• Turkhane Logo

RTÜK'e yasanın sınırını aşan yetkiler

Sakıncalı bulunan içeriğin internetten kaldırılması veya erişimin engellenmesine RTÜK tek başına karar verecek. Bunun için hâkim kararı beklenmeyecek.

15:18 29 Eylül 2018 Cumartesi
RTÜK'e yasanın sınırını aşan yetkiler
Sakıncalı bulunan içeriğin internetten kaldırılması veya erişimin engellenmesine RTÜK tek başına karar verecek. Bunun için hâkim kararı beklenmeyecek.

İnternet üzerinden sesli ve görüntülü yayınları denetlemek için hazırlanan yönetmelik taslağı önceki gün RTÜK’ün internet sitesinde yayımlandı. Yönetmelik; RTÜK Yasası ve İnternet Ortamından Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Yasa’nın ilgili hükümlerine göre hazırlandı. Ancak bu iki yasada yer alan bazı önemli düzenlemelere yönetmelik taslağında atıf yapılmaması RTÜK ve BTK’ye yasanın çerçevesini aşan yetkiler tanıdı.

İnternet Yasası’na göre bir internet sitesinden içerik çıkarılması veya siteye erişimin tamamen engellenmesi için Cumhurbaşkanlığı’nın veya ilgili bakanlıkların talepte bulunması gerekiyor. Talep; BTK’ye iletiliyor, sitedeki içerik çıkarılıyor veya site erişime kapatılıyor. BTK aldığı kararı daha sonra Sulh Ceza Hakimi’nin onayına sunuyor. Yani site önce yasaklanıyor, yargının onayı daha sonra alınıyor. Burada erişilmesi istenmeyen içeriğe ulaşılmasının zaman kaybetmeden engellenmesi amaçlanıyor. Sulh Ceza Hakimi’nin Cumhurbaşkanı’nın talebini ve BTK’nin yasak işlemini yerinde bulmaması, yani erişimin engellenmesine gerek duymaması durumunda erişim yasağının kendiliğinden kaldırılması gerekiyor.

Ancak RTÜK’ün internet sitesinde yayımlanan taslak yönetmelikte; internet yasasının izlenmesini öngördüğü yöntem yer almıyor. Taslağa göre erişimin engellenmesini Cumhurbaşkanlığı veya ilgili bakanlık değil sadece RTÜK talep ediyor. RTÜK’ün yasak kararını, internet yasasında olduğu gibi sulh ceza hakimliği ile aynı anda uygulanması için BTK’ye da gönderiliyor. Radyo ve televizyon yayını yapan internet sitesi hakimin kararı beklenmeden yasaklanıyor.


İnternet yasasına göre; sulh ceza hakiminin yasak kararını yerinde bulmaması durumunda, internet sitesinin hemen açılması gerekiyor. Bu zorunluluk, yasada “ Hakim , kararını kırk sekiz saat içinde açıklar, aksi hâlde, kararkendiliğinden kalkar” hükmü ile sağlanıyor. Ancak bu hüküm RTÜK’ün yönetmelik taslağında yer almıyor. Yani sulh ceza hakiminin kararından önce RTÜK ’ün talebi ile engellenen internet sitesinin, sulh ceza hakimi aksi yönde karar verse bile erişime açılması gerekmiyor.

Taslakta, RTÜK’ün uyguladığı yasağa uymayan sitelere doğrudan BTK Başkanı tarafından 50 bin TL ile 500 bin TL arasında idari para cezası kesilmesi de yer alıyor.
  / RTÜK’ÜN AKP’Lİ ÜYESİ İNTERNET SANSÜRÜNÜ ELEŞTİRDİ / AKP’DEN RTÜK’E: MECLİSTEN GEÇİRDİĞİMİZ YASA HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ? / ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNÜN FETVASI: DEMOKRASİNİN CEZASI ÖLÜMDÜR / AKPLİ RTÜK ÜYESİ: İNTERNETE EHLİYETLE GİRİLMELİ / AKİT TV RTÜK’E ŞİKAYET EDİLDİ / RTÜK ÜYELERİNDEN YSK’YA BAŞVURU: TRT GENEL MÜDÜRÜ GÖREVDEN ALINSIN / YSK’DAN RTÜK’E: CEZA VEREMEYİZ YETKİMİZ KHK İLE ELİMİZDEN ALINDI / RTÜK BAŞKANINA GÖRE SORUN YOK: MEDYAMIZ ÇOĞULCU, ADAYLAR RAHATLIKLA YER ALABİLİYOR / RTÜKTEN ZAROK TVDE YAYIMLANAN İKİ ŞARKIYA CEZA İNTERNETTEN FİŞLEMEDE GERİ ADIM: ABONE BİLGİLERİNİ RTÜK’E VERME ZORUNLULUĞU KALKTI

Son güncelleme: 15:18 29.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı