• Turkhane Logo

AKP'lilerin bile %84'ü Erdoğan'a inanmadı

Metropoll Araştırma Kurucusu Özer Sencar, Halk Tv'deki

16:05 19 Mart 2022 Cumartesi
AKP'lilerin bile %84'ü Erdoğan'a inanmadı
Metropoll Araştırma Kurucusu Özer Sencar, Halk Tv'deki

Metropoll Araştırmanın sahibi Özer Sencar, yaptıkları son anket çalışmasının sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özer kararsızların oy dağılımı, Rusya- Ukrayna savaşı, ekonomik problemler, Suriyeli mülteciler gibi pek çok önemli başlıklara değinerek seçmenlerin oy verme davranışları hakkında açıklamalarda bulundu.

İNSANLAR FAKİRLİĞE ALIŞTI
Zamların sandığa nasıl yansıyabileceği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sencar, şunları söyledi:

- Vatandaşlarımız zamlara alıştı. Ekonominin bu kadar olumsuz etkilerine rağmen AKP yaptığımız ölçümde 24e kadar inmişti. Kararsızlar oransal olarak dağıtıldığında oyu yüzde 34 civarındaydı. Dolayısıyla kararsızlar dağıtılmadan, yaklaşık 6-7 aydır AKPnin oyu yüzde 25-26-27 civarında. Bütün bunlara rağmen yüzde 24ün altına düşmedi AKPnin oyu.

- Yüzde 24te güçlü bir direnç var. Aşağıya inmiyor. Neredeyse bir senedir bu bantta devam ediyor. Bir senedir ekonomi hep kötü gitti, her gün daha kötü ama aşağı inmiyor.

- Ekonominin bu kadar kötü olmasına rağmen seçmen davranışını etkilememesinin en önemli sebebi güçlü liderlik faktörünün ekonomi faktörü kadar önemli olması. Yani Erdoğanın güçlü liderlik algısı hâlâ etkisini sürdürüyor.

RUSYANIN UKRAYNA SALDIRILARI
Yüzde 25 civarındaki kararsızların, 9 puanın 24 Haziranda yapılan seçimde AKPye oy veren seçmen olduğunu belirten Özer, Bu insanlar orada duruyorlar. Muhalefet partilerinden herhangi birine gitmiyorlar. AKPnin veya Tayyip Erdoğanın lehine bir olay olduğu zaman ordan birkaç puan AKPye dönüyor fakat sonra tekrar kararsıza geri dönüyorlar. Bu ay elimizdeki ilk verilere göre Erdoğanın ve AKP hükümetinin Ukrayna-Rusya arasındaki ilişkilerde ara bulucu yahut uzlaştırıcı gibi bir görüntüsünün olması AKPye yaramış durumda. AKP şubata göre 2 puanlık bir artış göstermiş ifadelerini kullandı.

TOPLUM SURİYELİLERİN GERİ GÖNDERİLMESİNİ İSTİYOR
Erdoğanın Suriyelileri geri göndermeyeceğiz sözleri hakkında da konuşan Özer Sencar; bunun iç politikayla değil dış politikayla alakalı olduğunu ve Batıya yönelik atılan bir adım olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

Anket sonuçlarına göre toplumun yüzde 81i, AKPlilerin de yüzde 84ü Suriyelilerin geri gönderilmesini istiyor. Bu sözlerin kendi seçmenine karşı bir karşılığı yok. Tek amacı olabilir, Suriye ve Avrupalılara zorlama yapmayacağız mesajı vermek.

Son güncelleme: 16:05 19.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı