• Turkhane Logo

Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklaması sonrası TBMM'de yeni karar

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını

23:03 27 Nisan 2021 Salı
Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili açıklaması sonrası TBMM'de yeni karar
ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını

TBMM Genel Kurulunda, ABD Başkanı Joe Bidenın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemesinin kınanması ve reddedilmesine ilişkin bildiri kabul edildi.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla, Meclis Genel Kurulunda okunan Başkanlık bildirisinde, ABD Başkanı Joe Bidenin 24 Nisan 20221 tarihli açıklamasıyla, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni lobilerinin iddialarını içeren tezleri sahiplendiği ifade edildi.
Bildiride, soykırım iddiası tarihin tahrifi ve iftira olarak nitelenirken, Bu iftirayı en güçlü şekilde reddediyoruz. Tarihi konularda hüküm vermeye hukuken ve ahlâken yetkisi bulunmayan ABD Başkanının yaptığı açıklama, nezdimizde yok hükmündedir denildi.
ABD Başkanı Bidenın soykırım açıklamasına yanıt, dün TBMM Genel Kurulunda TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla hazırlanan başkanlık tezkeresiyle verildi.
Ermeni lobilerinin iddiaları
Bildiride, Bidenın 24 Nisanda yaptığı açıklamayla 1915 Olaylarına ilişkin Ermeni lobilerinin iddialarını içeren tezleri sahiplendiği ifade edilerek, bu açıklamanın TBMM tarafından esefle ve şiddetle kınandığı kaydedildi.
Bildiride, Biden, kararından geri dönmeye çağrıldı:
Bu çerçevede, Başkan Joe Bidenı, tarihî gerçeklerle bağdaşmayan, milletimizin vicdanını derinden yaralayan bu hatalı açıklamasını değiştirmeye, başta Türk ve Ermeni halkları olmak üzere bölge halkları için barış, istikrar ve güven içinde yaşama çabalarını desteklemeye ve ikili ilişkilerimiz üzerinde kaçınılmaz olarak olumsuz etkiler yapacak bu karardan geri dönmeye davet ediyoruz. 101inci açılış yıldönümünü gururla idrak etmekte olduğumuz TBMM, kimden ve nereden gelirse gelsin aziz milletimize ve ülkemize yönelik her türlü haksız söylem ve davranış karşısında milli onurumuzdan, bağımsızlığımızdan ve her safhasıyla iftihar ettiğimiz tarihimizden yana tavır almayı sarsılmaz bir azim ve kararlılıkla sürdürecektir.
TBMM kararı olacak
1915 olaylarının soykırım olarak tanımlanabilmesi için gereken hiçbir koşulu taşımadığı ifade edilen bildiride, Bidenin açıklamasının hakları kutuplaştırmak, radikal-aşırıcı çevrelerin gündemini desteklemekten başka bir işe yaramayacağı vurgulandı.
ABD Başkanı Bidenın soykırım açıklamasının kınanması, reddedilmesi ve yok hükmünde sayılmasına ilişkin bildiri, Meclis Genel Kurulunda oylanarak kabul edildi. Karar Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra TBMM kararı haline gelecek.

Son güncelleme: 23:03 27.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı