• Turkhane Logo

Uluslararası medya ve ifade özgürlüğü örgütleri: Dehşete düştük

Uluslararası medya örgütleri, Anayasa Mahkemesi’nin Gazeteci Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği tahliye kararıyla ilgili, “Kararın uygulanmaması ve Türkiye’de hukukun üstünlüğünün uygulanabilirliğiyle ilgili dehşete düşmüştür” dendi.

01:29 13 Ocak 2018 Cumartesi
Uluslararası medya ve ifade özgürlüğü örgütleri: Dehşete düştük
Uluslararası medya örgütleri, Anayasa Mahkemesi’nin Gazeteci Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği tahliye kararıyla ilgili, “Kararın uygulanmaması ve Türkiye’de hukukun üstünlüğünün uygulanabilirliğiyle ilgili dehşete düşmüştür” dendi.

 


Uluslararası medya ve ifade özgürlüğü örgütleri PEN International, ARTICLE 19, European Centre for Press and Media Freedom (Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi), European Federation of Journalists, (Avrupa Gazeteciler Federasyonu), Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Index on Censorship International Press Institute ve Reporters Without Borders (Sınır Tanımayan Gazeteciler), tutuklu gazeteciler Mehmet Altan ve Şahin Alpay’ın AYM kararına rağmen tahliye edilmemesiyle ilgili açıklama yaptı.
 
Altan ve Alpay’ın davalarının tutuklanmalarından beri takip edildiğinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davada da müdahil olunduğunun belirtildiği açıklamada, “Uluslararası örgütler, kararın uygulanmaması ve Türkiye’de hukukun üstünlüğünün uygulanabilirliğiyle ilgili dehşete düşmüştür” dendi.
 
“Alt mahkemenin Anayasa Mahkemesi tarafından alınan tarihi kararı uygulamamasıyla ilgili olarak ciddi kaygı yaşıyoruz” diyen PEN Direktörü Carles Toner, hukukun yasal ve ahlaki ilkelerinin alt mahkemenin kararı uygulamasını ve gazetecileri salıvermesini gerektirdiğini söyledi.
 
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez da yaptığı açıklamada, “Gazetecilerin Anayasa Mahkemesi’nin kararı uyarınca hemen serbest bırakılmasını talep ediyoruz. 13. ve 26. Ağır Ceza mahkemelerinin üst mahkemenin kararını uygulamayı reddetmesi, hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına doğrudan saldırıdır” ifadelerini kullandı.
 
NE OLMUŞTU?
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, tutuklu yazarlar Altan ve Alpay’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti. Kararın ardından avukatlar,  Şahin Alpayın tahliye edilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu ancak mahkeme, Anayasa Mahkemesinin kararının henüz Resmi Gazetede yayımlanmadığını gerekçe göstererek tahliye talebini reddetti. Mehmet Altanın avukatlarının İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine yaptıkları tahliye talebi de, Mehmet Altan hakkındaki tahliye kararının AYMnin kısa kararından anlaşılamayacağı ve AYMnin gerekçeli kararının henüz mahkemeye ulaşmadığı gerekçe gösterilerek reddedildi.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinden bir ilk: AYMnin tahliye talebini yerine getirmemiz kanunen mümkün değil!
 
Avukatlar bugün bir kez daha tahliye talebinde bulunurken; AYMnin “hak ihlali yapıldığı” gerekçesiyle tutuklu gazeteci Alpay hakkında verdiği tahliye kararını ikinci kez reddeden 13. Ağır Ceza Mahkemesi bir “ilk”e imza attı. Mahkeme, “yetki gaspı” yaptığını öne sürdüğü AYM’nin “tahliye talebini yerine getirmenin kanunen mümkün olmadığı” görüşünü karar metnine geçirdi.
 
13. Ağır Ceza Mahkemesi, “tutuklama veya tutukluluğun devamına ilişkin kararlarda gerekçe yazılırsa ihsas-ı rey (karardan önce görüş belli etme/T24) söz konusu olduğunu” iddia ederek AYM’yi eleştirdi ve “ihsas-ı rey yasağını çiğnemeye yol açacak talebin yerine getirilmesinin kanunen mümkün olmadığı” yönünde hüküm verdi.
 
İstanbul 13. ACM, Alpayın AYMnin tahliye kararının uygulanması talebini 14. Ağır Ceza Mahkemesine sevk etti
 
Mahkeme, AYM’nin tahliye kararının uygulanması’ yönündeki talebi, itirazı inceleme mercii olan bir üst numaralı ağır ceza mahkemesine sevk etti. Alpay’ın talebi, 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.
 
 

Son güncelleme: 01:29 13.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı