• Turkhane Logo

Yasa, ceza, kapama: Sosyal medya platformlarına 10'ar milyon TL ceza kesildi

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, sosyal medya yasası değişikliklerine uymadığı gerekçesiyle Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok’a 10’ar milyon lira para cezası kesildiğini açıkladı.

17:22 04 Kasım 2020 Çarşamba
Yasa, ceza, kapama: Sosyal medya platformlarına 10'ar milyon TL ceza kesildi
Ulaştırma Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, sosyal medya yasası değişikliklerine uymadığı gerekçesiyle Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok’a 10’ar milyon lira para cezası kesildiğini açıkladı.


Kamuoyunda sosyal medyayı susturma yasası olarak bilinen 7253 sayılı kanun değişikliğiyle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına para cezası kesildi.

Sosyal medya devlerine ilk olarak 2 Kasım’a kadar Türkiye’ye temsilci atamaları gerektiği bildirilmişti. Rusya’nın sosyal medya platformu VKontakte (VK) dışında sosyal medya şirketlerinden temsilci atayan olmadı. Gelişme üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok’un da aralarında bulunduğu sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.


CEZAYI TWİTTER’DAN DUYURDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, söz konusu para cezasını Twitter hesabından duyurdu. Sayan, “Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, Youtube ve Tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi” dedi.

TWİTTER’DAN DUYURMASI İRONİK OLMUŞ

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan’ın para cezasını Twitter’den duyurmasını eleştirdi. Akdeniz, “Bu arada Twitter’a idari para cezası kesildiğini Twitter üzerinden duyurmak da ironik olmuş” ifadesini kullandı.
  Temsilci atamayan Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Periscope ve Tiktokun da aralarında bulunduğu sosyal medya platformlarına BTK tarafından 10ar milyon TL idari para cezası verilmiş. Bir taraftan sessizlik devam ederken cezalar katlanarak artacak. https://t.co/vHIYtVld4n — Yaman Akdeniz (@cyberrights) November 4, 2020
YÜZDE 90’A KADAR BANT DARALTMA

Sosyal medya yasasıyla Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal medya kuruluşlarına Türkiye’de resmi temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin temsilci bulundurma ve içerikle ilgili taleplerini yerine getirmemesi durumunda, şirketlere ağır para ve bant daraltma cezaları öngörüldü. 2 Ekim’de yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle, yükümlülüklere uymayan sosyal medya platformlarına önce 10 milyon liradan 30 milyon liraya kadar para cezası, reklam yasağı ve yüzde 90’a kadar internet bant daraltma cezası verilebilecek

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Facebook ve Instagram, yasayı kısıtlayıcı bir düzenleme olarak tanımlamış, Türkiye’de temsilci bulundurmama kararı almıştı.

Son güncelleme: 17:22 04.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı