• Turkhane Logo

Anket şirketleri hemfikir: AKP gidici görünüyor

ORC Araştırma Şirketi'nin sahibi Mehmet Pöstaki ve Yöneylem Araştırma Şirketi'nin sahibi Siyaset Bilimci Doç. Dr. Derya Kömürcü son anket sonuçlarını Sözcü'den Ruhat Mengi'ye değerlendirdi.

11:31 19 Ağustos 2022 Cuma
Anket şirketleri hemfikir: AKP gidici görünüyor
ORC Araştırma Şirketi'nin sahibi Mehmet Pöstaki ve Yöneylem Araştırma Şirketi'nin sahibi Siyaset Bilimci Doç. Dr. Derya Kömürcü son anket sonuçlarını Sözcü'den Ruhat Mengi'ye değerlendirdi.

Türkiyenin saygın araştırma şirketlerinden ORC ve Yöneylem Araştırma, açıkladıkları son anket sonuçlarıyla dikkat çekiyor. ORCnin sahibi Mehmet Pöstaki ile Yöneylem Araştırmanın sahibi Derya Kömürcü, yapılan son anketlerden yola çıkarak Sözcüden Ruhat Mengiye  çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yöneylem Araştırma Şirketinin sahibi Kömürcü, “Cumhurbaşkanı Erdoğan aday olursa oy verir misiniz” diye soruyoruz. “Kesinlikle oy veririm” diyenler yüzde 30.7. “Erdoğana asla oy vermem” diyenler yüzde 60 ifadelerini kullanarak son anket sonuçları hakkında bilgi verdi.  

Yöneylem Araştırmanın 28 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 400 kişiyle gerçekleştirdiği son anketinde partilerin oy dağılımı şöyle:
AKP: Yüzde 23,6CHP: Yüzde 23,5İYİ Parti: Yüzde 11,9HDP: Yüzde 7,2MHP: Yüzde 4,8Zafer Partisi: Yüzde 2DEVA: Yüzde 1,8Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1,8Türkiye İşçi Partisi: Yüzde 0,8Gelecek Partisi: Yüzde 0,5 Partilerin oy oranları ile ilgili de bilgi veren Kömürcü Bizim anketimizde kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra CHPnin rakamı 29.4, AKP 29.6, yani ikisinin arasında binde 2lik yani araştırmanın hata payının çok altında binde 2lik bir fark var, İYİ Parti ise 14.9. ifadelerini kullandı.

OY KAYBI CİDDİ BOYUTLARDA, ÜSTÜ ÖRTÜLECEK GİBİ DEĞİL
Kömürcü, iktifar partisinin oy kaybını değerlendirdiği ifadelerinde; AKP 24 Haziran 2018 son seçimdeki oy oranının 12 puan altında ölçülüyor bugün, bu çok ciddi bir oy kaybı demektir. MHPnin de seçimdeki oyunun 5 puan altında olduğunu görüyoruz, yani Cumhur İttifakının oy kaybı çok ciddi boyutlarda, bu hiç üstü örtülebilecek  bir şey değil, çok net görünüyor. sözlerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl AKPnin oylarını korumayı başardığını söyleyen Kömürcü, son 3 aydır bu kararsızları ve oy kullanmayacakları dağıtmadan önce yüzde 25in altında ölçüyoruz, AKPnin oyunun yüzde 25in altına düşmüş olması artık ona sempatiyle bakan ve sürekli onu destekleyen çekirdek, sadık seçmeninin de partiden ufak ufak kopmaya başladığını gösteriyor dedi.

AKPDEN CHPYE OY GEÇİŞİ VAR
Kömürcü, AKPden CHPye oy geçmez tezinin yanlış olduğunu ifade ederek “Son seçimde AKPye oy verdim” diyen 100 seçmenden 6-7si bugün “CHPye oy vereceğim” diyor, 5i “İyi Partiye oy vereceğim” diyor, dolayısıyla muhalefete geçiyor bu insanlar. dedi.

HALKIN YÜZDE 57Sİ ALTILI MASAYA GÜVENİYOR
ORC Araştırma Şirketinin Genel Müdürü Pösteki ise Toplumda 6lı Masaya güven Mayısta 45.7, Haziranda 50.6 Temmuzda 54.9, bugün ise yüzde 57 oranına ulaştı. ifadeleriyle yeni bir veriyi ilk kez paylaştı.

ORC Araştırma Şirketinin Temmuz 2022 anketinde partilerin oy dağılımı şöyle:

AKP: Yüzde 27,1CHP: Yüzde 24İYİ Parti: Yüzde 22,1HDP: Yüzde 7,6MHP: Yüzde 7DEVA: Yüzde 2,2Gelecek Partisi: Yüzde 2
Partilerin oy oranlarını değerlendiren Pösteki Genel seçmen üzerinden değerlendirdiğimizde iktidar partisinin 2018 genel seçimlerinde almış olduğu 42.6lık bir oy var, bugün baktığımızda bu oy sadece bizim araştırmalarımızda değil birçok araştırma kuruluşunda yüzde 27-28 bandına gerilemiş durumda, kayıp yaklaşık 15 puan.

Yine iktidar ortağı MHPye baktığımızda 2018 seçimlerinde yüzde 11.1 oy almışlar, bugün yüzde 7lik baraj sınırı etrafında olduklarını görmekteyiz, ciddi bir sorun yaşamaktalar.

Cumhur İttifakı olarak değerlendirdiğimizde ise 2018de oy oranı 53.7 olan Cumhur İttifakının şu an 33.9a gerilediğini görüyoruz, bunun da yaklaşık 20 puan olduğunu tespit ettik. diyerek Cumhur İttifakındaki kaybı göz önüne serdi.

Pösteki, Millet İttifakı ile ilgili ise Millet İttifakındaki 2 parti 2018de yüzde 33.9 almış, bugün baktığımızda 46.5 seviyesine çıkmış. ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 11:31 19.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı