• Turkhane Logo

‘Acınacak durumdayız, halkı kandırıyorlar, halk perişan, ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’

Temel gıda maddelerinde KDV’nin indirilmesinin halkın kandırılmasından başka bir şey olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Akaryakıt, elektrik, doğalgaza yapılan yüzde 100 geçen zamlar dururken yüzde 7’lik indirim neye yarar?” diye sordu. Vatandaşlar

09:48 16 Şubat 2022 Çarşamba
‘Acınacak durumdayız, halkı kandırıyorlar, halk perişan, ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar’
Temel gıda maddelerinde KDV’nin indirilmesinin halkın kandırılmasından başka bir şey olmadığını söyleyen vatandaşlar, “Akaryakıt, elektrik, doğalgaza yapılan yüzde 100 geçen zamlar dururken yüzde 7’lik indirim neye yarar?” diye sordu. Vatandaşlar

Vatandaşa göre temel gıda ürünlerinde KDVnin düşürülmesinin üzerinden iki gün geçmesine karşın düşüş fiyatlara tam yansımadı. SÖZCÜnün pazarda, çarşıda, sokakta görüşünü aldığı her kesimden yurttaşlar, “KDV indirimi diye bir şey yok, halkı kandırıyorlar”, “KDV indirimi ile ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar”, ” Her şeye yüzde yüz zam yapılırken, yüzde 7 KDV indirimin kime ne faydası olacak?” dedi.

‘YAYGARA’ YANITI

Diğer yandan vatandaşlar gelen zamlara, çarşı pazarda, marketlerde artan fiyatlara çözüm üretilmesi, zamların geri alınması yerine tepkilerin ‘yaygara’ olarak nitelendirilmesi için de “Yaygara yapılıyor diyenler gelsin, pazar bittikten sonra buradaki tabloyu görsün. Eskiden bir iki kişi gelip pazar döküntülerini alıyordu. Şimdi çok arttı. Bir insan çöp yiyorsa bitmiştir. Acınacak durumdayız. Her gün korkarak uyanıyoruz. Ne olacağımız belli değil” tepkisini gösterdi.

“AKARYAKIT, ELEKTRİK, DOĞALGAZA GELEN ZAMLARIN YANINDA KDV İNDİRİMİ PUL OLDU”

SÖZCÜ muhabiri, Aydının turistik ilçesi Kuşadası ile İzmirin Selçuk ilçesinde vatandaşa mikrofon uzattı, “KDV indirimi vatandaşa ilaç olacak mı? Zamlara gösterilen tepkilerin yaygara olarak nitelendirilmesine ne diyorsunuz” sorularına şu yanıtları aldı:

Talat Yağcıoğlu (Pazarcı esnafı): İki üç hafta önce yapılan zamlarla artan fiyatlar, akaryakıta, elektriğe, doğalgaza gelen zamların yanında KDV indirimi pul oldu. Piyasada aldatıcı bir düşüş var. Yaygara diye bir şey yok, canı yanan ister istemez konuşuyor. Bu ay 5 bin lira elektrik faturası verince ben bile konuşuyorum. Milletin canı yandı mı herkes yaygara koparır. Bunun muhalefetle, iktidarla bir ilişkisi yok.

Ramazan Borandağ (Emekli): KDV indirimi vatandaşa ilaç olmaz, aksine hastalandıracağını düşünüyorum. Fiyatlar yüzde yüz arttırılmışken, KDV indiriminin vatandaşa yansıyacağını hiç düşünmüyorum. Sadece bir aldatmacadır.  Nasıl ki doları kısa süre içinde 18 liraya çıkarıp, 13 liraya indirme gibi ekonomik bir yetenekleri varsa, bu güne kadar niye zamları düşürmüyorlar, doları daha aşağı indirmiyorlar.

Alaattin K. (Emekli): Fiyatlar çok yükseldi. Yüzde 7 KDV indirimi nedir ki? Birileri buna yaygara diyor ama hiç de yaygara değil. Ne yazık ki konuşamıyoruz.

İsmini vermek istemeyen ev hanımı: İnsanların canı yanı yandıkça haykırıyor, yaygara yok ortada. Yaygarayı kuru sıkı atanlar yapıyor, biz değil.

Erdal Ekin (Emekli): Evin kirası 1250 lira, 1500 elektrik parası gelirken, maliyetler çok fazla ve sürekli artarken KDVyi 0a indirseler ne olur. Bunların bitmesi için Saray Hükümetinin bitmesi lazım.

“KDV İNDİRİMİ DENİZDE BİR DAMLA SU”

Melahat Deliktaş (Ev hanımı): KDV indirimi denizde bir damla su gibi olacak. Enerjiden, akaryakıttan indirsinler. Tek başıma yaşıyorum 555 lira doğalgaz ödedim. Bunun neresi yaygara?

Serpil C. (Emekli): Maliye emeklisiyim. KDV indirimi ilaç olmaz. Esnafın KDVli aldığı ürünün KDVsini doğal olarak size yansıtacak, zarar etmemeye çalışacak. Bu çözüm değil. Tek çözüm tek adam sisteminin bitmesidir. Tek adam gidecek. Parlamenter sistem, demokrasi, adalet hukuk gelmezse bu sorunlarımız çözülmez. Neyin yaygarası, ısınma, taşınma, her şey çok pahalı, bunun neresi yaygara

İsmini vermek istemeyen üretici/pazarcı: KDV değil, akaryakıt fiyatlarının düşmesi lazım. Üretici olarak çok sıkıntıdayız. Yaygara yapılıyor diyenler gelsin, Pazar bittikten sonra buradaki tabloyu görsün. Eskiden bir iki kişi gelip Pazar döküntülerini alıyordu. Şimdi çok arttı. Bir insan çöp yiyorsa bitmiştir. Acınacak durumdayız. Her gün korkarak uyanıyoruz. Ne olacağımız belli değil.

Serdar Aras (Çiftçi): KDV indirimi devede kulak. Market fiyatlarına hiç yansımadı bile. Gelecekler, pazarı gezecekler gösterilen tepkilerin yaygara olup olmadığını görecekler. Onların durumları çok iyi, pazarları gezmiyor, görmüyorlar.

“İNDİRİM YOK, HALKI KANDIRIYORLAR”

Ahmet Demirkapı (Pazarcı): KDV indirimi diye bir şey yok, halkı kandırıyorlar. Dolar yükseldiği zaman zamlar geldi, dolar düştü hiçbir indirim yok. Halk perişan, millet rezil. Milletin tepki göstermesi haklı. Zamların geri çekilmesi gerekiyor.

Ahmet Kuşçu (Çiftçi): KDV indirimi yapılması hiçbir şeyi değiştirmez. Yaygara değil, hayatın gerçeği bunlar. Böyle giderse esnaf kepenk kapatacak, çiftçi üretimi bırakacak. Evler elektriksiz, doğalgazsız kalacak. İnsanların hali perişan.
Yaşar Işık (Emekli – Pazarcı): Her şeye yüzde yüz  zam yapılırken, yüzde 7 indirimin kime ne faydası olacak. Vatandaş bu zamların altından kalkamaz. Alışveriş yapamaz hale geldi. Çarşı pazara inip gezsinler, görsünler vatandaşın halini. Filesine baksınlar ne almış vatandaş. Bir demet maydanoz 4, marul 10 lira. Her taraf perişan.

Güngör Vural (Emekli): KDV indirimi ile ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Vatandaş yandım Allah ölüyorum diyor. Kimse duymuyor.

“YAYGARA ÇOK AYIP BİR SÖZ”

Hadi Balcı  (Emekli bankacı): KDV indirimi ufak bir şey, devede kulak, ilaç olur mu hiç. Bu zamlarla ne yapacağımızı şaşırdık. Yaygara çok ayıp bir söz. Bu kadar halkı karşısına aldı. Kendi ayağına sıkmak gibi bir şey. Bunu hiç akıl işi görmedim, yakışmadı.

Arif Çakın (Esnaf): Akaryakıta gelen zam her şeye yansıyor, neresi abartılıyor olabilir. Her şeyde üç dört kat zam var. Bu böyle gitmez. Çok zordayız, bütün esnaf zor durumda. Hayatı o kadar çok zorlaştırdılar ki artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ne abartılıyor, her şeyin fiyatı uçtu.

İsmail Özhan (Emekli madenci): Gelip faturalarımızı alıp hesaplasınlar abartıp abartmadığımızı öğrensinler. Gelip desinler, ver faturanı götüreyim hesaplayayım seni yalancı çıkarayım desinler. Niye yalan söyleyelim. Pazara çıktık biberin kilosu 25 lira, nasıl alacağım ben. Ne yapılması gerekir diye sorarsanız, elektrik, doğalgaz, akaryakıt zamlarını geri alsınlar.

Son güncelleme: 09:48 16.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı