• Turkhane Logo

'Terörist muamelesini akıl almaz suçlamalara dönüştüren iktidar güdümünde bir yargı var'

Cumhuriyet Gazetesi davasında savunma yaptığı esnada dışarı çıkartılan Ahmet Şık, "Terörist muamelesini akıl almaz suçlamalara dönüştüren iktidar güdümünde bir yargı var." şeklinde ifade verdi.

12:59 25 Aralık 2017 Pazartesi
'Terörist muamelesini akıl almaz suçlamalara dönüştüren iktidar güdümünde bir yargı var'
Cumhuriyet Gazetesi davasında savunma yaptığı esnada dışarı çıkartılan Ahmet Şık, "Terörist muamelesini akıl almaz suçlamalara dönüştüren iktidar güdümünde bir yargı var." şeklinde ifade verdi.

Cumhuriyet davasında savunma yaparken mahkeme başkanı tarafından sözü kesilerek salon dışına çıkartılan Ahmet Şık, Cumhuriyete yönelik susturma operasyonunun hukuksuzluklarını slayt gösterileriyle anlatıyordu. Şık, sözlerine başlamadan önce avukat Fikret İlkiz, heyete Burada söylenecek bazı sözlerin sizle alakalı olmadığını önceden belirtmek istiyoruz dedi. 

Ve Ahmet Şık, 30 sayfalık sunumunu görüntülü olarak yapmaya başladı:

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yeni adli yılın açılışı vesilesiyle 23 Kasım 2017’de yaptığı konuşmada çok çarpıcı veriler ortaya koydu. 2016 yılı adli suç istatistiklerine göre 80 milyonluk ülkemizde yaklaşık 6 milyon 900bin şüpheli bulunduğunu açıklayan Cirit; “Demek ki Türkiye’de, nüfusa oranladığımızda yüzde 8 civarında kişi şüphelidir. Haklarında ilk derece soruşturma yürütülmektedir” dedi.

Bu sözleri referans alsak bile, ülke nüfusunun yüzde 8’inin şüpheli olması çok yüksek bir oran. Ama Yargıtay Başkanı Cirit’in yaptığı basit hesap hatasını düzeltmek gerekiyor.

Şöyle ki;

0-15 yaş grubunda yer alanlar ile akıl hastalarının ve benzeri isnat yeteneği bulunmayan insanların ülke nüfusuna oranı yaklaşık yüzde 25’tir. Bir yüzde 10 da bedensel engelli olan ya da yatalak ve fiziken suç işleyemeyecek durumda olan insanlar var.

Bu iki kategoride yer alanları hesaptan düştüğümüzde, yasalar karşısında isnat yeteneğine sahip yaklaşık 50 milyon insan kaldığını söyleyebiliriz.

Eğer, Yargıtay Başkanı’nın ifade ettiği gibi yaklaşık 7 milyon şüpheli varsa bu oransal olarak ülke nüfusunun yüzde 15’inin devlet nezdinde şüpheli görüldüğü anlamına gelir. Başka bir deyişle sokaktaki her 7 kişiden biri şüpheli.

Buradan yola çıkarak günümüz Türkiye’sini kısaca özetlemeye kalksak karşımıza çıkan tablo şöyle bir şey oluyor:

Çoğulculuğa değil çoğunlukçuluğa sırtını dayayarak memleketin kendinden olmayanlarına değişik biçimlerde ve düzeyde terörist muamelesi yapan bir iktidar var.

Terörist muamelesini akıl almaz suçlamalara dönüştüren iktidar güdümünde bir yargı var.

Tam bu noktada Mahkeme Başkanı Dağ, Sözünü kesiyorum Ahmet Şık dedi. Bunun üzerine bir izleyici Sen değil siz demeniz gerekir, o sizin oğlunuz değil diyerek itiraz etti. Mahkeme Başkanı, izleyiciyi salondan attırdı. 

Ahmet Şıka savunma değil siyasi bir konuşma yaptığını, davanın siyasi bir dava olmadığını söyleyen Mahkeme Başkanı, Böyle savunmaya izin vermem dedi.

Ahmet Şıkın Neden? sorusu üzerine ise Sanığı dışarı alıyorsunuz, savunmasını kesiyorum dedi. Ve Ahmet Şıkı tüm tepkilere rağmen salondan attırdı.

Son güncelleme: 12:59 25.12.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı