• Turkhane Logo

ABD basınından çarpıcı analiz: Erdoğan'ın 'U' dönüşünün sebebi bu...

ABD’de devlete bağlı yayın organı Voice of America, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasındaki görüşmeyle ilgili dikkat çeken bir yazı yayımladı.

16:51 25 Haziran 2022 Cumartesi
ABD basınından çarpıcı analiz: Erdoğan'ın 'U' dönüşünün sebebi bu...
ABD’de devlete bağlı yayın organı Voice of America, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman arasındaki görüşmeyle ilgili dikkat çeken bir yazı yayımladı.

İlişkilerin yıllardır kopma noktasında olduğu Ankara-Riyad hattında yaşanan yakınlaşma, uluslararası basında da yakından takip ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın nisan ayında Suudi Arabistana yaptığı ziyarette Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmesinden sonra çarşamba günü de Prens Selman Ankaraya geldi. Erdoğanın muhalif Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçının 2018de İstanbulda öldürülmesinin ardından sert eleştiriler yönelttiği Selman ile görüşmesi ve iki ismin görüntüleri uluslararası kamuoyunda da gündem oldu.

Sözcünün aktardığına göre, ABDde devlete bağlı yayın organı Voice of America, Prens Selmanın Ankara ziyaretiyle ilgili dikkat çeken bir yazı yayımladı. Yazıda, görüşmede verilen olumlu mesajlara ve Ankara-Riyad hattındaki yakınlaşmaya rağmen iki ülke arasında güvensizliğin devam ettiği ifade edildi.

‘ERDOĞAN’IN PARAYA İHTİYACI VAR’
Dorian Jones imzalı yazıda, Erdoğan ve Selman arasında yıllardır süren gerilimin ardından Türk yetkililerin Suudi prensin ziyaretini “ilişkilerde yeni bir dönem” olarak sunduğu belirtildi. Yazıda, ünlü ekonomist Timothy Ashin “Erdoğanın diplomatik U dönüşü ekonomik gerekliliklerin bir sonucu” değerlendirmesine de yer verildi.

Türkiyede gelecek yıl düzenlenecek seçimlere dikkat çeken Ash, “Türkiyedeki makroekonomik durum epey zorlu. TLde değer kaybı sürüyor, bu nedenle Erdoğanın gerçekten de paraya ihtiyacı var. Seçim öncesinde biraz istikrar sağlamak için dövize ihtiyaç duyuyor” dedi.

‘SUUDİ ARABİSTAN, İRAN’A KARŞI TÜRKİYE’YE İHTİYAÇ DUYUYOR’
Öte yandan Voice of Americaya konuşan uzmanlar, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında son dönemde dikkat çeken yakınlaşmaya rağmen ikili ilişkilerde karşılıklı güvensizliğin ve şüphelerin sürdüğünü ifade etti. Uzmanlara göre, Ankara-Riyad hattındaki yakınlaşmanın bir nedeni de İranla ilgili endişelerin yanı sıra güvenlik ve savunma konuları.

Londra merkezli Energy Clubun başkanı Mehmet Öğütçü, “Suudiler, İrana karşı Türkiyeye ihtiyaç duyuyor. ABDnin önceliğinin Çini kontrol etmek olduğunu biliyorlar. Bu nedenle Türkiye göz ardı edemeyecekleri bir ülke. Ama bu karşılıklı bir alışveriş. Bu nedenle ekonomi, siyaset ve güvenlik alanındaki çıkarlar da sürece dahil” diye konuştu.

Yazıda, Prens Selmanın seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğana ekonomik destek olmakta isteksiz olabileceği de ifade edildi.

Son güncelleme: 16:51 25.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı