• Turkhane Logo

AP'den TBMM'ye önemli çağrı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, TBMM'ye sosyal medya yasasını kabul etmemesi çağrısında bulundu

11:13 11 Ekim 2022 Salı
AP'den TBMM'ye önemli çağrı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, TBMM'ye sosyal medya yasasını kabul etmemesi çağrısında bulundu

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Denetim Komitesi tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, bazı maddeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen ve kamuoyunda sansür yasası’ olarak adlandırılan Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne sert eleştiriler yöneltildi.

Euronewsin aktardığına göre, İngiliz milletvekili John Howell ve Letonya milletvekili Boriss Cilevics tarafından ortak kaleme alınan rapor ve buna bağlı tavsiye karar tasarısı, İzleme Komitesi’nde pazartesi günü tartışılarak kabul edildi.

Rapor ve buna bağlı karar tasarısı nihai olarak çarşamba günü Genel Kurul oturumunda tartışılarak oylanacak.

Venedik Komisyonu’nun önceki gün yayımladığı görüş metninde yer alan, dezenformasyon yasasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne engel teşkil ettiği yolundaki şikayetler rapora eklendi.

Dezenformasyon yasasının özellikle seçim öncesi getireceği sonuçlardan rahatsızlık duyduğunu belirten AKPM, Türkiye Büyük Millet Meclisine yasayı onaylamaması çağrısında bulundu.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ DEMOKRATİK KURUMLARI CİDDİ BİR ŞEKİLDE ZAYIFLATIYOR
AKPM taslak rapordan, Türkiye’de 2017 yılında kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin “demokratik kurumları ciddi bir şekilde zayıflattığı ve kuvvetler ayrılığı sistemini işlevsiz ve yetersiz hale getirdiği” uyarısında bulunuldu.

Raporun sonuç bölümünde AKPM’den Türkiye için denetim süreci çerçevesinde bu ülkedeki demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemesi tavsiye edildi.

DENETİM SÜRECİ NEDİR, KİME UYGULANIR? Denetim süreci genelde Avrupa Konseyi’ne yeni üye olan ve insan hakları alanında sıkıntılar yaşayan ülkeler için yürürlükte.

1996da bu sürece dahil edilen Türkiye, yapılan yapısal değişiklikler ve düzenlemeler sonrası 2004te süreçten çıkarılarak denetim sonrası izleme sürecine dahil edilmişti. Türkiye, demokrasi ve insan hakları alanındaki ciddi sorunlar yüzünden 2017 yılında yeniden AKPM’nin “denetim sürecine” alınmıştı.

Son güncelleme: 11:13 11.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı