• Turkhane Logo

Bir HDP'li vekilin daha dokunulmazlığı kaldırıldı

Öldürülen PKK üyesiyle fotoğrafları basına yansıyan ve

08:50 02 Mart 2022 Çarşamba
Bir HDP'li vekilin daha dokunulmazlığı kaldırıldı
Öldürülen PKK üyesiyle fotoğrafları basına yansıyan ve

Genel Kurulda, TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından Semra Güzel hakkında hazırlanan dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin iki rapor ele alındı.

HDP, raporun görüşmelerine geçilmeden, Anayasaya aykırılık iddiasıyla usul tartışması açılmasını istedi. Yapılan görüşmelerin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, tutumunda bir değişiklik olmadığını bildirdi ve görüşmelere devam edildi.

Diyarbakır Milletvekili Güzel adına savunma yapan HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluçun konuşması yaklaşık 3 saat sürdü.

Oluç, bir kimsenin PKK kamplarına gitmiş olmasının tek başına soruşturma konusu olamayacağını, bu kamplara giden herkesin örgüt üyesi olarak nitelendirilemeyeceğini savundu.

Haber için kamplara giden gazetecilere, alıkonulmuş askerleri teslim almaya giden siyasetçilere, insan hakları kuruluşlarının temsilcilerine terör örgütüne üyelik suçlaması yöneltilmediğini dile getiren Oluç, Semra Güzelin sözlüsünü ziyaret için Çözüm Sürecinde örgüt kamplarına gitmesinin bu ziyaretlerden hiçbir farkı yoktur, tamamen insanidir. dedi.

Oluç, Güzelin Meclisin en çalışkan milletvekillerinden biri olduğunu, birçok konuda kanun teklifi ve soru önergesi sunduğunu söyledi.

Söz konusu fotoğrafların servis edilmesini kumpas olarak değerlendiren Oluç, Güzelin tüm kişilik haklarının ihlal edilerek hedef gösterildiğini öne sürdü.

Bu fotoğraflara ancak kanunen gizli bilgilere erişim yetkisi verilmiş olanların ulaşabileceğini belirten Oluç şunları kaydetti:

Fail belli aslında, komisyon içindeki bir veya birkaç iktidar milletvekili. Adlarını da biliyorum. Bir milletvekiline trol demek istemiyorum ama hakikaten trollere taş çıkaran bir milletvekili. Bir de hukukçu sözde. AK Partinin hukukçuları bunlar işte. Sonra bu hukukçuları hakim ve ağır ceza hakimi yapıyorsunuz. Ağır ceza mahkemeleri, sizin komisyonlarınız gibi çalışıyor, davranıyor ve arkadaşlarınız bizi yargılıyor, ceza veriyor. İşte örnek bu. Allah muhafaza umarım siz de böyle hukukçuların eline düşmezsiniz.

Siz, Semra Güzel ile ilahların istediği bir kurbanı yarattınız ve bu sizin vicdanınızda ağır bir leke olarak duracak. ifadesini kullanan Oluç, bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelikin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına değindi.

Hakkı Saruhan Oluç, konuşması sırasında kendisine Sen PKKnın yardakçısısın diyen AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkana Sen de sosyal medyada linç yapan bir grup başkanvekilisin. Sen FETÖnün yardakçısısın. karşılığını verdi. Bu sırada milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar yaşandı.

Fotoğrafların basına yansımasından sonra yapılan linç saldırısının sadece Güzele değil, HDPye yönelik de yapıldığını belirten Oluç, İktidarın amacının HDPyi kapatmak olduğu açıktır. HDP milletvekillerinin Meclisten tasfiyesine yönelik olan ve özelde Semra Güzelin dokunulmazlığının kaldırılması ve sonrasında yaşanacak işlemler, Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır. diye konuştu.

Oluçun savunmasın ardından açık oylamaya sunulan ilk rapor için 365 oy kullanıldı; 313 kabul, 52 ret oyu kullanıldı ve Güzelin dokunulmazlığı kaldırıldı.

İkinci rapor üzerinde söz alan olmadı. Bu oylamada da 327 kabul, 52 ret oyu ile Güzelin dokunulmazlığı kaldırıldı.

Oylamanın bitmesinin ardından HDPli milletvekilleri, ellerindeki pankartlarla Güzelin dokunulmazlığının kaldırılmasına tepki göstererek Genel Kuruldan ayrıldılar.

HDPli milletvekilleri, Semra Güzelin dokunulmazlığının kaldırılmasını protesto etmek için, görüşmelerden önce Meclis bahçesinde yürüyüş yaptı. HDPli milletvekilleri ellerinde İrademe, vekilime dokuma yazılı pankartlar taşıdı.

Son güncelleme: 08:50 02.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı