• Turkhane Logo

Türkiye, 'hapisteki gazeteciler' konusunda Çin ile yarışıyor

Türkiye'de son yıllarda muhalif kesimlere yönelik olduğu kadar gazetecilere de yargı eliyle uygulanan baskıda sınır tanımıyor.

17:07 11 Aralık 2019 Çarşamba
Türkiye, 'hapisteki gazeteciler' konusunda Çin ile yarışıyor
Türkiye'de son yıllarda muhalif kesimlere yönelik olduğu kadar gazetecilere de yargı eliyle uygulanan baskıda sınır tanımıyor.





Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2019 yılı raporuna göre, en az 48 gazetecinin tutuklu olduğu Çin ile 47 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi.


New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) açıkladığı 2019 yılı raporuna göre, mesleki faaliyetlerinden dolayı dünya genelinde 250 gazeteci cezaevinde.

CPJnin yayın yönetmeni Elana Beiser tarafından hazırlanan 2019 yılı raporunda, Otoriter rejimlerin bağımsız medyaya yönelik baskısının giderek arttığı, tutuklu gazetecilerinin çoğunun devlet karşıtı suçlamalarla karşı karşıya kaldığı ya da yanlış haber üretmekle suçlandığı ifade edildi.

Raporda, cezaevindeki gazetecilerin sayısının en yüksek olduğu ülkelerin Çin, Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır olduğu belirtildi. Bu ülkeleri Eritre, Vietnam ve İran izliyor.

DW Türkçenin aktardığına göre, Türkiyede cezaevindeki gazetecilerin sayısının ise 47 olduğu kaydedildi. Geçen yıl hapishanedeki gazetecilerin sayısı 68 olarak kaydedilmişti.

Cezaevindeki gazetecilerin sayısının düşmesinin, Türkiyenin dört yıldır ilk kez dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olmadığını” göstermesine rağmen, Türkiyede medyanın durumunun iyileşmediği” vurgulandı.

Temel gazetecilik faaliyetlerinin Türkiye yargı makamları tarafından suç unsuru olarak değerlendirildiğini belirten komite, ayrıca yargılamaların da adil yapılmadığını açıkladı.

Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümetinin 100ün üzerinde haber kurumunu kapattığı ve çalışanlarından çoğunun terörizmle suçlandığı” belirtilerek, bağımsız habercilik ve eleştirinin yok edilmeye” çalışıldığı ifade edildi.

Türkiyede kapatılan veya el değiştiren yayın kuruluşlarının içinin boşaltılmasının” yanı sıra birçok gazetecinin zorunlu olarak ülke dışında yaşadığı, işsiz kaldığı veya otosansür uyguladığı dile getirildi.

Raporda, Türkiyeden halen cezaevinde bulunmayan birçok gazetecinin de yargılandığı veya temyizden çıkacak sonucu beklediği belirtilerek, cezaevine girme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

Gazeteciler Koruma Komitesi’nin “Cezaevindeki  gazetecilerin kaydını tutmaya başladığı 1990lı yıllarından başından beri Türkiyenin dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olma konusunda Çin ile yarıştığı” ifade edildi.

2019 yılı raporunda Çindeki cezaevlerinde 48 gazetecinin bulunduğu kaydedildi. Geçen yıl ise bu sayı 47 olarak tespit edilmişti. Raporda, Devlet Başkanı Şi Cinpingin  göreve geldiği 2012 yılından sonra, medya üzerindeki baskıyı artırmasıyla bu sayının da yükseldiği ifade edildi.

Son olarak Hong Kongdaki gösteriler hakkında yazan bir gazetecinin gözaltına alındığı belirtilirken, Sincanda çok sayıda Uygur gazetecinin tutuklandığı kaydedildi.

Rapora göre, Suudi Arabistan ve Mısırda ise 26 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Raporda ayrıca cezaevinde bulunan gazetecilerin yüzde 98inin kendi ülkeleri hakkında haber yaptığı ve siyasi, insan hakları ve yolsuzluk konularında yazdıkları tespit edildi.

Rapora göre, cezaevinde bulunan kadınların yüzde 8ini kadın gazeteciler, yarısından fazlasını ise internet gazetecileri oluşturuyor

Son güncelleme: 17:07 11.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı