• Turkhane Logo

AKP'yi "kaybetme korkusu" mu sardı?

YRP'nin Cumhur İttifakı'na katılmaması, ardından Mehmet Şimşek ile görüşmenin olumsuz sonuçlanması AKP'de hayal kırıklığına yol açtı. Peki son gelişmeler AKP'de kaybetme korkusuna yol açıyor mu?

20:34 21 Mart 2023 Salı
AKP'yi
YRP'nin Cumhur İttifakı'na katılmaması, ardından Mehmet Şimşek ile görüşmenin olumsuz sonuçlanması AKP'de hayal kırıklığına yol açtı. Peki son gelişmeler AKP'de kaybetme korkusuna yol açıyor mu?

AKPnin Cumhur İttifakını genişletme planının sallantıya girmesi, partiye ivme kazandıracağı umut edilen eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşekin aktif siyasete dönmeyeceği açıklaması, ayrıca bakanların adaylığına ilişkin tartışmalar iktidar partisinde işlerin istendiği gibi iyi gitmediği izlenimi oluşturuyor. Millet İttifakında ise bu gelişmeler seçimleri kazanma inancını artırıyor.

Peki gerçekten öyle mi? AKP içinde seçimleri kaybetme endişesi var mı? Parti içinde neler oluyor?

BBP, HÜDAPAR ve Özlem Zengin

AKP ittifakı genişletme çalışmalarını sürdürürken bu süreçte ilk olarak Cumhur İttifakı içerisinde yer alan BBP (Büyük Birlik Partisi), seçime ittifak olarak ancak kendi logosu ile gireceğini açıkladı. BBPnin bu adımının milletvekili dağılımını olumsuz etkileyebileceği, bu nedenle konunun yeniden masaya yatırılabileceği değerlendiriliyor.

Bu karara paralel olarak HÜDAPAR ve Yeniden Refah Partisi ile başlatılan ittifaka katılma süreçleri de AKP içerisinde sıkıntıya sebep oldu. HÜDAPAR ile ittifak süreci henüz netleşmedi, parti içerisinde özellikle bölge milletvekillerinde bu sürece karşı olanlar bulunuyor. İttifak kararının bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yeniden Refah Partisinin sunduğu 30 maddelik şartlar listesi ve bu şartlar arasında yer alan kadına şiddetle mücadelede önemli bir yeri olan 6284 sayılı kanundan vazgeçilmesi talebi de AKP içerisinde tepkilere neden oldu.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, 6284 kırmızı çizgimiz çıkışı sonrası özellikle sosyal medyada ağır eleştiriler aldı. Daha sonra Tehdit ediliyorum açıklaması yapan Zengine AKP içerisinden güçlü bir destek ise gelmedi. Bu süreçle birlikte milletvekili listelerinde uzlaşamayan Yeniden Refah Partisi, Erdoğanın partiye ziyaret yapmasını istedi. Görüşmeler sırasında uzlaşma çıkmayınca Fatih Erbakan, hem kendi adaylığını açıkladı hem de ittifaka girmedi. Bu ret kararı da AKP içerisinde Beklemiyorduk. Fatih Erbakan, yanlış bir karar verdi eleştirilerini gündeme getirdi.

Mehmet Şimşekle görüşme ve bakanların adaylığı
AKPnin uyguladığı yeni ekonomi modeline mesafeli olduğu bilinen eski bakanlardan Mehmet Şimşek ile bir süredir kurmaylar üzerinden yürütülen temaslar sonucu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Pazartesi akşamı 1,5 saate yaklaşan bir görüşme gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan görüşmede Şimşeke AKPden aday olmasını teklif etti, Şimşek de buna karşılık Şimşek ekonomide farklı bir anlayışı savunduğunu ifade etti ve seçim sürecinde yapılacak açıklamalarda fikir ayrılıkları yaşanabileceği mesajını verdi. Yapılan değerlendirmelerde, bunun da AKPye daha fazla zarar verebileceği düşünüldü.
Şimşek, görüşme sonrası yaptığı açıklamada seçim sürecinde kampanyadaki bazı söylemlere dışarıdan destek verebileceğini ifade etse de AKP kurmayları, Mehmet Şimşekin seçim sürecinde ekonomiye dair olumlu veya olumsuz bir açıklama yapmayacağını değerlendiriyoruz diyor.

AKP içerisinde bakanların adaylığı da bir diğer tartışma konusu. Yeni sistem gereği milletvekillerinin bakanlık için istifa etmesi gerekiyor. Bu durumda eğer seçim kazanılırsa sonradan bakan olacak isimlerin listeye yazılmaması gerektiği savunuluyor. Mevcut bakanların listelerde yer bulmasının ise güç katmayacağını savunan bazı AKPliler, Kamuoyunda beslenmeye çalışılan kaybedecekler, güvenceye alıyorlar kendilerini algısını güçlendirecek bir adım olur. Bu nedenle adaylıkları doğru değil görüşünü savunuyor.

AKP ivmeyi yakalayabilir mi?
AKPde bu tartışmalar eşliğinde bir yandan da seçim hazırlıkları sürüyor. AKPlilerin beklentisi, seçim kampanyasının resmen başlaması sonrası yeni bir dalga yakalamak.
DW Türkçeye liste çalışmalarına odaklandıklarını söyleyen AKPliler, Beyanname açıklaması, listelerin ortaya çıkması ile göreceksiniz ki hızlıca seçime daha fazla tam kadro odaklanacağız. Sosyal medyada oluşan havayı biz sahada görmüyoruz. AK Parti seçimleri kaybetti, sokağa çıkamıyorlar gibi bir söylem doğru değil. Hâlâ taraflı tarafsız tüm anketlerde AK Parti birinci parti. Buna kimse itiraz edemiyor. Türkiyenin hâlâ birinci partisi olan bir partiye kaybetti, bitti demek akılcı bir yaklaşım değil. Seçimlere henüz vakit var. İvmenin nasıl değiştiğini ve vatandaşın takdirini nasıl kazandığımızı hep birlikte göreceğiz yorumu yapıyor.

Erdoğanın Ramazan ayında miting yerine iftar buluşmaları yapacağı, Ramazan sonrası ise yoğun bir miting çalışmasına başlayacağı ve son 20 günü iyi değerlendireceği ifade ediliyor.

AK Partiye vekil sıçraması yapabilir
Panorama TR Araştırma Direktörü Osman Sert, fotoğrafın geneline bakıldığında muhalefetin daha avantajlı göründüğünü belirtiyor.
Seçim bitmiş değil. AK Parti hâlâ en büyük parti. CHP-AK Parti arasında 4-5 puan fark var. Cumhur İttifakının en avantajlı olduğu yer parlamento. Yani AK Partinin MHPnin liste işbirliği İYİ Parti ve CHPnin liste hazırlama imkanından daha kolay diyen Sert, muhalefetin de ortak aday belirleyerek önemli bir eşik açtığına dikkat çekiyor. Sert, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını sisteme katarak da büyük bir mesafe aldı, bunların getirdiği ivme var. Kılıçdaroğlu önemli bir ivme yakaladı. Ama hâlâ bir sürü soru işareti var. Genel psikoloji doğru, muhalefet daha avantajlı bir durumda duruyor ama muhalefetin kendi içerisindeki uyum ne kadar yerleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha kampanyasına başlamadı. Başladığında ne tür gerilimler üretilecek değerlendirmesini yapıyor.

Parlamentoda iktidarın çoğunluğu kazanma ihtimalinin de hâlâ yüksek olduğuna vurgu yapan Sert, Eğer seçimler ikinci tura kalacak olursa bu da parlamentoda çoğunluğun iktidarda olması sebebiyle ikinci turda seçmenlerin oy verme davranışını etkileyebilir. Üstüne de muhalefetin Muharrem İnce gibi çok önemli bir soru işareti var. İncenin Cumhurbaşkanı adayı olması durumunda parti olarak yabana atılmayacak bir oy potansiyeli var. Bunlar birinci tur sonuçlarını kesinlikle etkiler. Parlamentoda da ola ki baraj altında kalırsa Memleket Partisi, CHPden oy alacağı için CHPnin vekillerini AK Partiye kalmasına sebep olabilir. Bu ciddi bir milletvekili sıçraması yaptırabilir AK Partiye görüşünü dile getiriyor.

Seçim daha yeni başlıyor
AKPde Yeniden Refah Partisi ve Mehmet Şimşek görüşmelerinin olumsuz neticelendiğine de dikkat çeken Sert, AK Partinin istediği kadar milletvekili başvurusu alamadığı gözüküyor. Üstelik de araştırmalara bakınca bizim rakamlarımızda Erdoğan yüzde 50 barajına uzak çıkıyor. Kapatması kolay gözükmüyor ama başka dinamikler de var. Seçim daha yeni başlıyor. Daha Millet İttifakının adayı 6sında belli oldu, kampanyalar başlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğanın kampanya performansını biliyoruz, elbette her zaman topu çeviremeyebilir ama 16 Nisan referandumunda son 15 günde fotoğraf değişti değerlendirmesini yaptı.
Sert, Kürt seçmen ile Millet İttifakı arasında şu anda iyi görünen kimyanın seçimlere kadar değişip değişmeyeceğinin de bir soru işareti olduğunu vurguladı.

Geçmiş seçimlerde AKPnin talep edilen aktör olduğunu vurgulayan Osman Sert, Şimdi ise AK Parti talep eden aktör. Bugüne kadar dışarıdaki aktörler AK Parti ile işbirliği yapmak istiyorlardı, aday adaylığı başvurularında bürokrat, eski siyasetçi, AK Partide siyaset talep ediyordu. Siyaset yapmasa bile konum bildiriyordu şimdi bu heyecan azalması teşkilata da geçer. Şahsi tekliflerin kabul edilmemesinden kaynaklanan olumsuzluklar teşkilata da geçer ve bunlar AK Partide genel bir seçim kaybedildi algısı yerleşebilir. Bu algı yerleşirse sandığa oy kaybı olarak yansıyabilir olumsuz bir etki AK Parti için olabilir diye konuştu.

Muhalefetin en büyük hatasının ise Seçimleri kazandık demesinin olacağını belirten Sert,  Erdoğanın ne yapacağından ziyade muhalefetin nasıl tavır takınacağı seçimlerde belirleyici olacak. Muhalefet, doğru bir dil kurar ve söylemi CHP söylemi değil yeni cumhurbaşkanı söylemi olursa muhalefet kazanmaya daha yakın. Ama 6 Mart öncesi kullanılan dilde de riskler vardı dedi.

Son güncelleme: 20:34 21.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı