• Turkhane Logo

TRT'de tasfiye tedirginliği: Çalışanlar diken üstünde

Seçim öncesi yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile TRT’ye şirket kurma yetkisi verilmişti.

00:14 19 Ağustos 2018 Pazar
TRT'de tasfiye tedirginliği: Çalışanlar diken üstünde
Seçim öncesi yayınlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile TRT’ye şirket kurma yetkisi verilmişti.

Yayımlanan KHK sonrası TRT’de emeklilik haricinde 3 bin kişilik istihdam fazlası (İFP) personel tespit edildiği basına yansımıştı. Emekliliği gelmiş personel, emekliliğini talep etmediği takdirde İFP’ye dahil edilecek. İFP’ye dahil edilecek personel ise Devlet Personel Ofisi havuzuna veya ihtiyaç eksiği olan diğer kamu kurumlarına gönderilecek.

Emekliliği gelmeyenler ise performans karşılığında TRT bünyesinde kurulan şirketlerde sözleşmeli olarak çalıştırılacak. Bunu kabul etmeyenler ise Devlet Personel Ofisi havuzuna gönderilecek. TRTde KHK nedeniyle tasfiye tedirginliği yaşanıyor.

DW Türkçeden Burcu Karakaşın haberine göre TRT çalışanları diken üstünde. Çalışanlar, mobbinge maruz kaldıklarını iddia ediyor.


TRT çalışanı Osman Köse, KHK ile geçirilen maddelerin asıl amacını istenmeyen kadrolu personelin kurumdan uzaklaştırması ve iktidara yakın kişilerin yüksek ücretle işe alınabilmesi olarak açıklıyor.

KHK ile kadrolu personel sayısı yaklaşık 7 bin olan TRTde emekliliğe hak kazanan 2 bin civarında çalışanın emekli edilebileceğini söyleyen Köse, Ayrıca 3 binden fazla kişinin de diğer kamu kurumlarına gönderileceği dile getiriliyor. Yani yaklaşık beş bin kişi kurumdan uzaklaştırılacak. Bu konu, TRT yöneticilerinin bir araya geldiği toplantılarda ifade ediliyor” sözlerini kullanıyor.

Yürürlüğe giren KHKden üç gün sonra kurulan Değişim Ofisi” adlı yerden TRT çalışanlarına Emekliliğinizi hak etmişsiniz, emekli olacak mısınız” sorusu yöneltiliyor. Olumsuz yanıt verenlere ise bir başka kamu kuruluşuna gönderilebileceği bilgisi veriliyor:

Görevlendirilen personel emekliliği dolmuş TRT çalışanlarını arıyor. ‘Merak ettiğiniz soru varsa cevaplayalım diyorlar. Başka kuruma geçmek isteyip istemeyeceklerini soruyorlar. Ancak asıl mobbing, yöneticiler tarafından yapılıyor. Onlar da ‘Emekli olmazsan başka kuruma göndereceğiz diyorlar.”

Habere göre ismini vermek istemeyen 25 yıllık bir TRT çalışanı psikolojik baskı yaratıldığını söylüyor. TRT koridorlarına tepki, endişe ve huzursuzluğun hakim olduğunu dile getirerek senelerdir adaletsizliklerle karşı karşıya kaldıklarını anlatıyor.

TRT çalışanı, personelin onur kırıcı muameleler ile karşı karşıya kaldığı için kurumun cazibesinin kalmadığını söylüyor. ve uzaklaştırılmak istenen eski kadrolara uzun süredir mobbing uygulandığını ileri sürüyor:

Gece 11de canlı yayını olan insana sabah 9de mesaiye gelmesi söyleniyor. Program koordinatörleri zaten istedikleri konukları ayarlayamıyor. Onun yerine konuklara çay kahve getiriyorlar” diyor. TRTnin propaganda makinası” olarak kurgulandığını ve çalışanların da buna alet edildiğini dile getirerek Eski kadrolar ‘TRTciler diye tabir ediliyor ve onlara kurtulunması gerekenler olarak bakıyor.”

  TRT çalışanları emekliliği teşvik eden ve istihdam fazlası personel olarak tanımlanacakların başka kurumlara gönderilmesini öngören yeni KHK nedeniyle diken üstünde. DW Türkçenin özel haberi https://t.co/cDw7pQXHWy — DW (Türkçe) (@dw_turkce) 17 Ağustos 2018
  / TRT 3 BİN PERSONELİNİ DAĞITACAK İDDİASI / TRTDE 100 BİN TL MAAŞ ALAN GAZETECİLER OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI! / HAVUZ MEDYASI VE TRTNİN GÖZALTI HABERİ DE YALAN ÇIKTI / ​TRT’DE ‘İKNA ODALARI’: YA EMEKLİ OL YA DA BAŞKA KURUMA GİDERSİN / MAHKEME, TRT’DE ÇALIŞAN 10 GAZETECİ İÇİN KARARINI VERDİ / TRT ÇALIŞANININ ÇIĞLIĞI: İKNA ODALARINA GÖNDERİYORLAR / TRT ÇALIŞANI 10 GAZETECİYE 72 YIL HAPİS / DEVLET TELEVİZYONU TRT WORLD’DE AKRABALAR ÜST DÜZEY GÖREVDE! TRTYİ AVRUPANIN EN İYİ KANALI YAPAN BÖKENİN BAŞARISI CEZASIZ KALMADI

Son güncelleme: 00:14 19.08.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı