını sürdürdüğü için hakkında 130 dava açıldı.

Bülent Ecevitin siyasal haklarından yoksun bırakıldığı dönemde eşi Rahşan Ecevitin kuruculuğunu yaptığı Demokratik Sol Parti (DSP) kuruldu. 1987deki halk oylamasıyla siyasi yasağı kaldırılan Bülent Ecevit, DSP Genel Başkanlığına seçildi. Kısa bir süre sonra yapılan genel seçimlerde partisi iyi sonuç alamayınca Ecevit bu görevden ayrıldı.

Ecevit, 1989 yılında yapılan olağanüstü kurultayda yeniden DSP Genel Başkanı seçildi ve 1991 seçimlerinde Zonguldaktan milletvekili oldu.

Bu seçimler sonucunda Süleyman Demirel liderliğindeki Doğru Yol Partisi ve Erdal İnönünün lideri olduğu Sosyal Demokrat Halkçı Parti koalisyon hükümeti kurdu. Bu hükümet, Adalet Partisi (AP) ve CHPyi siyaset sahnesine tekrar soktu. AP kendisini feshettiyse de CHP, Deniz Baykalın girişimleriyle yoluna devam etti. CHP ve DSPyi birleştirme girişimleri, Ecevitin Baykaldan farklı siyasi tarzı nedeniyle başarıya ulaşmadı.

DSP, 1994 seçimlerinden sonra solun en büyük partisi konumuna geldi. Ecevit, DTP ve ANAP ile kurulan hükümette başbakan yardımcısı, daha sonraki DSP-DYP-ANAP azınlık hükümetinde de başbakan oldu.

Ecevitin, 11 Ocak 1999-28 Mayıs 1999 tarihleri arasında başbakanlık yaptığı 56. hükümet döneminde terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan Kenyada yakalanarak Türkiyeye getirildi.

Bülent Ecevit, 1999 seçimleri sonrasında DSPnin MHP ve ANAP ile koalisyonu sonucu kurulan 57. hükümetin Başbakanlığını yürüttü. Partisi 2002deki erken seçimlerde barajı aşamayan Bülent Ecevit, 2004 yılında yapılan DSP 6. Olağan Kurultayı ile aktif siyaseti bıraktı.

Ecevit, 18 Mayıs 2006da geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi altına alındı. Yaklaşık 6 ay boyunca tedavi gördü, yoğun bakımda kaldı. Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006da 81 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Ecevitin cenazesi, 11 Kasım 2006da Devlet Mezarlığına defnedildi.

EL ELE BÜYÜTTÜK SEVGİYİ
Siyasi kimliğinin yanı sıra şair ve yazar kimliği ile de tanınan Ecevit, şiir ve siyaset üzerine çok sayıda kitap yazdı.

Ecevitin, büyük bir kısmını Rahşan Ecevite yazdığı bilinen şiirlerinden oluşan El ele büyüttük sevgiyi hafızalarda en çok yer eden eseri oldu.

17 Ocak 2020de 97 yaşında hayatını kaybeden Rahşan Ecevit, vasiyeti üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın gerekli izni onaylamasının ardından Devlet Mezarlığında hayat arkadaşı Bülent Ecevitin yanında defnedildi.

Son güncelleme: 14:09 04.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı